Nemzetközi foci

Két góllal bosszulta meg örökké látszó sebhelyét az angolok új kedvence

Feje tetejére állt a Premier League az új szezonban, elég csak idecitálni az Aston Villa 7-2-es győzelmét a címvédő Liverpool ellen, az újonc Leeds remeklését az eddigi fordulókban, vagy épp rápillantani a tabellára, amit négyből négy győzelemmel és 12-5-ös gólkülönbséggel vezet az Everton. A liverpooli csapat góljainak a felét Dominic Calvert-Lewin szerezte, így semmi meglepő nincs abban, hogy meghívót kapott az angol válogatottba. A 23 éves csatár, mint ahogy oly sokan az angol fociban, elég mélyről küzdötte fel magát erre a szintre.

A tea, ami mindent megváltoztatott

Az angol foci új kedvencét a BBC mutatta be egy cikkben, amiből kiderül, hogy a sheffieldi születésű játékos ugyan ott dörömbölt a United első csapatának ajtaján, mégsem sikerült a harmadik vonalban szereplő együttes keretébe kerülnie, ami miatt elég frusztrálttá vált.

Az akadémia vezetőjével, Nick Coxszal végül egy vasárnap reggeli tea mellett beszélték meg, hogy a kölcsönjáték lesz a megfelelő lépés, így szerezhet kellő tapasztalatot.

Az akkor még középpályásként játszó Calvert-Lewin így került 17 évesen a hatodosztályú Stalybridge-be, ahol az edzővel való beszélgetés után döntöttek úgy, hogy az atlétikussága és a gyorsasága miatt inkább centerposzton próbálnák ki. Rögtön az első meccsén szerzett egy olyan sebhelyet, ami mind a mai napig látszik, az első félidőben ugyanis benyelt egy ütést, amitől felrepedt a szeme alatt a bőr.

Fél szemmel játszottam végig a meccset, mivel a másik végig csukva volt, de akkor az volt a labdarúgásban a legmeghatározóbb élményem.

Nem futamodott meg, visszatért a pályára, a második félidőben kétszer is betalált, csapata pedig 4-2-re nyert. Öt mérkőzésen hat gólt szerzett a Stalybridge-ben, majd játszott a negyedosztályú Northampton Townban is, miközben a Sheffield Unitedben mindössze 12 mérkőzés jutott neki négy idény alatt.

Kínos videót vágtak össze a hét gólt kapó liverpooli kapusról
Óriásit hibázott az Aston Villa ellen már a meccs elején, le is csaptak rá a szurkolók.

Egy ideiglenes edző tette helyre

2016 nyarán, mindössze 1,5 millió fontért igazolta le az Everton, ahol az első szezonjában csak 11 mérkőzésen lépett pályára. Ronald Koeman, Sam Allardyce és Marcos Silva is ki-berakosgatta a csapatba és sokszor játszott a szélen.

Silva menesztése után, 2019 decemberében a beugró Duncan Ferguson beküldte a kapu elé, olyan taktikát dolgozott ki, amivel az angol játékos alá dolgozott a csapat. Calvert-Lewin azóta 14 bajnoki gólt szerzett, aminél többet csak Mohamed Szalah hozott össze a Premier League-ben.

Carlo Ancelotti érkezésével sem változott a szerepköre, és bár faggatták arról az olaszt, hogy mi a titok, ő azt mondta, semmi különöset nem kért a játékostól. Csak annyit, hogy helyezkedjen a kapu közelében és lehetőleg első érintésből próbáljon meg gólt szerezni, mint ahogyan például Filippo Inzaghi is tette. Dominic Calvert-Lewin azóta nem győzi a Youtube-on nézni a „lesen született” csatár videóit.

Mindig is hittem abban, hogy eljuthatok erre a szintre. Ez néha a korral és az érettséggel jár. Türelmes voltam, most pedig learatom a babérokat.

Az angolok csütörtökön Walesszel játszanak felkészülési mérkőzést, majd vasárnap a belgákkal, szerdán pedig a dánokkal meccselnek a Nemzetek Ligájában. Legalább az egyik mérkőzésen biztosan pályára fog lépni a Premier League jelenlegi legveszélyesebb játékosa.

Kiemelt kép: ALEX PANTLING / POOL / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik