Nemzetközi foci

Bedobásokból lehet a liga gólpasszkirálya egy angol védő

Angliában mindent bevetnek a focicsapatok, hogy sikeresek legyenek és a taktikai repertoárba sokszor bekerülnek az óriási bedobások is. Emlékezhetünk rá, hogy a Stoke City feljutása után Rory Delap felelt azért, hogy minden behajított labda egy szöglettel érjen föl, arról pedig a világon mindenhol cikkeztek, amikor Jürgen Klopp bedobásspecialistát szerződtetett Liverpoolba.

Félelmetes, melyik „posztra” igazolt világsztárt a Liverpool
A rekorder Thomas Gronnemark a bedobások terén segít a csapatnak.

Talán nem meglepő, hogy a ranglétrán néhány fokot lejjebb lépve még több hasonló ilyen futballistát találunk. Az InStat statisztikai elemző oldala októberben külön összeállítást is készített egy ilyen esetről: Ryan Jackson néhány hónap alatt 6 gólpasszt osztott ki a gigászi bedobásaival.

A Colchester United jobbhátvédje átlagosan 38 métereseket dob, amelyből rendszerint komoly helyzetig jut a csapata.

Sajnos az angol negyedosztály statisztikái közül az asszisztokat a legnehezebb kikeresni, de némi kutakodás után érdekes módon Jackson mérlege idén 2 gól és 3 gólpassz hivatalosan 35 bajnokin – megkockáztatjuk, ez a bedobások nélkül értendő. Összehasonlításképp: a liga legtöbb gólpasszát Nicky Adams adta a Buryből, összesen kilencet.

Valamire viszont nagyon ráérzett a Colchester, mert 11 fordulóval a végelszámolás előtt csak rosszabb gólkülönbséggel van lemaradva a feljutást érő hetedik helytől. Pár bedobással ez simán behozható.

Nyitókép: Pete Norton/Getty Images

Olvasói sztorik