Nemzetközi foci

Erőszakkal szoktatták le a Chelsea-t a káros szenvedélyéről, és milyen jól tették

A FIFA több nagy klub után a Chelsea-t is megbüntette, a klub emiatt egy évig nem igazolhat új labdarúgót. Jobb dolog azonban nem is történhetett volna Londonban: a klubikon Frank Lampard irányításával saját nevelésű játékosokból épül a jövő a Stamford Bridge-en.

Visszatérő kérdéskör a futballban, hogy melyik csapat tud olyan erős utánpótláscsapatot építeni, amelyből aztán többen is a nagyok közé kerülhetnek. Számunkra is ismerősen csenghet a felvetés, elvégre az utóbbi években itthon is egyre több akadémia jött létre, a Magyar Labdarúgó Szövetség pedig pénzdíjjal jutalmazza a magyar fiatalok szerepeltetését az NB I-ben, mégis a legtöbben csak sóhajtoznak, hogy vajon hol vannak a tehetségek.

Magyarországon sem sokan vállalják be a fiatalok felépítését, de a topbajnokságokban még rosszabb a helyzet, hiszen eredménykényszer van, kész játékosok kellenek jobbára. Még egy olyan világhírű csapatnál is, mint amilyen a Chelsea, főleg amióta Roman Abramovics a tulajdonos.

Éppen ezért szólt nagyot, amikor kiderült, a londoni együttes többször is vétett az átigazolási szabályok ellen, így egy évig nem igazolhat új futballistát, vagyis házon belül kell megoldania a játékoskeret feltöltését.

Az idő egyelőre bizonyítja, hogy nincs ok az aggodalomra, a Bajnokok Ligája második fordulójában például öt saját nevelésű futballistával a csapatban verték a Lille-t saját otthonában.

A kiaknázatlan aranybánya

Mivel a Chelsea csak olyan focistákkal tölthette föl a csapatát, akik már az eltiltás előtt is a klubhoz voltak beregisztrálva, lényegében a saját utánpótlására kényszerült hagyatkozni. A londoniak viszont ezt nyugodtan meg is tehették, ugyanis

évek óta az ország egyik legjobb akadémiáján ücsörögtek anélkül, hogy ezt kiaknázták volna.

Az angol utánpótlás vérkeringésében a Chelsea csapatai mindenhol a legerősebb bajnokságokban szerepelnek, méghozzá nem is rosszul. Az elmúlt 5-6 évben több trófeát is bezsebeltek a fiatalok,

  • 2014-ben az U23-as bajnokságot megnyerte a Ruben Loftus-Cheek, Andreas Christensen fémjelezte csapat,
  • 2017-ben és 2018-ban pedig az U18-as korosztályban volt egymás után bajnok a Chelsea,
  • az elmúlt tíz évben hétszer megnyerték a klub fiataljai az U18-asok FA Kupáját (FA Youth Cup), ebből sorozatban ötöt 2014 és 2018 között.

Hogy mégsem sikerült ezeknek a játékosoknak beverekedniük magukat a nagy csapatba, az elsősorban az eredménykényszernek köszönhető. Amikor Abramovics megvásárolta a klubot, egyike volt az első olyan tulajdonosoknak, aki világosan megmondta, hogy a világ legjobb csapatát akarja felépíteni, de nem neveléssel, hanem igazolásokkal. Bele is húzott rendesen, első évében 169, másodikban 166 millió eurót költött egy olyan időszakban, amikor Zinedine Zidane 77,5 milliós átigazolása volt a rekord.

Abramovics egyik nagy fogása: José Mourinhót nevezte ki vezetőedzőnek. Fotó: Phil Cole/Getty Images

A stabilizálás után nem kellett minden évben két zidane-nyi pénzt költenie Abramovicsnak, viszont innentől kezdve egyértelmű volt a cél: bajnokságot és Bajnokok Ligáját kell nyernie a mindenkori edzőnek. Ez aztán rövidtávú megoldásokhoz vezetett, néhány évre tervezett csak a klub, ebbe pedig nem fért bele tehetségek türelmes fejlesztése, felépítése, sokkal inkább olyan labdarúgókra ment el a pénz, akiktől azonnal sikert remélt a tulajdonos. Így aztán jobb híján a londoniak kölcsönadták a fiatalokat a több játékperc reményében.

Az előző idényben a Chelsea 41 futballistát adott kölcsön, vagyis csaknem négy kezdőcsapatnyi játékost.

Sosem tudjuk már meg, mi történt volna idén, ha nincs az eltiltás, az viszont szinte biztos, hogy az idei hősök közül alig-alig jutottak volna néhányan szóhoz enélkül.

Ismeretlen fiatalokból helyi hősök

A Chelsea-nek az átigazolási kizárás mellett új edzőre is szüksége volt Maurizio Sarri távozásával, a vezetőség pedig merészet húzott: az egy év tapasztalattal rendelkező klublegendát, Frank Lampardot nevezte ki menedzsernek. Az egykori kiváló középpályás remek idényt futott a Derby County élén, ráadásul több fiatal játékost is edzett, köztük a Chelsea kölcsönjátékosát, Mason Mountot is.

A 20 éves középpályás 2017-ben Európa-bajnokságot nyert az U19-es angol csapattal, a Derby Countyban is fontos szerepe volt a rájátszást érő hatodik hely elcsípésében.

Olyan típus, akiért mindig ráteszel még egy lapáttal. Készen kell állni a feladatra, ha megkapod az esélyt az első csapatnál, be kell bizonyítanod az edzőnek, hogy számíthat rád. Mindig hallgattuk, hogy az akadémia játékosai soha nem lesznek majd a csapat tagjai, aztán nézzék meg a mostani keretet, tele van saját neveléssel. Keményen fogok dolgozni, hogy minél tovább itt lehessek

– magyarázta egy interjúban Mount a Lampard-éra lényegét.

Mert az új edző tényleg nem rezel be a fiatalok mély vízbe dobásától. A szerdai Lille elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen úgy nyertek az angolok, hogy keretben sem volt a klub jelenlegi egyik legnagyobb sztárja, Christian Pulisic. A támadót még az eltiltás előtt szerződtette a Chelsea, de kölcsönben a Dortmundban fejezte be az idényt. A jelenlegi szezonban viszont csak négy bajnokin lépett pályára és nem biztos, hogy Lampard kegyeibe tudott férkőzni.

Mason Mount és Frank Lampard egy évet a Derby Countban is együtt dolgozott. Fotó: Matthew Ashton – AMA/Getty Images

Nem úgy az idény eddigi legnagyobb felfedezettje, Tammy Abraham. A 22 éves csatár 2016 májusában kétszer állt be csereként a bajnokságban, aztán volt kölcsönben a Bristol Citynél, a Swansea-nál és legutóbb az Aston Villánál. A nyáron visszatért, és Lampard irányítása alatt kivirágzott, hét bajnokin hét gól a mérlege, amivel második a liga góllövőlistáján, emellett az Európai Szuperkupában is betalált, sőt, a Lille szerdai legyőzéséből is góllal vette ki a részét.

Ha pedig már az első gólját emlegetjük a BL-ben, a gólpasszt adó Fikayo Tomori sem tartozott mindig az első csapathoz. Abrahamhez hasonlóan lehetőséget kapott 2016 májusában csereként, ám azóta váratott magára az esély. Miután Antonio Rüdiger megsérült, Christiensennek és Kurt Zoumának új kihívója akadt, az U20-as világbajnok (2017) hátvéd él is vele, az elmúlt négy fordulót nem csak végigjátszotta, a Wolverhampton ellen észvesztően nagy gólt lőtt.

Abraham és Tomori egyébként akkorát játszanak, hogy az angol válogatottba is behívta őket Gareth Southgate, mint ahogyan Mountot és Ross Barkley-t is.

És akkor még nem ejtettünk szót a Grimsby elleni Ligakupa-meccsen egy gólig és két gólpasszig jutó 19 éves Reece Jamesről, aki aztán a BL-ben is kezdett, vagy a 18 éves Billy Gilmourról, aki akkorát játszott a középpályán a Grimsby ellen, hogy

a skót szövetségi kapitánynak magyarázkodnia kellett, miért nem válogatta be a nagyok közé.

Kiegészülve a korábban már beépített Callum Hudson Odoi-jal és az épp sérült Ruben Loftus-Cheekkel, már egy egészen pofás, saját nevelésekre építő csapat jön ki, klublegenda edzővel.

Mindössze hét fordulón van túl a Chelsea, de ezalatt megmutatta, hogy van benne kakaó, a Premier League-ben csak a Manchester City és a Liverpool lőtt több gólt és passzolt többet. Lampard csapata lelkes, helyenként látványosan focizik és a szurkolóknak is könnyű azonosulni a jelenlegi rendszerrel.

Ennél jobban egyetlen klub sem jöhet ki egy eltiltásból, még akkor is, ha a Chelsea nem a bajnoki címért játszik idén, de újra megnyerheti magának a közönségét. Az igazán nagy kérdés az, mi történik majd akkor, ha újra igazolhat a klub. Folytatja a megkezdett építkezést, vagy újra nagybevásárlást tart?

Kiemelt kép: Angelo Blankespoor/Soccrates/Getty Images

Olvasói sztorik