Élő Nemzetközi foci

Két lövés, két gól – a Ferencváros kiejtette a Celticet a Bajnokok Ligájából

A Ferencváros meglepetésre 2-1-re megnyerte a Celtic elleni Bajnokok Ligája-selejtezőt, ezzel az esélyesebb skót bajnokot is kiejtette a sorozatból.

Sigér Dávid távoli góljával szerzett vezetést a magyar csapat: a középpályásnak volt ideje Somalia passzát átvenni és zavartalanul lőni, a jobb alsóba sarokban kötött ki a labda.

Ezután a Celtic apránként, de egyre határozottabban magához ragadta a kezdeményezést, félidőre már nagyon kellett a Ferencvárosnak a pihenő. Térfélcsere után is letámadott azonban a Celtic és némi szerencsével ugyan, de a Kovacevicen megpattanó labda utat talált Dibusz Dénes kapujába.

Továbbra is a skótok támadtak, az FTC pedig hősiesen védekezett, de a fordulatra egészen a 75. percig kellett várni: Blazic felszabadítása olyan hosszúra sikerült, hogy azzal indította Tokmac Nguent, mivel Hatem Abd Elhamed elengedte a labdát, a norvég támadó pedig a kapus alatt elgurította a labdát.

Ezután már kapkodott a Celtic, teljesen beszorult a Fradi, de az utolsó megoldások nem sikerültek a hazaiaknak, így kibekkelte a hosszabbítást a Ferencváros és kiejtette a Celticet a BL-ből.

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló

Celtic – Ferencváros 1-2 (0-1)

 

Celtic: Barkasz – Elhamed (Frimpong – 78.), Jullien, Ajer, G. Taylor – S. Brown, C. McGregor – Forrest (Ajeti – 78.), Christie, Elyounoussi – Ntcham.
Vezetőedző: Neil Lennon

Ferencváros: Dibusz – Civic, Blazic, Kovacevic, Botka – Somalia, Haratin, Sigér – Uzuni (Dvali – 86.), Isael (Boli – 71.), Tokmac (Skvarka – 80.).
Vezetőedző: Szerhij Rebrov.

 

Gólszerző: Christie (54.) ill. Sigér (7.), Tokmac (75.)

Sárga lap: Elyounoussi (27.), Brown (60.) ill. Haratin (40.), Blazic (66.)

Piros lap:

Kiemelt kép: Mark Runnacles/Getty Images

Öt perc a hosszabbítás

Nagyon nyom a Celtic, de a sérülések és cserék miatt öt percet hosszabbít a játékvezető. A Fradi már nagyon liheg, de a skót támadások utolsó megoldásai rendre rosszak.

Tokmac be is fejezte a meccset

Christie távoli lövését kifejelte szögletre Kovacevic, de nem végezhette el a Celtic a pontrúgást, mert Skvarka beállt Tokmac helyére.

Gólt lőttek a skótok, de les miatt nem ér

Hajszálon múlt, vagy inkább a hollandok jóindulatán. Taylor szenzációsan vett le egy labdát, majd a védelmi vonal mögé emelt indítása sem votl épp csúnya, a játékvezető szerint azonban Elyounoussi lesről indult, mielőtt Dibusz fölött a kapuba löbbölte a labdát. Maradt az 1-1.

Brown és Sigér nem lesznek nagy haverok

Mindkét játékos becsúszva próbálta megjátszani a labdát, viszont Scott Brown úgy állt föl, hogy még a stopliját megérezte Sigér. A szóváltás végén egyedül a skót középpályás kapott sárga lapot.

Hatalmas kapufát lőtt Ntcham

Jobb szélen egy kényszerítőből megverte Civicet a hazai támadósor, a középre löbbőlt labdát Ntcham kapásból, bravúrosan lőtte kapura, a labda a fölső lécen csattant.

Kiegyenlített a Celtic

A nagy nyomás hamar góllá érett, a gyors rövidpasszos játék során már Elyounoussi is lőhetett volna, végül továbbtette Christie-nek, aki középre lőtt ugyan, de Kovacevic fején pont annyira csúszott meg a labda, hogy Dibusz már nem érte el. 1-1.

Botkát ápolni kellett egy percen át

Ntcham csapta be egy testcsellel a jobbhátvédet, aki becsúszva próbált javítani, ám ebbe kicsit belesérült. Majd egy percig vizsgálták az orvosok, végül folytatni tudta a játékot.

