Nemzetközi foci

Lampardon eddig nem volt teher, 220 millió eurót elköltve viszont betette a fejét a hurokba

A Premier League 2019-2020-as kiírásának egyik érdekessége volt a Chelsea, amely amellett, hogy nem igazolhatott új futballistát, még zöldfülű edzőt is választott. Frank Lampard egyetlen Championshipben töltött év után vette át a csapat irányítását, amelyet telepumpált fiatalokkal, és az utolsó pillanatig a bronzéremért küzdött. 200 millió font elköltése után jön a szintlépés?

2019 nyarán sok Chelsea-szurkoló aggódva figyelte a klub körüli híreket. Először a FIFA döntött úgy, hogy az egyesület nem igazolhat új futballistát egy éven át, majd sorban távoztak a rutinos játékosok, mint például Eden Hazard, és az edző, Maurizio Sarri sem maradt, bár utóbbit azért kevesen bánták. Jött helyette a klublegenda Frank Lampard, aki játékosként 2001 és 2014 között nyert a Chelsea-vel három angol bajnokságot, négy FA Kupát, két-két Ligakupát és Szuperkupát, valamint Bajnokok Ligáját és Európa Ligát is, és akit senki sem szeretett volna bukni látni a csapat élén.

A félelem nem is a személye ellen szólt, sokkal inkább annak, hogy alig szerzett tapasztalatot edzőként. Első megbízása ugyan remekül sikerült, a másodosztályú Derby Countyval hatodik helyen végzett a Championshipben, amivel bejutott a rájátszásba is. A playoffban egészen a döntőig meneteltek, ám egy potyagólnak köszönhetően az Aston Villa jutott a Premier League-be.

A Derby ugyan nem, Lampard azonban az élvonalba jutott, mivel Sarri távozását követően a Chelsea nagyot kockáztatva – rutintalan edzőt választva egy igazolásokból kizárt időszakra – a klubikont nevezte ki a csapat élére. Ez utólag egészen briliáns húzásnak bizonyult, Lampard nemcsak a Derbynél kölcsönben építgetett Mason Mountot tudta a Chelsea-ben is terelgetni, hanem egy sor tehetség virágzott ki az irányításával: Fikayo Tomori, Reece James és a Premier League-ben 15 gólig jutó Tammy Abraham is bizonyította, vannak rejtett tartalékai a klubnak, miközben meglett a negyedik hely és a BL-indulás.

Erőszakkal szoktatták le a Chelsea-t a káros szenvedélyéről, és milyen jól tették
Egy évig nem igazolhat új focistát a londoni klub, helyette kénytelen a kiváló saját nevelésére támaszkodni. És egyelőre úgy tűnik, hogy ennél jobb nem is történhetett volna a klubbal.

Az eltiltás azonban lejárt, Roman Abramovics pedig kinyitotta a pénzcsapot, aminek az lett az eredménye, hogy a Chelsea kerete brutálisan megerősödött, miközben a riválisok elenyésző mennyiségben igazoltak. Lampardot érte kritika és dicséret is az előző szezonban, de ha valamikor, a szombaton induló bajnokságban megmutathatja, hogy nagy edző.

Nagybevásárlás a Stamford Bridge-en

A Chelsea-re hosszú szezon vár zsúfolt versenynaptárral, így aztán érthető, hogy erősítésre szorult, máshogy nem lehet bírni a négyfrontos idényt. Az elmúlt szezonban az is kiderült, hogy a létszám megnövelése mellett a védelmet kell leginkább megerősíteni a csapatnál.

Lampard együttese 54 gólt kapott, ami a bajnokság első tíz klubja közül a legrosszabb mutató.

