Nemzetközi foci

Nem hagyják magukat a szurkolók, saját klubot alapítottak

Miután az 1885-ben alapított Buryt anyagi gondok miatt kizárták az angol ligából, a szurkolóik úgy döntöttek, hogy saját csapatot indítanak. Az új egyesület mögött álló Bury Phoenix nevű érdekcsoport közölte, hogy jövőre Bury AFC néven indulhatnak majd a tizedik osztályban.

A harmadosztálybeli Buryt azért zárták ki a nyáron, mert ötszöri halasztást követően sem tudta megoldani anyagi nehézségeit a szezon sikeres befejezéséhez. A Manchesterhez közeli Bury az alapítása után kilenc évvel csatlakozott a ligához, amelynek így az egyik legrégebbi tagja volt. A csapat 1900-ban és 1903-ban megnyerte az FA Kupát, az 1950-es évek közepéig pedig az angol első- vagy másodosztályban szerepelt, az élvonal tagja utoljára 1928-ban volt. A 2000-es években a harmadik és a negyedik liga között ingázott.

Kizárták a korábbi FA-kupa-győztes klubot az angol ligából
1885-ben alapították a Bury csapatát, amely a harmadosztályban indult volna.

Angliában egyébként nem ritka, hogy a drukkerek saját kezükbe veszik az irányítást, 2005-ben a Manchester United szurkolóinak lett elege a Glazerekből annyira, hogy saját egyesületet indítottak FC United of Manchester néven. Egyébként nem csoda, de a manchesteriek már küldtek is jó kívánságot a Bury AFC-nek:

A legextrémebb eset az FC Wimbledoné, amely átköltözött Milton Keynesbe, és MK Dons néven folytatta működését. Válaszként 2002-ben létrehozták a szurkolók az AFC Wimbledont, amellyel azóta egy ligában szerepel az MK Dons is.

Kiemelt kép: Christopher Furlong/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik