Nemzetközi foci bajnokok ligája

Lehet, hogy a Barca és a Real is csak a tévében nézi a különleges BL-hajrát

Augusztus közepén egy minitorna keretében dől el, ki nyeri a Bajnokok Ligája 2019/2020-as kiírását, és könnyen lehet, erre hogy erre a két spanyol topcsapat el sem jut. Egyes csapatoknak hatalmas csapás volt a járvány, miközben a futballélet újraindulása is egyenlőtlen feltételeket eredményez. Münchenben mindenesetre bizakodhatnak.

A karantén ma már csak rossz álomnak tűnik, pár hónap után az élet visszatért egy normálisabb kerékvágásba, ami egyet jelentett az európai futballszezon folytatásával is. Bár idén Európa-bajnokságot és olimpiát is rendeztek volna, így sem maradtunk csúcsfutball nélkül a nyáron, mert a topligák befejezése mellett a Bajnokok Ligája is újraindul. Előbb augusztus 7-8-án lebonyolítják a még hátralévő nyolcaddöntők visszavágóit, aztán augusztus 12-én kezdetét veszi a „Final8” Lisszabonban. Azonban nemcsak a rendhagyó lebonyolítás teszi érdekessé a sorozat zárását, hanem az is, hogy a csapatok teljesen eltérő helyzetben fognak megérkezni Portugáliába, ami az esélyeket is befolyásolhatja.

A járvány a nyolcaddöntőknél szakította félbe a sorozatot, a kényszerszünet előtt négy csapat már kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé, a másik négy párharcnál a visszavágók még hátra vannak.

A nehéz ág

A sorsolás szeszélye folytán a már továbbjutott csapatok mind egy ágra kerültek, így az Atalanta, Atlético Madrid, Lipcse, Paris Saint-Germain négyesből az egyik csapat biztosan döntőt fog játszani.

Ez lehetne a párizsiak nagy esélye, ám épp Neymarék azok, akik a legrosszabb helyzetből várják a sorozat újraindulását, tekintve, hogy Franciaországban kissé elhamarkodva, április végén lefújták a bajnokságot.

Bár a PSG bajnokként fejezte be a sorozatot, ez a klubnál már régóta nem elég. A Dortmund elleni nyolcaddöntő-visszavágót március 11-én rendezték, ez volt a PSG utolsó tétmeccse a járványt megelőzően. Július végén két kupadöntővel azért már hangolt a csapat (a St.-Étienne-t 1-0-ra, a Lyont tizenegyesekkel verve), de azért a közel öt hónapos tétlenség után túlzás lenne azt mondani, hogy formába lendült a PSG a szezon legfontosabb szakaszára. Az pedig még külön megnehezíti a vezetőedző, Thomas Tuchel dolgát, hogy június 30-án több alapemberének is lejárt a szerződése. Közülük a csapatkapitány és legenda, Thiago Silva belement abba, hogy két hónappal meghosszabbítsa a szerződését a BL-szereplés érdekében, Edinson Cavani és a csapat elsőszámú jobbhátvédje, a Dortmunddal már megegyező Thomas Meunier azonban visszautasította a hosszabbítást, így őket nem látjuk már párizsi színekben pályára lépni. Emellett Kylian Mbappé játéka is kérdőjeles, ő a Francia Kupa döntőjében sérült meg.

Ha mindez nem lenne elég, a franciák megkapták ellenfélnek az egész mezőny talán legjobb formában lévő csapatát. Az Atalanta az idei szezon meglepetéscsapata és legüdébb színfoltja, a hipszter drukkerek új kedvence. A csodájukra ugyanakkor árnyékot vet, hogy egybehangzó vélemények szerint a Valencia elleni hazai meccs volt az az esemény, ami berobbantotta a járványt Bergamóban, utóbb pedig kiderült, hogy a csapat edzője, Gian Piero Gasperini koronavírusosan irányította csapatát a valenciai visszavágón, ami nagy felháborodást okozott Spanyolországban.

A sors szemét húzása: az eufóriát okozó meccs küldhette padlóra az olasz várost
Bergamóban az elmúlt 24 órában majdnem százan haltak meg a koronavírus miatt.

Már a szezon félbeszakadása előtt is kiváló formában volt a csapat – különösen Josip Ilicic, akit 2020 eleji teljesítménye alapján már sokan az Aranylabda esélyesei között emlegettek, de a legutóbbi hírek vele kapcsolatban arról szólnak, hogy depressziós és a visszavonuláson gondolkodik –, az újraindulás óta még erre is sikerült rátenniük egy lapáttal. Még ha a bajnoki hajrába bele is csúszott pár botlás, a bronzérem így is meglett. Ez az év lehet az Atalanta nagy dobása, aminek minden esélye megvan arra, hogy ne a legjobb nyolc legyen számára a végállomás. Szintén az olaszok mellett szól, hogy a taktika náluk gyakran „túllőni az ellenfelet”, és egy ilyen adok-kapokban könnyen a tétmeccsetől elszokó a PSG fölé kerekedhetnek. Ha pedig így lesz, a csapat sem a Lipcse, sem az Atlético ellen nem lesz majd esélytelen az elődöntőben.

Utóbbi két csapat párharca is sok érdekességet tartogathat, összecsap ugyanis a defenzív futballt napjainkban a legmagasabb szinten megszervező Diego Simeone és az újhullámos „laptopedzők” egyik legtehetségesebbike, Julian Nagelsmann.

A PSG-hez hasonlóan a Lipcse is kihagyással vág majd neki a tornának, mivel a Bundesliga hetekkel ezelőtt véget ért. Gulácsi Péterék rapszodikus eredményeket, de jó futballt produkáltak az újrainduló bajnokságban, a BL azonban más terep lesz. Főleg úgy, hogy a párizsiakhoz hasonlóan itt is akadhatnak problémák a csapat összeállítása kapcsán: a csapat gólzsákja, Timo Werner a holtidőben megegyezett a Chelsea-vel, így rá egészen biztosan nem számíthat már Nagelsmann az Atlético ellen. Ezzel együtt nem érdemes lefutott párharcra számítani, és nem csak a németek képességei miatt – az Atlético Madridnak bőven voltak hullámvölgyei a szezonban.

Fotó: JAN WOITAS / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

A madridiak emlékezetes feltámadást produkálva, nagy meglepetésre búcsúztatták a címvédő Liverpoolt, mégsem állítható, hogy komoly esélyeik lennének a végső győzelemre. Bár évek óta mondogatják, most már egyre többször van olyan érzése az embernek, hogy kifulladóban van a csapat és Simeone kapcsolata, és nagy kérdés, hogy ez még megújítható-e. Bár a csapat nagy része évek óta egyben van, és Jan Oblak, José Gimenez vagy Saúl személyében klasszisok is akadnak a keretben, Simeone nem találja a csapat játékát, ami most megrekedt a korábban sikerre vitt védekező futball és a proaktív próbálkozások között. Az egymeccses lebonyolítás ennek ellenére Simeone malmára hajthatja a vizet, hiszen azt már nem egyszer bebizonyította, hogy kilencven percre bárki játékát képes elrontani. Az Atlético harmadik lett a spanyol bajnokságban, de az elmúlt évekkel ellentétben idén nem a két nagyot ostromolta, inkább hátrafelé kellett tekintgetnie.

A sokkal nehezebb ág

A másik nyolc, egyelőre nyolcaddöntős csapat között találjuk az idei kiírás igazi esélyeseit. A Manchester City, a Bayern München, a Juventus és a két spanyol óriás közül viszont csak az egyik csapat juthat a döntőbe.

A Real Madrid helyzete talán a legellentmondásosabb. A csapat az újraindulás óta visszatért a jó öreg Zinédine Zidane-i útra, azaz nem játszik szépen, cserébe hihetetlenül eredményes, üzembiztosan haladt előre a bajnokságban, csak az utolsó fordulóban botlott, így végül magabiztosan nyerte meg a bajnoki címet. A Real Madrid neve a BL-ben az elmúlt években újra összeforrt a győzelemmel, és kizárólag forma alapján most is az egyik legnagyobb esélyesnek számítanának.

Mégis jó esély van rá, hogy Zidane nem hogy nem nyer újra BL-t, de először veszít majd párharcot a legrangosabb sorozatban, a Real pedig el sem jut Portugáliába.

A madridiak a nyolcaddöntő első meccsét elveszítették a Manchester City ellen, ráadásul hazai pályán kaptak két gólt, amiből nagyon nehéz lesz felállni. Ráadásul a visszavágón eltiltás miatt a fontos pillanatok mestere, Sergio Ramos sem játszhat. A spanyolok abban mindenesetre bízhatnak, hogy ilyen helyzetben Pep Guardiola hajlamos megkönnyíteni az ellenfelei dolgát, de tekintve, hogy a katalán mester előtt mekkora esély áll most a végső győzelemre, ezúttal nagy valószínűséggel biztosra megy.

Bár a Manchester City elbukta az angol bajnokságot, Guardiola csapata elképesztő meccseket játszott. A City nagyon magabiztosan kezdett neki újra a szezonnak, az elvesztett bajnokság miatt a játékosokban óriási motiváció dolgozik, és az is mellettük szól, hogy európai viszonylatban is nagyon bő és minőségi kerettel bír a csapat, így a fokozott terhelés sem jelenthet elvben problémát. A City az európai kupákból való kizárást is megúszta nemrég, így a klubon belül is kellemes lehet a hangulat. A Madrid kiejtésére jó esélyük van, és várhatóan a negyeddöntőben is ők lesznek az esélyesek. Ott ugyanis a Juventus és a Lyon párharcának győztese vár rájuk, és különböző okok miatt bár, de jelenleg egyik csapat sem tűnik veszélyesnek a Cityre.

Fotó: Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images

Kettejük odavágóját a Lyon nyerte 1-0-ra, a franciák azonban – hasonlóan a PSG-hez – hónapok óta egy tétmeccset játszottak csak, épp a párizsiak ellen elveszített Ligakupa-döntőt. Tekintve, hogy hagyományos körülmények között sem ők számítottak a párharc esélyesének, elképzelhetetlennek tűnik, hogy ne a Juventus menjen a nyolcasdöntőre. Ott azonban már pokolian nehéz dolga lesz a torinóiaknak.

A Juventus megint olasz bajnok lett, de annyi a gond a csapat körül, hogy az évek óta BL-győzelemre szomjazó drukkerek nem biztos, hogy tudnak ennek felhőtlenül örülni. A csapat edzője, Maurizio Sarri sem a taktikát, sem az ideális kezdőcsapatot nem találja, a csapat játéka pedig pontosan ugyanolyan, mintha nem is szakadt volna félbe a bajnokság hónapokra, egyáltalán nem sikerült fejlődniük. Az időközben a Barcelonához aláíró Miralem Pjanic ugyan a Juvénál fejezi be a szezont, de nagy kérdés, hogy az üzlet hatására mennyire lesz motivált középpálya legfontosabb eleme, aki nélkül a legtöbbször halott a csapat játéka. Cristiano Ronaldo klasszisában így is bízhatnak Torinóban, hiszen ha valaki, ő képes lehet arra, hogy egyedül döntőbe vigye a csapatát.

A negyedik negyeddöntős párharcban összejöhet egy klasszikus párosítás a Bayern München és a Barcelona között. Hogy az így legyen, az elsősorban a katalánokon fog múlni. Bár a Barca az idegenbeli 1-1-es döntetlen után kedvező helyzetből várhatja a Napoli elleni visszavágót, a párharc korántsem lefutott. A Napoli az újraindulás óta már behúzott egy trófeát –  a Juventust verték az Olasz Kupa döntőjében – , és a bajnokságban is kaparniuk kellett a nemzetközi kupaindulást jelentő helyekért, így élesen érkezhetnek a visszavágóra, ahol nagyon könnyen meglepetést okozhatnak.

Sokan vélték úgy, hogy a különleges lebonyolításnak (főleg az egymeccses párharcok miatt) a Barcelona lehet a nagy nyertese. A katalánoknál Lionel Messi talán még soha nem emelkedett ki ennyire a társai közül, és még mindig képes fokozni saját teljesítményét, így a klubnál joggal bízhatnak abban, hogy az argentin a BL-ben is döntő faktor lehet. A gúnyos hangok még azt is megjegyzik, hogy visszavágók hiányában attól sem kell tartaniuk a Barcelona szurkolóinak, hogy csapatuk megint tragikus leolvadást produkál, ahogy tette azt két éve Rómában és tavaly Liverpoolban. Mindkét esetben magabiztos előnyről sikerült nagyon kikapni a visszavágón és végül búcsúzni a sorozattól.

A szakadék felé zuhan a Barcelona, de úgy látszik, ez senkit nem érdekel
Kapkodás, értelmetlen átigazolások és botrányok kísérik a Barcelona elmúlt éveit, mindenki a pillanatnak él, és senki nem gondol arra, mi lesz, ha visszavonul Lionel Messi.