Ugyan a futball összetett játék, a kapott gólok az egész csapat védekezését tükrözik, mégis rámutat a Chelsea legnagyobb hiányosságaira. Rögtön ott a kapus poszt, ahová Kepa Arrizabalagát nagy reményekkel hozták, ám a legutóbbi szezonja pocsékul sikerült. Ezt mutatják a számok is, ahogyan a mezőnyjátékosoknál, úgy a kapusoknál is létezik xG-mutató, ebben a spanyol kapus a liga leggyengébbjei közt van. A Sky Sports elemzői szerint 12-vel több gólt kapott, mint kellett volna, a Total Football Analysis cikke szerint pedig minden harmadik kaput találó próbálkozásnál kapitulált.

Kepa viszont még mindig csak 25 éves, egy rossz szezon még nem a világ vége és bár több név is keringett a médiában érkezőként, úgy fest, Lampard egyelőre bízik a spanyolban, mivel nem igazolt a posztra riválist. A védelem viszont komoly erősítést kapott, a tengelybe szerződtették a Bajnokok Ligája-döntős PSG-től távozó Thiago Silvát, valamint szintén ingyen érkezett a 21 éves francia tehetség, Malang Sarr. A védelem jobb szélén az angolok teljesen beleszerettek Reece Jamesbe, a bal oldalon viszont Marcos Alonso és Emerson sem volt igazán megnyugtató megoldás. Ide kellett a legnagyobb beruházás, az évek óta sokak által figyelt Ben Chilwellért pedig 50 millió eurót pengetett ki a Chelsea vezetősége.

Másik égető problémát a szélsők okozták, ide azonban brutális erősítés érkezett,

  • Lampard a jobb szélre az Ajax sztárját, Hakim Zijest igazolta 40 millió euróért,
  • de a 81 milliós német szupersztár, Kai Havertz is tud ezen a poszton játszani.
Bejelentette a német szupertehetség érkezését a Chelsea
Hatodik nyári szerzeményét jelentette be a londoni klub.

Havertz a középpálya közepén a leghatékonyabb, főleg a csatár mögött, de tud éket is játszani, ha épp arra van szükség. A Chelsea-nek egyébként ezen a fronton is kellett még játékos, mert Abrahamnak csak két cseréje volt az elmúlt idényben, a már 33 éves Olivier Giroud és az a Michy Batshuayi, akiben látszólag nem nagyon bízik Lampard, a belga ment is kölcsönbe a Crystal Palace-hoz. Így jött a német válogatott csatár, Timo Werner 53 millió fontért.

Egy olyan csapattól, amely bal szélen Christian Pulisickel, jobb oldalon Zijessel, középen pedig Havertzcel és Wernerrel támad, okkal várható, hogy felzárkózzon a Manchester City és a Liverpool mellé.

Ehhez Lampardnak meg kell találnia az előző idényben hősiesen szereplő fiatalok és az új sztárjátékosok közötti egyensúlyt, a BL-indulásért keményen küzdő focisták ugyanis könnyen érezhetik úgy, kitúrják őket. Ennek a helyzetnek a menedzselése szép edzői feladat lesz.

A szakember a kiszemelt focisták megszerzésében kulcsfontosságú szerepet játszott, a The Athletic beszámolója szerint a fél Európa által körbeudvarolt Havertzet például lenyűgözte a fiatalos projekt, amit a 42 éves edző fel tudott vázolni előtte.

Mason Mount és Frank Lampard a Derby County után a Chelsea-nél is jól tudtak egymással dolgozni. Fotó: Visionhaus

A Chelsea tehát elég komolyan megerősödött, Lampard irigylésre méltó kerettel dolgozhat, azonban egy új helyzettel is meg kell majd küzdeni: az esélyesség terhével. Játékosként ez sosem okozott neki gondot, de edzőként egészen más feladatot jelent.

Kiket kell elkapni?

Azt ugyan nem várja senki, hogy azonnal bajnok legyen a Chelsea, de az előző szezonban 15 pontra végzett a Manchester Citytől és 33-ra a Liverpooltól, az a minimum, hogy ennél sokkal közelebb legyen a két riválishoz a csapat. A 30 év után végre Premier League-et nyerő Pool nem tud, vagy nem akar erősíteni, eddig egyedül Konsztantinosz Cimikaszt vette Andrew Robertson mögé.

Jürgen Klopp csapata 2019-ben BL-t, 2020-ban PL-t nyert, így sokan tárják szét a kezüket, hogy miért nincs akkor pénz új játékosokra. A válasz egyszerű: míg a legtöbb csapat hitelt vett fel a koronavírus-járvány miatti pénzkiesés megoldására, a Liverpoolt irányító Fenway Sports Group ezt önerőből kísérli meg. Hosszútávon persze jó döntésnek tűnik, de eközben azt látja a bajnok, hogy a riválisok sorra erősítenek. Nem is bírta ki Klopp, hogy szóvá ne tegye.

A mai világban rengeteg a bizonytalanság, de néhány klub számára nem fontos, hogy mennyire bizonytalan a jövő. Ezek országok vagy oligarchák tulajdonában állnak. A miénk nem ilyen klub

– jelentette ki a német szakember.

A Liverpool csapata toronymagasan nyerte meg a Premier League-et, nagyon egyben van a csapat, ugyanakkor kőkemény munka lesz megvédeni a bajnoki címet. A legfőbb kihívó természetesen a Manchester City, amelynek két komoly beruházása volt nyáron: a Valenciában kimagaslót nyújtó Ferran Torres, aki 23 millió euórért alkalmi vételnek mondható – különösen, mivel egy mindössze 20 éves szélsőről van szó. Pep Guardiola másik szerzeménye az a Nathan Aké, aki Kevin De Bruynéhez hasonlóan a Chelsea-től eligazolva teljesedett ki, igaz ő nem Németországban, hanem a Bournemouth-ban. A holland hátvéd 45 millióba került a Citynek és a védelem évek óta közepesnek mondható tengelyét hivatott megerősíteni.

Az elmúlt szezonban a Chelsea legnagyobb riválisa viszont a Manchester United volt, amely csak jobb gólkülönbségének köszönhetően lett harmadik helyezett. Ole Gunnar Solskjaer Lampardhoz hasonlóan kapusgondokkal küzdött, mivel David De Gea a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtott, ezért már nem engedte el Dean Hendersont egy újabb kölcsönben töltött szezonra sem. Rajta kívül az Ajax egyik húzóemberét, Donny van de Beeket szerződtette a United 39 millió fontért, ám ő egymagában vélhetően nem lesz elég, hogy versenyben maradjon a dobogóért.

Egymásra talált a különc edzőzseni és az angol futball alvó óriása
Marcelo Bielsa csaknem évtizedes európai karrierje legnagyobb sikerét aratta azzal, hogy a Leeds Unitedet tizenhat év után visszavitte a Premier League-be. De mi tartott ennyi ideig és mi a sorsszerű ebben a sikerben?

A manchesteri csapatok bemutatkozására még várni kell a 2020–2021-es szezonban, mivel a nyitófordulóban esedékes mérkőzéseiket elhalasztották nemzetközi kupaszereplés miatt. Pályára lép viszont szombaton a címvédő a 2004 után ismét az élvonalban szereplő Leeds ellen és a megújult Chelsea is bebizonyíthatja, hogy készen áll a feladatra, hétfőn Brightonban kezd Lampard csapata.

Premier League, 1.forduló

szeptember 12.: Fulham–Arsenal (13:00)
szeptember 12.: Crystal Palace–Southampton (16:00)
szeptember 12.: Liverpool–Leeds (18:30)
szeptember 12.: West Ham United–Newcastle United (21:00)
szeptember 13.: West Bromwich Albion–Leicester City (15:00)
szeptember 13.: Tottenham–Everton (17:30)
szeptember 14.: Sheffield United–Wolverhampton (19:00)
szeptember 14.: Brighton–Chelsea (21:15)

Kiemelt kép: Jan Kruger/Getty Images

Olvasói sztorik