Nemzetközi foci

Tényleg nagy a baj, ha egy BL-döntő se elég, hogy eladd magad

A tavalyi szezonban óriási bravúrral Bajnokok Ligája-döntőig menetelő Tottenham Hotspur idén csak szenved. A klub mindössze kilencedik a Premier League-ben, legutóbbi két mérkőzésén tíz gólt kapott és elveszett az a tűz és energia, ami az előző idényben jellemezte Mauricio Pochettino csapatát. Hogyan kerülhetett ekkora krízisbe Európa második legjobb csapata?

Az előző idényben a Tottenham Hotspur volt a Bajnokok Ligája egyik meglepetéscsapata azzal, hogy döntőbe jutott olyan csapatokat kiejtve, mint a Borussia Dortmund, az Ajax, vagy a Manchester City. A csapat vezetőedzője, Mauricio Pochettino elképesztő munkát végzett a Spursnél,

  • játékosai tűzön-vízen átkelnének érte,
  • a klub az elmúlt hat idényéből ötször BL-t érő helyen, vagyis az első négyben végzett – összehasonlításképp, a sokkal többet költő Manchester United (2), Arsenal (2), Chelsea (4) hármas egyikének sem sikerült elérnie ezt a számot,
  • mindezt úgy, hogy alig igazolt játékosokat és a saját nevelésű labdarúgókat be tudta építeni a csapatába.
Az edző, aki kutyául megdolgoztatja játékosait, mégis imádják
Mauricio Pochettino munkásságáról méltánytalanul kevés szó esik, pedig szinte nulla kiadás mellett Anglia legjobb csapatai közé emelte a Tottenhamet, szombaton pedig a klub történetének első BL-döntőjét játssza.

Valami mégsem működik az idén a Tottenham háza táján. A csapat mindössze három meccset nyert meg idei nyolc bajnokijából, amivel kilencedik a Premier League-ben és a BL-ben sem rózsás a helyzet, ahol megsemmisítő 7-2-s verést kapott a Bayern Münchentől a vadonatúj stadionjában. Mi lehet az oka a krízisnek?

Egy nyár, ami mindent elrontott

Amikor egy klubnál válsághelyzet alakul ki, nagyon hamar bűnbakot talál mindenki. Megromlott az edző viszonya a játékosokkal vagy a tulajdonosokkal? Elfogyott a pénz? Vagy csak simán kiégtek a futballisták?

Pont ez a különös a Spurs mélyrepülésében, hogy látszólag semmi sem indokolja a gyengélkedést.

A szezon elején felröppent a hír, hogy Pochettino összerúgta a port Daniel Levyvel, a Tottenham első emberével. Annyi biztos, hogy a stadionépítés miatt szűkössé váló pénztárca a BL-döntő után kinyílt, az argentin edző százmillió font fölött költhetett és ha ezt számonkéri rajta a vezetőség, azon nincs mit csodálkozni. Csakhogy Levy többször is kiállt az edző mellett, sőt a napokban Pochettino is elutasította, hogy gond lenne a klubvezetéssel.

Az emberek szerint megromlott a viszonyunk, de ez nem igaz. A nehéz időkben az edzőnek is harcolnia kell, hogy véget érjen a csapat rossz formája. Párszor előfordult, hogy viccelődtem egy-egy nagy vereség után, de most tényleg sebet kaptunk. Itt az ideje, hogy mind összefogjunk és közösen kilábaljunk ebből. Ezt kell a fejekbe verni

– idézi a BBC Pochettinót.

Ha elfogadjuk, hogy ez nem csak üres duma, hogy a média leszálljon a témáról, akkor érdemes a játékosokkal is foglalkozni, mert úgy tűnik, inkább náluk nem stimmel valami. Levy kedden beismerte, hogy egyáltalán nem úgy sikerült a nyári átigazolási időszak, ahogyan azt a klubnál remélték.

A Tottenham Hotspurnek hat olyan játékosa is van, akivel nyáron már nem számoltak volna.

