Nemzetközi foci

Újabb zártkapus büntetést osztott ki az UEFA az Eb-selejtezőkre

Most a bolgároknak.

Bulgária zártkapus büntetést kapott az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA), miután szurkolói rasszista és antiszemita módon viselkedtek az angolok elleni, október 14-ei Európa-bajnoki selejtezőn – írja az MTI.

A szófiai találkozót először a vendégek 2-0-s vezetésekor, a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító „respect” (tisztelet) helyett „no respect” felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-ra nyertek meg.

A nagy közfelháborodást keltő selejtezőmérkőzés után lemondott a balkáni ország futballszövetségének elnöke, Boriszlav Mihajlov, majd a válogatott szövetségi kapitánya, Kraszimir Balakov is.

Az UEFA az ítélet keddi bejelentésekor közölte: a fegyelmi bizottság Bulgáriát két év próbaidőre bocsátotta, ha ebben az időszakban újabb hasonló incidens történik, újabb zártkapus mérkőzés lesz a büntetést. A bolgár szövetség mellékbüntetésként 85 ezer eurós (28 millió forintos) bírságot is kapott.

A bolgár labdarúgó-válogatott legközelebb november 17-én lép pályára hazai környezetben, akkor a cseheket fogadja Eb-selejtezőn.

Kiemelt kép: Nyikolaj Dojcsinov/AFP

Olvasói sztorik