Élő Nemzetközi foci

A sírból jött vissza, majd a 96. percben BL-döntőbe jutott a Tottenham

Hihetetlen mérkőzésen nyert a Tottenham Hotspur 3-2-re az Ajax ellen Amszterdamban, így a hazai 1-0-s veresége ellenére bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol majd a Barcelonát búcsúztató Liverpool lesz az ellenfele. Az Ajax a visszavágón 2-0-ra vezetett egy félidő után, de a három gólt szerző Lucas Moura vezérletével fordítani tudott a Spurs.

Valami történt a Bajnokok Ligája mostani szezonjában, mert az egyenes kieséses szakaszban egészen elképesztő mérkőzéseket láttunk eddig. Azt hihettük, hogy nem lehet hozni azt a szintet, amit a Liverpool produkált a Barcelona elleni visszavágóján, de a Tottenhamnek sikerült ezt megközelítenie.

Itt a BL-csoda: a Liverpool négyet vágva ejtette ki a Barcát
A Liverpool megmutatta, igenis létezik lehetetlen.

Jól kezdett az Ajax, és elég hamar, már az 5. percben vezetést szerzett de Ligt fejesével. A Spurs azonnal válaszolhatott volna, de az eltiltásából visszatérő Szon a kapufát találta el. A folytatásban a londoniak szórakozták el a lehetőségeiket, hogy aztán egy gyors akció végén az Ajax duplázza meg az előnyét. A 2-0-s állás és az összesítésben már háromgólos hátrány jól láthatóan megfogta a vendégeket.

Mauricio Pochettino a szünetben beküldte Llorentét, a spanyol csatár beállásával pedig veszélyesebb lett a Spurs, a fejpárbajok többségét meg tudta nyerni. Az 56. percben jött a szépítés, egy kontra végén Lucas Moura talált be.

204 másodpercet kellett várni a brazil újabb góljára, amivel visszajött a párharcba a Tottenham.

A folytatás egészen hihetetlen volt, hol itt, hol ott volt helyzet, csak kapkodtuk a fejünket. Ziyech többször is lezárhatta volna a párharcot, kapufát is lőtt, majd Vertonghen fejese csattant a lécen a hajrában.

Aztán amikor már azt hittük vége, akkor még volt egy villanása a Tottenhamnek, Lucas a 96. percben lőtte a döntőbe az angolokat, akik 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal jutottak tovább.

Az összefoglaló:

A brazil elittársaságba került, ugyanis Alessandro Del Piero, Ivica Olic, Robert Lewandowski és Cristiano Ronaldo után mindössze az ötödik, aki BL-elődötőben tudott triplázni.

Az angol csapat története során először jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. A négyszeres győztes Ajax, amely 23 év után játszhatott volna a fináléban, a BL-ben 41 győzelem és 8 döntetlen után először kapott ki, amikor vezetést szerzett.

Az Atlético Madrid stadionjában június elsején sorra kerülő döntőben a Tottenham ellenfele az FC Liverpool lesz.

Eredmény – Bajnokok Ligája, elődöntő, 2. mérkőzés

Ajax Amszterdam (holland) – Tottenham Hotspur (angol) 2-3 (2-0)

Ajax: Onana – Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico – Schöne (Veltman, 60.), van de Beek (Magallán, 90.), de Jong – Ziyech, Tadic, Dolberg (Sinkgraven, 67.)

Tottenham: Lloris – Trippier (Lamela, 81.), Alderweireld, Vertonghen, Rose (Davies, 83.) – Sissoko, Wanyama (Llorente, a szünetben), Alli – Eriksen – Lucas, Son

Gólszerző: de Ligt (5.), Ziyech (35.) illetve Lucas (55., 59., 90+6.)

Sárga lap: Dolberg (50.), Onana (90+5.) illetve Sissoko (17.), Rose (76.)

Piros lap:

Továbbjutott: a Tottenham 3-3-mal, idegenben lőtt több góllal.

Nyitókép: Dan Mullan/Getty Images

Hihetetlen feltámadás, 96. percben jutott BL-döntőbe a Tottenham

Hihetetlen mérkőzésen nyert a Tottenham Hotspur 3-2-re az Ajax ellen Amszterdamban, így a hazai 1-0-s veresége ellenére az angol csapat jutott a döntőbe, ahol majd a Barcelonát búcsúztató Liverpool lesz az ellenfele.

Az Ajax a visszavágón egy félidő után fegyelmezett játékkal, a helyzeteit kíméletlenül kihasználva 2-0-ra vezetett, azonban a fordulás után a Tottenham gyorsan kiegyenlített, majd őrült hajrában, 96. percben szerzett góllal kiharcolta a továbbjutást. Lucas Moura három gólt szerzett.

Ez volt a mindent eldöntő találat:

Ilyen nincs, vezet a Tottenham!!!!

Ezt tényleg nem hisszük el, a Tottenham kiegyenlített! Ki más? Lucas Moura volt az, akinek a lapos lövése beakadt. Hihetetlen!

Óriási védés Lloristól

Ziyech dönthette volna el végle a párharcot, miután egy újabb kontra végén, námi tologatást követően lőtt, de a Tottenham francia kapusa kiszedte a bal felső sarokba tartó labdát. A kipattanót Tadic bombázta aztán az égbe.

Őrülten nagy mentés Alderweireldtől

A mindent egy lapra feltevő Tottenham elhagyta a labdát, amiből az Ajax vezetett veszélyes kontrát, egy passzra voltak a gólhelyzettől, de a becsúszó londoni védő a tizenhatoson belül szögletre tudott tisztázni.

Mi maradt ki, te jó ég!

Közel járt a vezetéshez a Tottenham! Szon harcolt ki egy szögletet, amiből aztán Vertonghen fejelhetett kapura, de a lécet találta el, majd a kipattanót a blokkba lőtte. Maradt a Spursnél a labda, Szon került helyzetbe, de kiszorított helyzetből fölé bombázott. Sajnos már csak percek vannak vissza ebből a meccsből.

Kapufát lőtt az Ajax!

Centiméterekre voltunk az újabb góltól! Ziyech lőtt a tizenhatoson kívülről, most is állítás nélkül tüzelt, a labda azonban a bal kapufát találta el, a labda pedig a mezőnybe pattant vissza.

Veszélyes Tottenham-fejes

Na, végre feljegyezhettünk egy ígéretes londoni szögletet, ami után Alderweireld csúsztatott a kapu felé, és bár mellé ment, ez nem nézett ki rosszul.

Az egyenlítés óta jobb az Ajax

Ahhoz képest, hogy az első negyedórában csak nyomozták a labdát, most megint ők helyezik nyomás alá az ellenfelet, Llorisnak kellett most két centerezésnél is észnél lennie, igaz, másodjára szerencséje volt, a labda ugyanis középre pattant ki róla, két Ajax-játékos is állt a kapu előtt, de sikerült tisztázni. Kicsivel korábban pedig Trippiernek kellett hősiesen mentenie a tizenhatoson belül.

204 másodperc

Ennyi telt el Lucas két gólja között. Amiben az a legszebb, hogy az első kettő számára a BL egyenes kieséses szakaszában, pedig ez már a 20. ilyen meccse.

És akkor újabb Tottenham-helyzet

Igen, ennyire pörögnek a fiúk itt a fordulás után. Lucas lehetett volna az este hőse, a tizenhatoson csapott le egy lecsorgóra, de sikerült blokkolni a lövését. Tényleg csak kapkodjuka  fejünket.

Atyaég, ebből is miylen meccs lett!

A kezdeti sokkból talpra állt az Ajax, támadgatnak becsülettel, most pedig egy gyors akció végén Ziyech érkezett üresen a tizenhatoson belül, lövése azonban elkerülte a kaput. Lloris csak nézte, mi történik.

Nem hisszük el, de már 2-2!

Őrülten nagy helyzetet hagyott ki Llorente, de az Ajax nem tudott felszabadítani Onana védése után, a zavart pedig Lucas kezelte a legjobban, aki aztán kiegyenlített a meccsen. VAR-ral visszanézték az esetet, de megadták, úgyhogy 2-2. Elképesztő!

Szépít a Tottenham!

Na, ez gyorsan jött! Lucas Moura volt, aki megjátszotta Allit, aki a tizenhatosig cipelte a labdát, és bár úgy tűnt, cselezni akart, pont így ugratta ki tökéletesen a brazilt, ő gurított végül a kapuba. 2-1, a meccs nyílt, de lehet a párharc is?

Hát ebben több volt

Lehet, hogy a szögletei nem olyan veszélyesek, de Eriksen kompenzált, tényleg szenzációs labdát adott be két védő közé a tizenhatoson belülre, Alli így, ha nem is teljesen szemben állt a kapuval, de ziccerbe került, lövését azonban védte a kapus. Több volt ebben a helyzetben.

Ez nehéz lesz

A Tottenham ragadta magához a kezdeményezést, de jól zár az amszterdami védelem, így az angolok tulajdonképpen csak körbepasszolgatják a a falat. Szon, aki néha meg tud húzni egy váratlant, de ha egy védőt le is cselez, azonnal kisegít rá valaki, úgyhogy passzolhat hátrafelé. Volt még egy vendégszöglet, de Eriksen most sem tudta csapattárs fejére tenni a lasztit.

Nem fogunk unatkozni

Jól jött ki a Tottenham a második félidőre, Llorente pöccintős passza után Alli elől kellett szögeltre tisztázni a labdát. Eriksen végezte el a sarokrúgást, de az veszélytelen volt, sőt, majdnem meg is kontrázták a Spurst.

Lesz csoda?

Merthogy a Spurs továbbjutása innentől az lenne. Pochettino lépett is a szünetben – kénytelen volt -, Wanyama helyére Llorentét küldte be. Az Ajax kicsit váratta az ellenfelét, szóvla a háromgólos előny mellett még megy egy kis lelki hadviselés is, de legalább így tovább hallgathattuk Bob Marleytól a Three little birds című klasszikust, amit az amszterdami drukkerek mindig énekelni szoktak. Na lássuk!

Fél lábbal a döntőben az Ajax, vagy talán még közelebb is

Ráhúztunk még két percet az első félidőre, de túl sok minden nem történt. Az Ajax okosan, a lehetőségeit szinte tökéletesen kihasználva jutott 3-0-s előnybe a párharc egészét tekintve. Már csak egy félidőre vannak a döntőtől, és gyorsan szögezzük le: a selejtezőből indultak még. Persze ebben a BL-szezonban már semmit sem lehet biztosra venni, úgyhogy most szünet, aztán meglátjuk, mit lép a nagy taktikus Pochettino.

Padlón a Tottenham

Itt dicsértük az angolokat, de ez a második bekapott gól érezhetően megfogta őket, momentumuk nem volt, mióta 2-0-ra módosult az állás. Van innen visszaút?

Tadic már Messi szintjén

A 30 éves szerb ebben a BL-szezonban tíz gólban volt benne, hatot maga szerzett, négyet pedig előkészített – most épp Ziyechnek. A másodikként érte el ezt az idényben Lionel Messi után.

Parádés lövés, 2-0-ra megy az Ajax!

A félpályánál megnyert egy csatát az Ajax, ami után sikerült létszámfölényben támadni a vendégkaput, végül a támadást végig követő Ziyech volt, aki a lekészített labdát állítás nélkül a kapuba tekerte, Llorisnak esélye sem volt. 2-0!

Oké, ez majdnem eldőlt

Na jó, ilyet azért erős kijelenti a Pool-Barca után, de közel volt a háromgólos összesített előnyhöz az Ajax. Tadic verte meg egy csellel a védőjét és bár kissé kiszorult, váratlanul célba vette a hosszú alsót és nem is tévedett sokat.

Olvasói sztorik