Pochettino nagyon intenzív letámadással operáló taktikájában ugyanis idők kérdése volt, mikor kezd el küszködni a 32 éves Jan Vertonghen és a már 30 éves Toby Alderweireld, ráadásul a belga duó új szerződést sem hajlandó aláírni, mert maguk is távoznának. Az eddig stabil páros idén már többször is bakizott, ráadásul amellett, hogy lejár 2020-ban a szerződésük, érdeklődő sincs irántuk.

Ugyanígy nem talált vevőt Danny Rose, Serge Aurier és Victor Wanyama sem, hiába kerültek átigazolási listára, Christian Eriksen pedig Spanyolországba vágyott, de sem a Real Madrid, sem az FC Barcelona nem csapott le rá.

Danny Rose és Christian Eriksen nyár óta új csapatról ábrándozik. Fotó: Matteo Ciambelli/NurPhoto via Getty Images

A hoppon maradt játékosok nagyon elkenődtek, az önbizalmuk a romokban hever. Nem Pochettinóra, vagy a klubra orroltak meg, egyszerűen elveszett a hitük saját magukban. Valahol érthető, ha egy BL-döntő után sem érdeklődnek az ember iránt, az elkeserítő lehet. A játékosait nagyon is emberségesen kezelő edzői stáb pedig, bár próbálja gatyába rázni a tavaly fantasztikusan szereplő csapatot, nehezen boldogul a kialakult helyzettel.

Persze az sem segít, hogy Pochettino által tervezett vérfrissítés azért hiúsult meg, mert a hat játékos közül egy sem igazolt el. Enélkül nem állt pénz a házhoz, ezért az erősítés is a vártnál gyengébbre sikerült.

Fontos, hogy minden játékos esetét személyre szabva vizsgáljuk. A focisták időről időre új kihívásokat akarnak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy már nem kívánnak a Tottenhamben játszani. A labdarúgás rendszere arra épül, hogy játékosokat igazolnak a klubok, ez része a játék üzleti részének

– mondta Levy.

Maradtak hát a hitehagyott, mentálisan padlón lévő játékosok, akik hiába próbálják megrázni magukat, nehezen tudják hozni azt a lelkesedést és energiát, amit tavaly. Pontosan ez a fásult, önbizalomhiányos csalódottság csúcsosodott ki a Bayern München elleni megalázó vereség során.

Csalódott és értetlen tekintetű Spurs-játékosok a Bayern München ellen. Fotó: Dan Istitene/Getty Images

Levy szerint a Spurs megpróbálja majd télen újra eladni az elvágyódó futballistákat, de ha nem sikerül jól szerepelniük, megint nem lesz kérőjük. Márpedig eladás nélkül Pochettino sem tudja átalakítani a csapatot.

A Spurs stagnál és ezt valószínűleg nem oldja meg sem új edző, sem másik tulajdonos, csak az idő.

Ebben viszont nincs nagyobb mester Pochettinónál, aki öt év alatt élcsapatot épített föl egy középcsapatból. Egyszer már sikerült türelmesen nagy csapatot építenie, ráadásul esze ágában sincs elhagyni a londoni csapatot. Levy bolond lenne elküldeni az aranytojást tojó hűséges tyúkját. Már csak ki kell várnia, míg újra költ.

Vagy az ő útját járod, vagy mehetsz, amerre látsz. Ez az ő alapvetése. Mi egy fiatalokból álló csapat voltunk, szót fogadtunk neki, ő pedig megnövelte az önbizalmunkat. Általában nyugodtan viselkedett és mindig azt mondta, élvezzük a futballt

– mesélte a középpályás Jack Cork BBC-nek arról, milyen a Tottenhamnél a munka és a szavai hallatán tényleg úgy fest,

ha van edző, akivel kilábalhat a krízisből a Spurs, az pont Pochettino.

A szombati bajnoki a sereghajtó Watford ellen pedig ideális alkalom lehet, hogy a csapat visszaszerezze elveszített önbizalmának egy részét.

Kiemelt kép: Bryn Lennon/Getty Images

Olvasói sztorik