Bár az újdonsült vezetőedzőnek, Quique Setiennek a karantén alatt lett volna ideje megoldást találni a bajokra, a csapat játéka ugyanolyan vérszegény és ötlettelen volt, mint márciusban, el is úszott a címvédés lehetősége. A sztárigazolás, Antoine Griezmann látványosan vergődik a csapatjátékban, Luis Suárez ugyan még mindig életveszélyes a kapu előtt, a mérkőzések idejének nagy részében teljesen használhatatlan, Arthur ügye pedig nyilvánvalóan nem tett jót a csapatmorálnak. A Pjanic-üzlet keretében a brazil középpályás már aláírt a Juventushoz, de ő is korábbi csapatánál fejezi be a szezont. Azaz csak fejezné, mert mióta hivatalossá vált az átigazolása, teljesen körön kívülre került, és már nem is akar játszani. A katalánok így gyakorlatilag tényleg csak Messiben bízhatnak, joggal, hiszen a világ legjobbjáról van szó, de jelen helyzetben nem valószínű, hogy a Barcelona a legjobb nyolcnál tovább is eljusson.

Továbbjutás esetén ugyanis a Bayern Münchennel találkoznak a negyeddöntőben. Azért a kijelentő mód, mert a bajorok idegenben verték 3-0-ra a Chelsea-t a nyolcaddöntő első meccsén, így a visszavágó már csak formalitásnak tűnik, főleg a Bayern játékerejének ismeretében. Bár borzasztó nehéz ágra került a csapat, így is az idei kiírás talán legkomolyabb esélyesének számít.

Hansi Flick kinevezése óta a Bayern szépen lassan eljutott a csúcsformáig, megnyerte a bajnokságot és a kupát, a játékosok érthető módon kicsattannak az önbizalomtól. Robert Lewandowski bombaformában fejezte be a bajnokságot, Thiago mára a világ talán legjobb irányítójává vált, Alphonso Davies személyében pedig egy új szupersztárja is van a csapatnak. Ráadásul az évek óta tartó agónia után Thomas Müller is újra régi fényében tündököl. A szezon végén ugyanakkor valószínűleg távozik Thiago és az évek óta a csapat egyik legbiztosabb pontjának számító David Alaba is. A két alapember eligazolásával jelentősen gyengülne a Bayern kerete,

így valóban most van itt az igazi esély arra, hogy 2013 után újra BL-t nyerjen a csapat.

Ami egyedül a Bayern ellen szólhat, az, hogy a Bundesliga már véget ért, így a bajorok biztosan nem lesznek annyira élesek a lisszaboni nyolcasdöntő kezdetére, mint a Manchester City, vagy akár a két spanyol gigász. A Bayernnek ráhangolódásul egyedül a Chelsea elleni visszavágó szolgálhat.

A jelenlegi erőviszonyok alapján tehát az augusztus 23-i finálé előtt már augusztus 19-én előrehozott döntőt rendezhetnek a Manchester City és a Bayern München részvételével. A fogadóirodáknál is ez a két csapat számít a két legfőbb esélyesnek. Így hiába hullott mind a PSG, mind az Atléticó ölébe hatalmas lehetőség, jelenleg nagyon úgy áll a helyzet, hogy a nehezebb ágról fog kikerülni a Bajnokok Ligája 2019/20-as kiírásának győztese.

Ilyenkor szokott aztán az lenni, hogy míg a nagyok egymást ölik, egy kevésbé reflektorfényben lévő csapat a surranópályán felül Európa trónjára. Lehet, hogy idén pont az Atalanta lesz ez a csapat.

A nyolcaddöntők visszavágói

péntek:
Juventus (olasz)-Olympique Lyon (francia) 21.00 (az első mérkőzésen: 0-1)
Manchester City (angol)-Real Madrid (spanyol) 21.00 (2-1)

 

szombat:
FC Barcelona (spanyol)-SSC Napoli (olasz) 21.00 (1-1)
Bayern München (német)-Chelsea (angol) 21.00 (3-0)

 

A negyeddöntőktől kezdve Lisszabonban rendezik a mérkőzéseket, a továbbjutás egy meccsen fog eldőlni.

Kiemelt kép: Franco Romano / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Olvasói sztorik