Nemzetközi foci

A szülinapos Ronaldinho csak a légkondis börtöncellának örülhet

Őt ismerve lehetett már néhány emlékezetes szülinapi bulija az aranylabdás Ronaldinhónak, aki 40. születésnapját egy paraguayi börtönben tölti.

A brazil klasszis bátyjával, Roberto Assisszal egy kaszinótulajdonos meghívására érkezett Paraguayba, ahol gyermekeknek szóló jótékonysági programon vett volna részt, de egy hotelben előállították, mert a nevére szóló, paraguayi keltezésű hamis útleveleket találta nála, valamint testvérénél.

Eleinte úgy tűnt, a testvérpár megússza pénzbüntetéssel az esetet, de végül börtönbe kerültek, mert az ügyben eljáró bíró úgy ítélte meg, fennáll a veszélye, hogy elhagyják az országot.

Döntöttek: Ronaldinho börtönben marad
Az aranylabdás sztár nem érti, mi történik vele Paraguayban.

Ronaldinhónak a bohém életmódja ellenére – vagy éppen azért – rengeteg rajongója van, és a börtönben rendezett focibajnokságon is mutatott valamit a régiből, öt góllal és hat gólpasszal jelentkezett a döntőben.

A brazil válogatottal 2002-ben vb-aranyat szerző Ronaldinho a napjai nagy részét a cellájában tölti, e mellett sokat focizik a rabokkal és az őrökkel, valamint egy asztalos tanfolyamon vesz részt. Ami a legjobban hiányzik neki, az a zene, egyik kedvenc időtöltése ugyanis, hogy bongón dobol, és erre most nincs lehetősége.

Bent nincsenek hangszerei, de biztos vagyok benne, a fejében megvannak a dallamok, amiből majd zenét tud komponálni, ha kijut a börtönből. Mindennap focizik, és a többieknek is megtanított már néhány trükköt. Az első pillanattól kezdve igyekezett beilleszkedni, és ez nagyon gyorsan ment neki. A rabok számára ő egy példakép, és sokan kérték, hogy írja alá a pólókat, sapkákat, melegítőket

nyilatkozta az ESPN-nek egy, a Ronaldinho börtönbeli napjaira rálátó forrás.

A börtönigazgató, Blas Vera elárulta, Ronaldinhónak és bátyjának járnak némi előjogok, saját cellájuk van tévével és légkondival, a fürdőt viszont megosztva használják néhány rabbal. Ronaldinho rendszeresen tartja a kapcsolatot a barátaival a Whatsapp nevű csevegőprogram révén, édesanyjával pedig minden este beszél telefonon. A focista nincs rosszul tartva a börtönben, az egyik este egy barbecue-n is részt vehetett.

Hogy Ronaldinhóék meddig maradnak börtönben, egyelőre nem tudni, de a helyzetet bonyolítja, hogy a paraguayi hatóságok szerint a hamis útlevelek illegális befektetéshez kellhettek, és a testvérpár mellett az ügy kirobbanása óta már 14 személyt tartóztattak le.

Kiemelt kép: Norberto DUARTE / AFP

Olvasói sztorik