Nemzetközi foci

Balhé lehet a franciáknál: „Gratulálunk a PSG-nek, de fellebbezünk”

Fellebbezés benyújtását fontolgatja az Olympique Lyon, miután a francia labdarúgó-bajnokságot befejezettnek nyilvánították a koronavírus-járvány miatt, írja az MTI. A liga csütörtökön a – Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató – Paris Saint-Germiannek ítélte oda a bajnoki címet, melyhez a Lyon a pénteki közleményében gratulált, ugyanakkor jelezte, fenntartja a jogot arra, hogy kártérítési igénnyel forduljon az illetékesek felé.

A Ligue 1 idő előtti befejezése miatt a Lyon a hetedik helyen végzett, ezzel több mint 20 év után egyetlen nemzetközi kupasorozatban sem indulhat a következő idényben.

Az Olympique a félbeszakított Bajnokok Ligája-idényben a nyolcaddöntőbe jutott, és ott az első mérkőzésen 1-0-ra verte a Juventust. A visszavágót még nem tudták lejátszani a felek.

A Lyon most azt írta, várhatóan több tízmillió eurós veszteséget jelent majd a klubnak az, hogy nem indulhat sem a BL-ben, sem pedig az Európa-ligában, ezért gondolkodnak a fellebbezés és a kártérítési igény benyújtásán.

Titkos helyen játszanák le az angol focimeccseket
Egészen szokatan ötletek is vannak rajta, hogyan folytatódhasson a Premier League.

A Lyonhoz hasonlóan az Amiens egyesülete is megfontolja a jogi lépések lehetőségét, a csapat ugyanis a döntés eredményeként kiesett, és a következő szezonban csak a másodosztályban szerepelhet.

Ez így igazságtalan, mert nem volt lehetőségünk arra, hogy a végsőkig küzdjünk a bennmaradásért

– jelentette ki Bernard Joannin, az Amiens elnöke. Hozzátette, egyáltalán nem értenek egyet a liga döntésével, és vizsgálják a jogi lépések lehetőségét.

Edouard Philippe francia miniszterelnök kedden nyilvánította befejezettnek az összes profi sportág 2019/20-as idényét, ezzel a Ligue 1 lett az első a nagy európai futballbajnokságok közül, amelynek küzdelmei idő előtt értek véget. Olaszországban még dolgoznak a Serie A folytatásának lehetőségein, ahogyan Spanyolországban és Angliában is a részletek kidolgozása zajlik, míg a német Bundesligában abban reménykednek, hogy május közepén vagy végén újraindíthatják az élvonalbeli küzdelmeket.

Mikor kapjuk vissza a focit?
Ázsiában már akadnak országok, ahol a folytatás biztos, miközben Európában arról megy a vita, van-e egyáltalán esély befejezni a bajnokságokat. Több liga törölte vagy lezárta az idei szezont.

Roxana Maracineanu francia sportminiszter azt mondta, a magukat sértettnek érző klubok nyugodtan felmérhetik a jogi lépések lehetőségeit, ugyanakkor érdemes lenne önuralmat gyakorolniuk.

„Ha bíróságra akarnak menni, akkor menjenek nyugodtan, mert ebben a helyzetben vannak olyanok, akik elégedettek és olyanok is, akik elégedetlenek” – fogalmazott a sportminiszter, aki ugyanakkor szolidaritásra és felelős magatartásra szólította fel az érintetteket, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi szituációban másokra is tekintettel kell lenni, és mindenkinek tudnia kell kezelni a saját veszteségeit.

A Ligue 1 következő idénye a tervek szerint legkésőbb augusztus 22-23-án kezdődik, minden bizonnyal zárt kapus mérkőzésekkel, miután Franciaországban szeptemberig tilos tömegrendezvényeket tartani.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik