Nemzetközi foci bajnokok ligája

A West Bromba nem fért be, a Bayernt meg BL-döntőbe lőtte

Majdhogynem meglepetéssel indult a Lyon és a Bayern München Bajnokok Ligája-elődöntője, ugyanis azt követően, hogy a Barcelonát mennyire legyalulta a német csapat, váratlanul érhetett mindenkit, hogy a franciák a meccs elején több helyzetet is kidolgoztak.

Aztán jött a 18. perc, Serge Gnabry a szélről elindulva végigszaladt az ellenfél védői között, majd ballal védhetetlenül a kapuba bombázta a labdát.

Bár ezután is megvoltak a lyoni gólszerzési lehetőségek, Gnabry második találata, majd a menetrendszerű Robert Lewandowski-gól bebiztosította a Bayern ránézésre sima győzelmét, a csapat így készülhet a PSG elleni, vasárnapi döntőre. De nem mindig volt ennyire egyértelmű, hogy Serge Gnabry egy napon majd az a játékos lesz, aki majd a különbséget jelenti egy BL-elődöntőben.

Az elefántcsontparti apa és német anya gyermekeként Stuttgartban született Gnabry ugyan már gyerekként is óriási tehetségnek számított, hamar oda is került a VfB akadémiájára – például Timo Werner mellé –, majd Peter Clark, az Arsenal németországi játékosmegfigyelője is felfigyelt rá (tíz percet látta játszani, ami már elég is volt neki), de 2012 és 2015 között összesen 18-szor lépett csak pályára a londoniaknál. Le is passzolták őt kölcsönbe a West Bromwich Albionhoz, de a világot ott sem váltotta meg, a Premier League-ben egy meccsen 12 perc jutott neki mindössze.

Le vagyok nyűgözve. Kölcsönvettük, de sosem tudtuk formába hozni. Aztán visszament az Arsenalhoz, ők meg eladták. Ott volt a West Bromnál, most meg látni, hova jutott, elképesztő

– ezt még az ősszel nyilatkozta Tony Pulis a játékosról, aki a WBA-nál volt az edzője. Azt követően mondta ezt, hogy októberben egymaga négy gólt szerzett a Tottenham elleni BL-meccsen, amit Londonban nyert meg 7-2-re a Bayern. A L’Equipe akkor egyébként tízből tízes osztályzatot adott neki, tizenegyedik játékosként volt rá képes a történelemben.

BL: a Bayern hét gólt rúgott a tavalyi döntős Tottenhamnek
Hatalmas pofonba szaladt bele a Spurs; hozta a kötelezőt a Juventus, a PSG, a City és az Atlético Madrid is.

Ugyan 2016-ban, az olimpiai válogatottban gyakorlatilag utolsókén beválogatva szerzett hat gólt Rióban, azonban az Arsenalnál nagyon hátul volt a rangsorban, így hiába imádja a klubot mind a mai napig, egyértelmű volt, hogy váltani kell. 5 millió euróért került a Werder Bremenhez, ez pedig jó döntésnek bizonyult, a folyamatos és jó játék, na meg a 11 szerzett gól felkeltette a Bayern München figyelmét is, 8 millióért így 2017 nyarán is klubot váltott. Eltöltött egy szezont a Hoffenheimben, kulcsembere volt a végül bronzérmesként záró csapatnak (minden sorozatot figyelembe véve 27 meccsen 10 gól, 8 gólpassz volt a mérlege), így 2018-ban visszarendelt őt a Bayern München, ahol azóta is alapember.

A mostani BL-szezonban kilenc meccsen játszott, kilenc gólt szerzett és kétszer hozta kihagyhatatlan helyzetbe a csapattársait.

Bár sokan a nyáron leigazolt Leroy Sanéban látták Arjen Robben tökéletes utódját, könnyen lehet, hogy a Bayernnél már megvolt a tökéletes megoldás a holland pótlására. Serge Gnabrynak hívják.

Kiemelt kép: Michael Regan – UEFA/UEFA via Getty Images

Olvasói sztorik