Nemzetközi foci bajnokok ligája

Kidobhatja a kukába a Bayern az óriási sorozatát, ha ezt a meccset elrontja

A német csapat olyan rosszul kezdte a szezont, hogy már a télen edzőt váltott, Hansi Flickkel viszont nincs megállás – erről Lionel Messi és a Barcelona tudna a legtöbbet mesélni. De vajon kitart ez a lendület Neymarék ellen is? A bajnoki cím és a kupagyőzelem után a Bajnokok Ligáját is behúzza a csapat, vagy a francia klub a legnagyobb sikerével ünnepli az alapítása 50. évfordulóját?

Elég furcsa helyzetbe került Hansi Flick, a Bayern München vezetőedzője.

Amikor novemberben a klub menesztette Niko Kovacot és az addigi másodedző kezébe került az irányítás, ő fogta és a lovak közé dobta a gyeplőt, a csapat pedig azóta szédületes formában játszik. Decemberben becsúszott két egymást követő vereség a Leverkusen és a Mönchengladbach ellen,

azóta viszont szinte mindenkit megvert a Bayern, egyedül a Lipcsével játszott döntetlent. 29 veretlen tétmeccsről beszélünk, a legutóbbi 20 mérkőzését egytől egyig megnyerte a bajor csapat.

Az őszi szenvedéshez képest a München toronymagasan nyerte meg a Bundesligát, már zsebben a Német Kupa is és most készülhet a PSG elleni Bajnokok Ligája-döntőre. Az európai kupában rekordokra tör:

  • az eddigi 42 szerzett gólnál csak az 1999-2000-es Barcelona ért el többet (45-öt, de hat meccsel többet játszva),
  • soha egyetlen csapat sem nyerte meg a BL-t tökéletes mérleggel (a Bayern 10-ből 10 győzelemnél jár),
  • Robert Lewandowski egy idényen belüli 15 találatánál pedig csak Cristiano Ronaldo tudott eddig többet felmutatni, a portugál rekordja 17 gól.

A magas intenzitású játék a Bajnokok Ligájában is elég eredményes, a legutóbbi három találkozón összesen tizenötször talált be a csapat, közte volt a Barcelona elleni 8-2-re megnyert negyeddöntő, ami még Thomas Müller szerint is brutálisabb teljesítmény volt, mint amikor a németek a 2014-es világbajnokságon 7-1-re verték Brazíliát.

Thomas Müller: Ez brutálisabb volt, mint a brazilok elleni 7-1
Még a Bayern münchen játékosai is nehezen hiszik el, mennyire megverték a Barcelonát.

Mindezek mellett a Bayern még rutinos is a nemzetközi színtéren, már a hatodik BEK-/BL-győzelmére hajt, és hogy csak a közelmúltat nézzük, döntőzött 2010-ben, 2012-ben, 2013-ban (akkor meg is nyerte a sorozatot) és most 2020-ban. Mégis Hansi Flick az, akitől azt kérdezgeti mindenki, hogy változtat-e az eddigi taktikáján.

A legnagyobb veszély

Bár egészen meggyőző eddig a München, és az egész BL-szezonban az egyik legkevesebb gólt kapta (8-at), az azért az elődöntőben is látszott, hogy bár az elég magasra tolt védelmi vonal fojtogató tud lenni az ellenfeleknek, a mögötte megnyíló területek sebezhetővé is teszik a németek játékát. A Lyon ezzel speciel nem tudott élni, pedig a meccs elején, majd Serge Gnabry duplája után is megvoltak a lehetőségek, csak Memphis Depayék képtelenek voltak ezeket kihasználni.

A West Bromba nem fért be, a Bayernt meg BL-döntőbe lőtte
Nem is olyan rég, még ember nem mondta volna meg, hogy Serge Gnabry lesz az a játékos, aki eldönt egy Bajnokok Ligája-elődöntőt, de mégis így lett.

A PSG viszont elöl minőségben jóval magasabb színvonalat képvisel, mint francia riválisa, Neymar, Kylian Mbappé és Angel Di María hármasa bármelyik védelmet képes darabokra szedni. Az Atalanta elleni, a vártnál szenvedősebb negyeddöntőben a meccs nagy részében még Neymar izmozott egyedül az olasz védelemmel, de aztán egy csapásra változtak meg az erőviszonyok, amikor a sérülésből visszatérő világbajnok csatár is beállt – Neymar passza után ő készítette elő a győztes gólt Eric Maxim Choupo-Motingnak –, a Lipcse ellen pedig már azt is látni lehetett, mennyivel eredményesebb a párizsiak játéka, ha ezt a kettőst Di María segíti – az argentin eltiltás miatt nem játszhatott az Atalanta ellen.

Az említettek mellett pedig a kispadon még ott csücsül egy Mauro Icardi, aki konkrét életveszély a tizenhatoson belül, bár vele nem mindig találják meg az összhangot a többiek.

Talán a szezonban még sosem állt ekkora kihívás előtt a müncheni védelem, mint a PSG ellen a döntőben.

A kivételes támadószekció mögé a laptopedzők generációjának egyik legjobbja, Thomas Tuchel felépített egy kevésbé csillogó, de a kötelező munkát elvégző, a taktikát pedig szinte az utolsó betűig betartó csapatot. A középpálya volt a leggyengébb pont az elmúlt meccseken, viszont a német szakember, meg az egész PSG számára örömhír, hogy jelen állás szerint Marco Verratti játszhat, márpedig vele a pálya közepén jelentkező problémák egy csapásra megoldódhatnak.

Forrás: sofascore.com

Van egy nem is olyan titkos fegyvere a Bayern Münchennek a párizsi rohamok visszaverésére, a kapus, Manuel Neuer, aki akár egymaga képes söprögetni a kapu előterében a védelem mögé érkező beindításoknál. Ha marad a magasra tolt védelmi vonal, a világbajnok kapusra is elég komoly szerep hárulhat és nem csak a kapuban.

Ki nyeri a BL-döntőt?
A német és a francia futball két legnagyobb hazai ismerőjével, Mészáros Ábellel és Szabó Christophe-fal tekintettük át a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének történéseit.

Szóban nem taktikázzák túl magukat a csapatok

Két kiváló edző csatája is lesz a vasárnap esti, bár az előzetes nyilatkozatok alapján túl sok újdonságra ne számítson senki a csapatoktól.

Az elmúlt tíz hónapban kialakítottuk a filozófiánkat, már hamar nyomás alá helyezzük az ellenfelünket, ez a sikereink titka. Nem fogunk túl sokat változtatni

nyilatkozta Flick a meccs előtt, egyszersmind jelezve, nem nagyon gondolkodnak B tervben.

Ugyanazt fogjuk csinálni, mint az előző BL-meccseinken. A szabadság, a magabiztosság, valamint a kulcsszituációk felismerésének és kihasználásának tökéletes egyvelegét kellene megtalálni. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha szabadon gondolkodsz, emiatt sem fogunk nagyon alkalmazkodni. Nem most kell mindent felforgatni, talán egy-két poszton lesz váltás

magyarázta Tuchel.

A Bayern München története hatodik Bajnokok Ligája-győzelmére hajt, az idén 50 éves PSG először jár a döntőben. A francia klubok közül eddig egyedül a Marseille tudta megnyerni a sorozatot 1993-ban.

A döntőt vasárnap 21 órától játsszák Lisszabonban, nézők nélkül.

A döntő magyarja

A korábbi 25-szörös magyar válogatott Lőw Zsolt a PSG másodedzőjeként szintén ott lesz a pálya szélén, Tuchel oldalán. Az újpesti évek után Németországban légióskodó egykori védő korábban a Salzburg és a Leipzig szakmai stábjában dolgozott, majd 2018-ban a német edző kérésre csatlakozott hozzá Párizsban.

 

„Magyar emberként, BL-győztesként visszatérni a Puskás Arénába, ez valami elképesztő élmény lenne, a sors sem tudna jobb forgatókönyvet írni ennél. Elképesztő történet lenne számomra, de szerintem sok magyar ember számára is. Óriási büszkeséggel töltene el, ha úgy beszélnének rólunk, a Paris-Saint Germainről, az edzői stábról, mint amelynek részese egy magyar kissrác, aki Magyarországról indult, és onnan érte el ezeket a sikereket. Többen felismernék az országunkban rejlő lehetőségeket, hogy mennyi tehetségünk van, akár edző, akár játékos szinten, és egy picit felkapná mindenki a fejét Magyarország hallatán. Egy mérkőzés választ el minket ettől, ami viszont borzasztó nehéz lesz” – nyilatkozta a Digi Sportnak Lőw Zsolt a döntőről.

Kiemelt kép: Frank Fife /AFP,  Julian Finney /UEFA /Getty Images

Olvasói sztorik