Nemzetközi foci

Rasszizmus-e az, mikor Bernardo Silva a fekete csapattársával viccelődik?

Szeptember 21-én a Manchester City megsemmisítő, 8-0-ás győzelmet aratott a Watford ellen a Premier League hatodik fordulójában. A mérkőzés hőse egyértelműen a hazaiak portugál válogatott középpályása, a mesterhármast jegyző Bernardo Silva volt, aki először szerzett egy meccsen három gólt a City színeiben. A lefújás után aztán a játékos öröme hamar véget ért, nagyrészt önhibájából:

egy nagyon szerencsétlen Twitter-poszt miatt most a fél világ rasszizmussal vádolja.

A mérkőzés másnapján ugyanis a Citybe hosszú idő után visszatérő Benjamin Mendy posztolt a Twitterre egy gyerekkori fotót saját magáról. Ezen csavart egyet Silva, és a francia védő fotója mellé egy spanyol édesség, a Conguitos nevű csokidrazsé figuráját illesztette.

Fotó: Twitter

A bejegyzést szinte azonnal ellepték a középpályást rasszizmussal vádoló felhasználók, kiváltképp azért, mert Silva nem először viccelődött a nyilvánosság előtt Mendy bőrszínével. Pár hónappal korábban szintén a portugál töltött fel egy videót az Instagramjára, amiben arról kérdezi a fekete nadrágot és pólót viselő védőt, hogy miért nincs rajta ruha.

A mostani eset után annyira elharapódzott a helyet, hogy Silva alig negyvenöt perccel később törölte a bejegyzést. Aztán némileg tovább rontotta a helyzetét, mikor azt tweetelte ki,

Manapság már egy baráttal sem lehet viccelni… Srácok…

Az utóbbi időben egyre több a rasszista botrány a futballpályákon.

  • Elég csak Romelu Lukakura gondolni, akinek saját csapata szurkolói hívták fel a figyelmét, hogy próbáljon megbarátkozni azzal, hogy rasszista inzultusok fogják érni a nézőtérről,
  • de ott van Callum Hudson-Odoi esete is, aki márciusban a Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőn 18 évesen először volt kezdő az angol válogatottban, hogy aztán a montenegrói drukkerek az egész meccs alatt huhogjanak, ha hozzá került a labda.

Bernardo Silva esete viszont más, hiszen itt a konfliktus két csapattárs, jobban mondva két barát között áll fenn.

A két futballista egy időben csatlakozott a Manchester City csapatához, ahol már harmadik éve csapattársak, előtte pedig a Monacónál is lehúztak közösen egy szezont, a közösségi médiában kikerült posztjaik alapján pedig kifejezetten jóban vannak. Mendy egyébként is egy rendkívül vidám jelenség a pályán kívül, a jelenleg aktív futballisták közül az egyik legszórakoztatóbb karakter, aki rendszerint ugratja társait, így Bernardo Silvát is, aminek egyik legismertebb bizonyítéka ez az interjú, ami a tavalyi Ligakupa döntő után készült.

A mostani eset után viszont többen úgy gondolják, hogy Silva átlépett egy határt, és amit tett, az már többről szól, mint egy barát ugratása. Olyannyira, hogy a Kick It Out nevű érdekvédelmi szervezet feljelentette a középpályást az Angol Labdarúgó Szövetségnél (FA), és a rasszista megjegyzések miatt azért kampányolnak, hogy a játékost hosszú időre tiltsák el a futballtól.

Később Bernardo Silva eljuttatott egy levelet a szövetséghez, melyben kijelentette, hogy sem Mendyt, sem más fekete játékost, vagy személyt nem akart megbántani a fotóval, csak egy vicc volt, amit egy barátjával sütött el. Ugyanakkor megérti, ha vannak olyanok, akiket rosszul érintett, tőlük elnézést kér. Silva leveléhez csatolták Mendy nyilatkozatát is, melyben támogatásáról biztosította csapattársát, és kijelentette, hogy nem neheztel Silvára a poszt miatt.

A két érintett véleményéről mindössze ennyit tudunk, az incidensről egyikük sem ejtett szót a közösségi média profiljain – ami nem tűnik a leghivatalosabb csatornának, de napjainkban már ez tekinthető az elsődleges kommunikációs felületnek a futballisták és a szurkolók között. Megszólalt viszont az esettel kapcsolatban Pep Guardiola, a Manchester City edzője, aki a Preston elleni Ligakupa meccs, és az Everton elleni hétvégi találkozó után is megvédte Silvát, és hosszabban is reagált az esetre.

Bernardo az egyik legkedvesebb ember akivel valaha találkoztam, Mendy pedig az egyik legjobb barátja. Mintha testvérek lennének. Csak egy vicc volt, ami rosszul sült el, de megértem, ha valakit rosszul érintett. Reméljük, Bernardo tanul az esetből, és többet ilyen nem fordul elő.

A katalán tréner azt is mondta, hogy bár Silva hibázott, nem szabadna őt ezért több meccsről is eltiltani, miközben olyan emberek ítélkeznek felette, akik nem ismerik őt.

Az emberek ítélkeznek egyetlen tett alapján. Én az együtt töltött három év alapján ítélkezem.

A bőrszíne miatt időről időre szintén a támadások kereszttüzébe kerülő Raheem Sterling is megszólalt az esettel kapcsolatban, aki szintén a csapattársai jó kapcsolatát emelte ki, és ő is megvédte Silvát.

Nem a bőrszínére, vagy az ajkaira hegyezte ki a dolgot, számomra ez a legfontosabb. Rossz volt látni, hogy Bernardo mennyire maga alatt volt egész héten az eset miatt, hiszen ők Mendyvel tényleg nagyon jó barátok. Nem volt az esetnek rasszista felhangja, és ezt most nem azért mondom, mert a csapattársaimról van szó, hanem mert így is gondolom.

A vicc lehet vicc, de csak privát üzenetben

Csapata tehát Mendyvel az élen határozottan kiáll Bernardo Silva mellett, de minden megszólaló kiemelte, érthető számukra, ha a viccen valaki megsértődött.

A legtöbb vita a személyesség kérdése körül fakad. A portugál támogatói azt nehezményezik, hogy egy konkrétan Mendynek címzett viccet miért vesz magára mindenki, míg a kritizálók azt vetik fel, ha két csapattárs egymást ugratja, miért kell azt a nyilvánosság előtt tenniük, főleg, ha a téma is ennyire érzékeny. Ezt emelte ki az Everton korábbi csatára, a nigériai Victor Anichebe is, aki az Everton–Manchester City mérkőzésen szakértőként volt jelen a Sky stúdiójában.

Nem gondolom, hogy Silvát a rosszindulat vezérelte volna, de akkor is… Jobban át kellene gondolni az ilyeneket. Mikor milliók követnek, és feldobsz egy ilyen témát, amin aztán mások is elkezdenek viccelődni, akaratlanul is elfajulnak a dolgok. Bernardo Silvának be kell látnia, hogy hibázott

– mondta az egykori támadó, és külön kitért a profi futballisták és a közösségi média közötti viszonyra. Bár egyre kevesebben, de vannak olyan játékosok, akik nem használják aktívan a Twittert és az Instagramot, és vannak, akiknek a fiókjait erre szerződtetett médiamenedzserek kezelik, de Anichebe szerint még így is túl sokan vannak, akik felelőtlenül használják ezeket a felületeket. Szerinte az a vicc az egész történetben, hogy a Citynél előzetesen senki nem vétózta meg Bernardo Silva posztját, ami így gond nélkül kikerülhetett az internetre.

Vannak, akik azt mondják, hogy a médiának nem kellene felfújnia ezeket a dolgokat. Én azt mondom, inkább arra kellene odafigyelni, hogy mit posztolnak a játékosok!

Guardiolát szintén megkérdezték a felelős közösségi média használatról, a katalán tréner viszont azt mondta, nem akar beleszólni abba, mit posztolnak a játékosai a Twitterre.

Annak ellenére, hogy az esettel kapcsolatban eddig minden megszólaló kiemelte, nem hiszik, hogy Silva posztja mögött rasszista gondolatok húzódtak, a Kick It Out nem állt el a feljelentéstől, továbbra is követelik a szövetségtől, hogy tiltsák el a portugált. Közleményükben azt írták, elfogadhatatlan, hogy rasszista sztereotípiákra valaki viccként hivatkozzon, és egyszerűen sokkoló, hogy egy olyan ember, aki milliók példaképe, ne legyen tisztában a saját posztja diszkriminatív jelentésével.

Az FA közleménye szerint a futballista súlyosan megsértette a szövetség szabályait, miszerint közvetve, vagy közvetlenül minősített bőrszínt, faji-, vagy etnikai származást. Silvának október 9-ig kell felelnie a vádakra.

Ha a szövetség helyt ad a szervezet panaszainak, a játékos minimum hat, maximum tíz meccses eltiltással nézhet szembe.

Kiemelt kép: bernardocarvalhosilva (Instagram)

Olvasói sztorik