Nemzetközi foci bajnokok ligája

Az edző, aki kutyául megdolgoztatja játékosait, mégis imádják

Jürgen Klopp fantasztikus munkát végzett a Liverpool edzőjeként 2015-ös kinevezése óta, amellyel elképesztő szezont produkált idén. Hozzá képest mégis méltánytalanul kevés szó esik a finálé másik résztvevője, a Tottenham Hotspurt irányító Mauricio Pochettino munkájáról. Pedig lenyűgöző, mit vitt véghez a Spurs az argentin edzővel.

Mauricio személyében egy energikus támadó focit támogató edzőt neveztünk ki a csapat élére, aki remekül illik a klubhoz. Korábban bebizonyította, hogy fejleszteni tudja a rábízott futballistákat, miközben győztes mentalitású, egységes csapatot tud kovácsolni belőlük.

Ezt mondta 2014 május 27-én a Tottenham Hotspur angol tulajdonosa, Daniel Levy, amikor kinevezte Mauricio Pochettinót vezetőedzőnek. Ekkor még nem is remélhette, hogy majdnem napra pontosan öt évvel később már Bajnokok Ligája-döntőben szerepel majd a Spurs. Pedig így lett.

Az argentin edző többek között annak köszönhette kinevezését, hogy ezt megelőzően két éven át a Southamptonnal elképesztően jó munkát végzett:

  • Tíz éve nem látott magasságba vezette a Szenteket (nyolcadik hely) úgy, hogy
  • mindezt minimális költséggel produkálta azzal, hogy a klub saját nevelésű játékosaira támaszkodott.
  • A Southampton a közben angol válogatott behívót kapó Adam Lallanát, és Rickie Lambertet 2014 nyarán 36,5 millió-, míg Nathaniel Clyne-t 2015-ben 17,7 millió euróért adta el a Liverpoolnak, továbbá szintén 2014-ben Calum Chamberst 20 millióért az Arsenalnak.

Eközben a Tottenham szenvedett, a Harry Redknapp menedzser után hagyott űrt André Villas-Boas és Tim Sherwood sem tudta betölteni. A csapat elveszítette sztárjait, ráadásul nyilvánvalóan nem akart sok pénzt áldozni új játékosokra. Itt jött a képbe a Southamptonnál remekül bemutatkozó Pochettino, aki tökéletesen illett a képbe.

Két szív kell, hogy bírd a tempót, mégis imádod

Az argentin edző munkásságát alapvetően befolyásolta egy tragédia: mindössze fél évvel azután, hogy bent tudta tartani az Espanyolt az élvonalban, az első nyári felkészülés során szívrohamot kapott a csapatkapitánya, Dani Jarque. A 26 éves védő halálát szisztolés szívleállás okozta, a klub saját nevelése és legfontosabb láncszeme volt. A pályakezdő Pochettinónak meg kellett birkóznia azzal a különlegesen nehéz helyzettel, amely egy rutinos trénernek is kihívás, hát még egy újoncnak.

Az Espanyol szurkolói mécsest gyújtanak az elhunyt Dani Jarque tiszteletére. Fotó: Samuel Aranda/Getty Images

Ennek ellenére az Espanyol nem a kiesés ellen harcolt, hanem masszív középcsapat lett és ez abszolút az emberközpontú edző érdeme, akinek két dolog vált prioritássá: a játékosok lelki világa és az erőnléte.

Pochettino a BL-döntő kapcsán mesélt az El Paísnak filozófiájáról, amely után világossá válik, mivel tudta átvészelni ezt a nehéz időszakot csapata:

A világon csak néhány olyan ember él, aki teljesen ki van békülve saját magával. Majdnem mindig a focisták személyét érik a kritikák, nem a teljesítményüket. A szezon előtt a játékosok emberi oldalával ugyanannyit foglalkozunk, mint a szakmai ügyekkel. Néha még többet is figyelünk az emberi tényezőre. Ez a siker kulcsa. A játékosok nem tárgyak, ezért nem is szabad úgy kezelnünk őket. Ők is emberek érzelmekkel és saját problémákkal.

Az argentin szakember nem pozicionálja magát a futballistái fölé, sokkal inkább egyenrangú partnerként kezeli őket. Emellett nem szokása tucatjával igazolni játékosokat sem, sőt a meglévő labdarúgóktól is nehezen válik meg. Ennek köszönhető, hogy nagyon szoros munkakapcsolat jön létre futballistái és a stáb között, amely a külvilág számára kézzelfogható csapategységként ölt testet. A játékosok érzik a beléjük vetett hitet és ez önbizalmat ad számukra.

Mauricio és Lucas Moura a Tottenham edzésén. Fotó: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Azért félreértés ne essék, Pochettino az edzéseken kőkemény. Nem csak az általa lefektetett alapszabályok tekintetében szigorú, az elvégzett munka mennyiségében sem ismer tréfát.

Vagy az ő útját járod, vagy mehetsz, amerre látsz. Ez az ő alapvetése. Mi egy fiatalokból álló csapat voltunk, szót fogadtunk neki, ő pedig megnövelte az önbizalmunkat. Általában nyugodtan viselkedett és mindig azt mondta, élvezzük a futballt

– mesélte a középpályás Jack Cork a BBC-nek, aki a Southamptonban dolgozott a dél-amerikai edzővel. Hozzátette:

Rengeteg csapatépítő programunk volt nyáron, nagy hangsúlyt fektetett a kölcsönös bizalom kiépítésére. Viszont kutyául megdolgoztatott minket mindegyik edzésünkön. Az átlagnál több edzést is tartott, amelyeken rengeteget futottunk – néha piszok nehéz volt. Kapusunk, Kelvin Davis egyszer behozott egy órát az öltözőbe, hogy megmutassa neki, mennyi időt töltöttünk tréninggel. Két szívre van szükséged, hogy Pochettino stílusában játssz.

