Nemzetközi foci bajnokok ligája

Megmenekült az eltiltástól, indulhat a BL-ben a ManCity

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hétfőn bejelentette, törölte az Európai Labdarúgó Szövetség korábbi súlyos döntését, és megsemmisítette a Manchester City Bajnokok Ligájából való kizárását.

Jelentősen csúszhat a Manchester City ügye
A BL-ből két évre kizárt City ügyében egyelőre nem lesz döntés

Az UEFA a Football Leaks szivárogtatása nyomán indított vizsgálatot a Manchester City ellen. A honlap által nyilvánosságra hozott belső levelezésből és klubdokumentumokból az derült ki, hogy az arab tulajdonú egyesületet szabálytalanul finanszírozták és éveken keresztül megtévesztették az UEFA-t, bár mindezt a klub tagadta.

Az európai szövetség február közepén úgydöntött, hogy a pénzügyi fair play megsértése miatt a Bajnokok Ligája következő két idényéből kizárja a Manchester Cityt (úgy vélte, az angol klub 2012 és 2016 között a szponzori bevételeinél a valósnál magasabb összeget tüntetett fel) , emellett 30 millió eurós büntetést is kiszabott.

A City nem sokkal a döntés után jelezte, él a szabályok adta lehetőséggel, és a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul jogorvoslatért.

A CAS hétfőn a korábbi ítéletet semmisnek nyilvánította, ugyanakkor a pénzbüntetésből 10 milliót meghagyott, mert szerinte az angolok hátráltatták a vizsgálatot.

A Manchester City közleményében üdvözölte a CAS döntését, és köszönetet mondott a testület tagjainak a megfelelő eljárásért.

Az UEFA reagálásában megjegyezte, hogy a CAS vizsgálata során nem talált elegendő bizonyítékot és sok állítólagos jogsértés elévült az UEFA-rendeletekben előírt ötéves határidő miatt.

Hozzátette, az elmúlt években a pénzügyi fair play betartatása nagy szerepet játszott a klubok védelmében és pénzügyi stabilitásuk megtartásában, és továbbra is elkötelezett a szabállyal kapcsolatban. Az UEFA egyúttal jelezte, tudomásul veszi a döntést és további lépéseket nem tesz az ügyben.

Kiemelt fotó: LEE SMITH / POOL / AFP

Olvasói sztorik