Nemzetközi foci bajnokok ligája

A sors szemét húzása: az eufóriát okozó meccs küldhette padlóra az olasz várost

3400-an haltak meg eddig Olaszországban a koronavírus-járvány következtében, ezzel az európai országban már több haláleset volt, mint Kínában, ahonnan a járvány elindult.

Olaszországban Lombardia az a régió, amelyben a legsúlyosabb a helyzet, a térség 122 ezres városában, Bergamóban 533-an haltak meg a járványban, közülük majdnem százan az elmúlt 24 órában.

Francesco Le Foche immunológus szerint több esemény is amolyan katalizátorként szolgált, vagyis sajnálatos módon segített előidézni a járvány elterjedését, és az egyik ilyen esemény lehetett a bergamói futballcsapat, az Atalanta Valencia elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntője.

A mostani egy különleges idény az Atalanta számára, és ez a mérkőzés volt a kollektív eufória csúcspontja. Egy hónap telt el a mérkőzés óta, és a fertőzöttek számát látva azt lehet mondani, hogy a meccs is rásegített a járvány terjedésére. 40 ezer ember utazott el a milánói San Siróba, és a meccs alatt ölelkeztek, örömittasan kiabáltak, ezek pedig mind előidézhették a vírus továbbadását. Azt is el tudom képzelni, hogy voltak, akik már lázasan mentek a meccsre, mert megvolt a jegyük, és nem akartak lemaradni erről a különleges alkalomról. Utólag belegondolva, őrültség volt ezt a meccset nézők előtt megrendezni, de akkor még senki nem sejtette, hogy ilyen nagy a baj

nyilatkozta Le Foche.

A meccset 4-1-re nyerte meg a BL-ben első idényét töltő Atalanta, és hogy mit jelentett a városnak, az embereknek ez a találkozó, azt a legjobban az adja vissza, hogy volt olyan szülő, aki kikérte a gyerekét az iskolából, mert egyikük sem akart lemaradni a nagyon várt, történelmi élményről.

A Valenciánál azóta a játékosok és a stáb egyharmada megfertőződött, az Atalanta részéről eddig nem lehetett hallani pozitív tesztről.

A Valencia-védő példája mutatja, miért olyan félelmetes a koronavírus
A spanyol csapat játékosai és stábtagjai közül összesen öten fertőződtek meg.

Az Atalanta a nyolcaddöntő visszavágóját is megnyerte, és a bajnokságban is jól áll, a negyedik helyről várja a folytatást, miközben magasan a legtöbb gólt szerezte, 25 meccs alatt 70-et.

Hogy a Serie A mikor folytatódik, azt egyelőre nem tudni, Vincenzo Spadafora sportminiszter meglepően optimista volt, amikor a május 3-i dátumot dobta be,

de az immunológus azt mondja, minden közösségi esemény kedvez a vírus további terjedésének, úgyhogy ha lesz is foci májusban, tilos beengedni a nézőket.

Kiemelt kép: Vincenzo PINTO / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik