Nemzetközi foci bajnokok ligája

„Romokban hever a pénzügyi fair play” – így fogadta a világ, hogy a City megúszta a kizárást

Ahogyan a szurkolók, úgy a nemzetközi sajtó is számos kérdést felvetett azt követően, hogy hétfőn a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte az európai szövetség (UEFA) által a Manchester City labdarúgóklubra kiszabott kétéves eltiltást, a 30 millió eurós pénzbüntetést pedig a harmadára csökkentette. Az MTI nemzetközi lapszemléje.

Nagy-Britannia:

BBC: „A két évre szóló eltiltás romboló hatással lett volna a klub pénzügyeire, valamint arra, hogy esélye legyen megtartani a legjobb játékosokat, illetve mindenekelőtt az egyesület hírnevére.

A pénzügyi fair play (FFP) hitelessége romokban hever.

A világ egyik leggazdagabb futballklubjára – amelyet egy UEFA-vizsgálat akadályoztatásáért és 2014-ben a szabályok megszegéséért is bűnösnek talált – csupán tízmillió eurós bírságot szabtak ki. Sokan fogják megkérdezni, hogy ez lenne-e az elrettentő intézkedés más kluboknak, különösen azoknak, amelyek hasonló mennyiségű forrásból gazdálkodnak. Mindez megmutatja, mennyire nehéz a végrehajtó testületek számára érvényesíteni és betartatni a szabályokat”.

Daily Mail: „A City elkerülte a kizárást, de ez nem erkölcsi győzelem”.

The Times: „A Manchester Cityt nem szabad felmenteni – az UEFA ezt nagyon elfuserálta”.

Megmenekült az eltiltástól, indulhat a BL-ben a ManCity
Csupán tízmillió eurót kell fizetnie a vizsgálat hátráltatása miatt.

Spanyolország:

El Mundo: „A Manchester City felmentése újra felszínre hozza a hasonló ügyeket és az európai futball jelenlegi modelljét kérdőjelezi meg”.

Olaszország:

Gazzetta dello Sport: „A Manchester City a bíróság előtt az év mérkőzését nyerte meg. Ezzel a döntéssel az UEFA és a pénzügyi fair play politikai vereséget szenvedett. A döntés elkergette a sötét felhőket a Manchester City feje fölül, de új frontot nyitott. Guardiola korábban azt mondta, kitölti a 2021-ig érvényes szerződését, ugyanakkor most, hogy a nemzetközi szereplésnek nincs akadálya, elkezdődhet a megújulás folyamata. Vajon a katalán edző hosszabbít a Cityvel vagy öt év után Anglián belül keres magának új kihívást?”

Svájc:

Blick: „Az UEFA a pénzügyi fair play súlyos megsértése miatt két évre akarta kizárni az európai kupákból az angol klubot, emellett 30 millió eurós pénzbüntetést szabott ki rá. A CAS-hoz benyújtott fellebbezés azonban sikerrel járt, az eltiltást eltörölték, a pénzbüntetést 10 millió euróra csökkentették.

Ez nem nagy összeg egy olyan klubnak, amely mögött az Egyesült Arab Emírségek egyik sejkje áll.

A korábbi kiváló csatár, Gary Lineker a döntés után azonnal feltette a jogos kérdést: a pénzügyi fair play, vagy úgy eleve az UEFA vajon hogyan élhet túl egy ilyen, számára megsemmisítőnek tűnő döntést?

Az Eurosport a cikkében azt fejtegette, hogy ez a döntés ugyan még nem jelenti az FFFP végét, de az biztos, hogy az UEFA-nak át kell gondolnia a szabályokat és hogyan tartatja be azokat, mert a jelek szerint egy jól felkészült jogászcsapat még a komoly büntetéseket is szinte semmissé tudja tenni.

Kiemelt kép: OLI SCARFF / POOL / AFP

Olvasói sztorik