Nemzetközi foci

Túl jól megy a felcsúti csapat, Mészáros Lőrinc kiszállt az eszéki futballklubból

Egy hónappal ezelőtt, minden előjel nélkül lemondott tisztségeiről, eladta részesedését és papíron kiszállt az eszéki futballcsapatból Mészáros Lőrinc, írja a g7.hu. Mindez nem sokkal az után történt, hogy az Osijek oldalán megjelent közlemény alapján a felcsúti milliárdos megerősítette pozícióját a klubnál, miközben klubelnöknek választották Székely Ferencet.

Annak, hogy Mészáros lemondott a felügyelő bizottsági elnöki posztról és minden bizonnyal a tulajdonrészén is túladott, köze van a Puskás Akadémia előző szezonbeli sikereihez.

Az Eszék és a felcsúti focicsapat is indul az Európa Liga selejtezőjében, azaz előállhatott volna olyan helyzet, hogy a két csapat találkozik egymással. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szabályai szerint az általuk szervezett nemzetközi kupákban nem indulhat két olyan klub, amely között tulajdonosi összefonódás van, vagy akiknél azonosítható egy döntő befolyással rendelkező személy – noha a Red Bulltól már láttunk példát arra, hogy sikerült kijátszani a szabályt a Lipcse és a Salzburg esetében. Márpedig Mészáros annak felcsúti utánpótlás alapítványnak a kuratóriumi elnöke, ami az NB I-es csapatot birtokolja. Az összeférhetetlenséget a Mészáros csoportnál is megerősítették a g7.hu-nak:

mivel Mészáros Lőrincnek a Puskásnál is van szerepe, a szabályoknak csak úgy tudott megfelelni, ha az egyik helyen lemond, ezért távozott az eszéki fb-ból, írja a cikk.

Az NK Osijeknek három tulajdonosa volt, Mészáros mellett Ivan Mestrovic, illetve – mint nem olyan rég kiderült – Szíjj László, aki a közbeszerzéseken taroló Duna Aszfalt tulajdonosa, aki benne van az eszéki klub felügyelőbizottságában, és akinek a luxusjachtján nyaralt a napokban Szijjártó Péter külügyminiszter. Ketten maradtak, Mészáros Lőrinc helyére pedig a BÉTA Magántőkealap érkezett, az elérhető iratokból azonban nem derül ki, hogy ki tette a pénzt az alapba. A kezelője ugyanakkor a Nukelus Zrt., amely március végéig MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. néven futott, tulajdonosa az MKB Bank volt – amely jórészt Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltsége. Az alapkezelő azóta fele-fele arányban két fiatal bankárhoz, Antal Déneshez és Márkus Balázshoz került, utóbbi már azelőtt vezette az MKB Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t, hogy a tulajdonába került volna.

Mészáros Lőrinc egyébként júliusban adott interjút a Nemzeti Sportnak, mint kiderült már a lemondása után, és szóba került az eszéki klub is.

Az eszéki szerepvállalás nemcsak érzelmi, hanem üzleti kérdés is számomra, ebből a szempontból a horvát futball előrébb tart, 15-16 millió euróért értékesítettünk játékosokat az elmúlt évben, ami talán több, mint a teljes hazai NB I teljesítménye. Ha elkészülünk a saját stadionnal, úgy számolunk, hogy két éven belül önellátó, sőt profittermelésre is képes lesz az eszéki klub.

A kiemelt képen Mészáros Lőrinc, Ivan Mestrovic és Szíjj László látható. Fotó: NK Osijek

Olvasói sztorik