Jobb, ha megszokjuk a látványt

Nem túlzás azt mondani, hogy kapuja elé szögezte ellenfelét a Celtic, szorongató öt percet élt túl a Ferencváros. Ennek ellenére a Fradi jutott el az ellenfél kapujáig egy mutatós támadással, de lőni csak Haratin tudott, ő is vagy 20-25 méterről, ami elakadt Isaelben.

És akkor itt a folytatás

Nem meglepő, de a Celtic nagy energiával kezdte a félidőt, rögtön szögletet harcolt ki a hazai csapat, de ebből nem alakult ki helyzet.

Egy lövés, egy gól

Így foglalható össze a Ferencváros hatékonysága a BL-selejtezőn. Túloldalon pont fordítva alakultak a számok, 15 próbálkozásból három talált csak kaput. A Celtic egyébként 59%-ban birtokolja a labdát, ez hosszútávon fáraszthatja majd a Ferencvárost.

És itt a félidő!

Érik az a bravúr, bár az utolsó öt percben durván törte a kapu az FTC hátát. A hetedik percben Sigér Dávid góljával szerzett vezetést a magyar bajnok, majd stabil védekezéssel tartotta az eredményt, ám a szünetre érezhetően elfáradt a Celtic pedig rákapcsolt. Félidőben vezet a Fradi és továbbjutásra áll.

Belelendültek a skótok, Dibusznak kellett védeni

Nagyon látványos, gyors, rövidpasszos támadást vezetett a Celtic, aminek a végén Elyounoussi le tudott fordulni a védőjéről, de elkapkodta a lövést és Dibusz így egész könnyen hárított. Sokkal nagyobb lett volna a baj, ha jobban helyezi a lövést a hazai csapat támadója.

Na, ez most közel volt!

Elyounoussi bal szélrőn indult, Uzunit könnyen becsapata, majd Sigért is elküldte egy lövőcsellel és mielőtt Somalia odaért volna kapura lőtt. A jobb kapufa mellett repült el a labda nem sokkal.

Haratin besárgult

Sigér eladta a labdát az ellenfél térfelén, a gyors ellentámadást csak buktatással tudta megakadályozni Haratin.

Egy labdavesztés mennyi fejfájást okozhat

Tokmac próbálkozott egy kockázatos passzal, de lefülelték a Celtic játékosai a labdát és pillanatok alatt kapu előtt találta magát Christie, Blazic kiváló ütemben pöckölte ki előle a labdát szögletre. A skótok egyelőre nem találják a fogást Rebrov csapatán, de messze még a vége.

Na, ez már nem a Fradin múlt

Ajer meglepte a ferencvárosi középpályát, amikor pedig kiléptek a védőre, bal szélen hozta játékba az igencsak aktív Taylort. A villámgyors centerezést Christie sarokkal próbálta kapuba húzni, ez be is csapta a védőket és Dibuszt is, de a kaput már nem találta el. Maradt a 0-1.

Elyounoussié a meccs első sárga lapja

Pedig Scott Brown többet tett érte, Tokmacnak és Somaliának is odarúgott, de Elyounoussi volt az, aki végül buktatta is ellenfelét, így aztán rajta csattant a sok apró szabálytalanság.

Most fagyott meg a vér a Fradisták ereiben

Forrest jobb szélről érkező beadását Botka Endre teljesen elnézte, Elyounoussi pedig átvette a labdát, majd kapura is tűzte hat méterről, Blazic azonban blokkolni tudott. Ha nincs a szlovén, alighanem 1-1 már az állás, így viszont továbbra is vezet az FTC.

Éledezik a Celtic is

Christie lövése a menteni igyekvő védőkön megpattanva centikkel suhant el a Fradi jobb kapufája mellett. A szögletet viszont már ki tudta védekezni a Ferencváros, így maradt a 0-1.

Nagyon virgonc a Fradi

Megjött a magyar csapat önbizalma. A gól után is szépen tartott labdát az FTC, majd Somalia egy labdaszerzéssel az ellenfél tizenhatosáig gyalogolt két szép összjátékot követően, csak az utolsó passz volt rossz Tokmactól. Nem sokkal később Civic is ügyesen csente el a labdát a skótoktól, kifejezetten jól játszik a Ferencváros.

Olvasói sztorik