A kemény munka azonban kifizetődő a futballistáknak és Pochettinónak is. Cork is külön kiemelte, milyen jól esik számára, hogy egykori edzője a mai napig érdeklődik iránta, de a Tottenham jelenlegi kapusa, Hugo Lloris gesztusa adja vissza leginkább, mit ad egy-egy játékosának a dél-amerikai. Miután Franciaország megnyerte a 2018-as világbajnokságot, a kapus Londonban odament a menedzserhez és azt mondta: „Itt a világbajnoki trófeád, főnök!” Majd átnyújtotta a futballvilág legértékesebb serlegét.

Mi ez, ha nem a megbecsülés, az edzőbe vetett hit, bizalom és szeretet jele?

A sok futás gyümölcse

Pochettino edzésmódszere egyenes következménye annak, amilyen stílusban játszatja csapatát. Az argentin szakember pályafutása során hátvédként szerepelt, ezért rendre a védelem megszervezésével kezdi a munkát aktuális klubjánál. Az extra erőnlét azonban a letámadáshoz kell, amit megkövetel mindenkori csapatától a Spurs edzője.

A Tottenham presszingje annyiban különleges, hogy kilencven percen keresztül tartó állandó taktikai utasítás, hanem általában a csapatkapitány Harry Kane testbeszéde jelzi, mikor indítják meg a játékosok a csapatszintű letámadást az ellenfél térfelén. Ez persze az aktuális állás függvénye is, de Pochettino hitvallása szerint a pályán dől el, a játékosoknak kell érezniük, mikor jött el a letámadás ideje. Ezt főleg a támadóknak kell látniuk, ezért általában Dele Alli és Eriksen is szabad kezet kap a rendszerben előre-, és hátrafelé mozgásban egyaránt.

Az agresszív labdaszerzés azonban nagyon fárasztó, emellett a csapatrészek szoros együttműködését is megköveteli. Ezért tart jóval több intenzív edzést a dél-amerikai szakember.

Mauricio Pochettino edzést tart a Tottenhamnek. Fotó: Justin Edmonds/Getty Images

Pochettino másik nagy erénye, hogy bár általában 4-2-3-1-es felállásban küldi föl csapatát a pályára, több begyakorolt szisztémája is van, ezért villámgyorsan tud meccs közben is változtatni, ahogy azt az Ajax elleni BL-elődöntő visszavágóján kényszerből többször meg is tette. Át kéne állni öt hátvédes rendszerre? Semmi gond, az egyik középpályás visszalép a középhátvédek közé és kész is. Több támadóra van szükség? Azonnal mehet előre Dele Alli, vagy Szon Hung Min. Mindenre van megoldás, ráadásul az argentin remekül nyúl bele a meccsbe, ez a BL-elődöntőben is kiütközött.

BL: a dráma maga alá temette a sportot
Az Ajax három félidő elteltével biztos továbbjutásra állt, a negyedikben viszont szerda este összeomlott a Tottenham ellen. Szerencse, pech, vagy kiérdemelt siker? Taktikai oldalról közelítünk.

Játékosállomány szempontjából tökéletes időben érkezett Pochettino a White Hart Lane, hiszen az egyesület több rendkívül izgalmas, fiatal labdarúgóval rendelkezett, ehhez pedig még az argentin is hozott további játékost:

  • Harry Kane és Eric Dier még csak 21, Kyle Walker és Daniel Rose 24 éves volt 2014 nyarán, azóta az angol válogatott oszlopos tagjai.
  • Christian Eriksen pedig 22 éves volt, akit ma már a világ egyik legjobb irányítójaként tartanak számon,
  • Dele Alli és Szon egy évvel később került a klubhoz 19 és 23 évesen, azóta is meghatározó tagjai hazájuk válogatottjának és a klubnak egyaránt.

Mindemellett az is nyilvánvaló volt, hogy az elmúlt években a Tottenham majdnem minden erőforrását az új stadion építésére (White Hart Lane helyén) a fordította. Pochettinónak így a tetemes hitel törlesztése figyelembe vétele mellett kellett eddig is és eztán is gazdálkodnia; egyszerre kell eredményt produkálnia úgy, hogy a játékos vétel-eladás is egyensúlyban maradjon.

Az elmúlt öt év azt bizonyítja; tökéletes a „házasság”.

A Spurs Angliában stabil középcsapatból a top 4 tagjává vált, öt év alatt négyszer végzett a BL-t érő legjobb négy hely egyikén. Összehasonlításképp, a sokkal többet költő Manchester United (2), Arsenal (2), Chelsea (3) hármas egyikének sem sikerült elérnie ezt a számot. 

A BL-ben eddig a 2018-as nyolcaddöntő jelentette a csúcsot. Így aztán nem meglepő, hogy Levy már az idei, újabb klubrekordnak számító BL-negyeddöntő, majd döntő előtt egy évvel, tavaly májusban 2023-ig hosszabbított a csodaedzővel. Idők közben elkészült az új stadion is, a Bajnokok Ligája-döntővel pedig csinos összeg üti majd a londoniak markát. Az idillhez már tényleg csak egyetlen dolog hiányzik, amit nem sikerült még elérnie Pochettinónak: egy trófea. Erre legközelebb szombat este 21 órától lesz lehetősége Madridban.

Kiemelt kép: Marc Atkins/Getty Images

Bajnokok Ligája-döntő:

Tottenham Hotspur-Liverpool FC
2019.06.01. Madrid, Wanda Metropolitan Stadion. 21 óra
játékvezető.: Damir Skomina (szlovén)
Tv: M4Sport

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik