Semmi sem állítja meg az Ibrahimovicot is fejbe taposó játékost

2012-ben már majdnem letett arról, hogy profi futballista legyen, majd a nagy nehezen beinduló pályafutását kis híján kettétörte egy súlyos sérülés. Több balhéja is volt már, képes volt a saját csapattársával majdnem összeverekedni. Tyrone Mings mégis eljutott az angol élvonalig és a válogatottságig.
Kapcsolódó cikkek

Tyrone Mings nem tartozik a világ legnépszerűbb focistái közé, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt években többször az ellenfelei fejére taposott. Idén februárban a Reading játékosa, Nelson Oliveira volt az áldozata, de 2017-ben Zlatan Ibrahimovicot sem kímélte.

Széttaposta ellenfele arcát, lapot sem kapott érte
Elég csúnya sérülést mutatunk az angol másodosztályból, csak erős idegzetűek nézzék meg.

A mostani bajnokságban viszonylag csendben teszi a dolgát, mind a nyolc mérkőzést végigjátszotta, egy gólpassza és csak egy sárgája volt. Viszont egy balhét azért így is sikerült összehoznia: saját csapattársával, Anwar El Ghazival mentek egymásnak az ötödik fordulóban.

Ugyan megosztó személyiség, de a játékával meggyőzte a válogatott szövetségi kapitányát, Gareth Southgate-et, hogy ott van a helye a nemzeti csapatban, a Bulgára elleni botrányos Eb-selejtezős összecsapáson életében először játszott a nemzeti csapatban. Ettől pedig megváltozott a megítélése.

A következő zárt kapunál Orbán majd lemondatja Csányit?
A bolgár drukkerek sokadik rasszista balhéját a miniszterelnök már nem hagyta szó nélkül, és lemondatta a helyi futballelnököt. Jó lesz, ha a magyar szurkolók is okulnak a Szófiában történtekből.

Jelzálog-tanácsadóból válogatott futballista

Mings a Southampton utánpótlásában kezdett focizni nyolc évesen, de 2009-ben eltanácsolták. Egyes források szerint megnyírbálták a csapat utánpótlásának büdzséjét, mások szerint az volt a gond, hogy túl alacsonynak bizonyult és úgy hitték, ez gátolja majd kiteljesedését. Az ekkor 16 éves angol srác viszont nem adta fel, több próbajátékot is bevállalt és végül a Bristol Roversbn lehúzott még két évet ifiként, míg dolgozó emberré nem vált.

Édesapja, Adie Mings amatőr futballista volt és úgy tűnt, hogy a fiatal Tyrone sem jut magasabbra. Jelzálog-tanácsadóként és bárpultosként vállalt munkát, ezzel tudta segíteni az idő közben szociális otthonba költöztetett családját. Ebben az időszakban nagyon távolinak tűnt egy komoly labdarúgói karrier, de az angol hátvéd nem érte be az Chippenham Town heti 45 fontos juttatásával.

Vissza akartam kerülni a profik közé, de ezt nem lehet elérni egy iróasztal mögött ülve, miközben jelzálogokkal kapcsolatban adok tanácsot. Azt fontolgattam, hogy teljesen feladom a futballt, de szerencsére remek klubok kiváló edzőivel dolgozhattam, akik segítettek átlendül a holtponton

– idézi a Mirror Tyrone Mingset.

Hogy nem adta fel, annak hamar meglett az eredménye, ugyanis kinézte magának az Ipswich és tízezer fontért, valamint egy barátságos meccsért cserébe elhappolta a középhátvédet a Chippenhamtől 2012-ben. Három évet töltött a csapatnál, ahol hamar megszerette a közönség, de igazán akkor lopta be magát a drukkerek szívébe, hogy új mezszámot kapott.

Miután megkapta a hármas mezt, elküldött rajongóinak egy-egy új darabot a megfelelő számmal a régi 15-ösök helyett.

Tyrone Mings szereli Shane Longot az FA Kupában. Fotó:Photo by Steve Bardens/Getty Images

2015-ben már jóval többet fizetett érte a Bournemouth, 8 millió fontért csábította át az akkor 22 éves focistát, aki ezzel eljutott a Premier League-ig. Túl sokat nem játszott azért, a három és fél szezon alatt lejátszott csak 23 találkozó jutott neki minden sorozatban – de ebben nagy szerepe volt annak, hogy debütáló mérkőzésén térdszalag-szakadást szenvedett, ami miatt egy évre kidőlt. 2019 januárjában kölcsönben az Aston Villához került, ott fél idény alatt jutott neki közel annyi mérkőzés, mint a Bournemouth-nál, ráadásul új csapatával visszajutott az élvonalba. Végleg meg is vették a játékjogát 20-25 millióért, és azóta is alapember.

A kétarcú hátvéd

Bár Mings kíméletlen játékos, mégis a csodával határos, hogy mindössze két piros lapot kapott profi pályafutása alatt. Bár sok szurkolónál elég rossz a megítélése, a pályán kívül kimondottan szeretni való figurának tűnik, nyoma sincs agressziónak, vagy durvaságnak. Első dolga volt édesanyja kölcsöneit kifizetni, de a szurkolóknak sem lehet panaszuk rá, mivel a fenti mezszámos akcióján kívül az is előfordult, hogy olyan rajongóknak küldött ingyenjegyeket, akiknek a pénztárcája nem bírta el a belépők árát.

Mivel én magam is átéltem nehéz pillanatokat, együtt tudok érezni az emberekkel, akik maguk is küszködnek. Nem gondolom, hogy az én feladatom lenne mindez, de nagyon élvezem, hogy segíteni tudok másoknak és visszaadhatok valamit az embereknek abból, amit én kapok tőlük.

Nem csak a klub szurkolói érdeklik egyébként, 2013 karácsonyán egy hajléktalan szállón segített ételt osztani.

„Amikor hozzánk érkezett, amatőr focista volt, de ami azonnal megfogott minket, hogy milyen őszinte szorgalommal dolgozik. Ő az a srác, akinek azt mondták, nem elég jó, de mégis addig melózott, amíg el nem érte, amit akart” – emlékszik vissza Mark Harrington, a cég vezetője, akinél Mings dolgozott.

A szorgalma mellé pedig pozitív kisugárzás is párosul, a bolgár drukkerek sem tudták példul elrontani a nagy napját, mosolyogva nyilatkozott a kameráknak debütálása és a 6-0-s győzelem után.

Az angoloknak egy szempillantás alatt megváltozott a véleménye a látszólag a balhés hátvédről. Már nem csak egy focista, aki durva belépőiről híres, most már ő az a srác, aki bebizonyította, hogy kőkemény melóval elérheted akár a válogatottságot is.

Kiemelt kép: Ross Kinnaird/Getty Images