Nemzetközi foci

Az Inter-ultrák szerint a huhogás nem rasszizmus

Olaszországban nem ugyanazt jelenti, mint északon…

A nyári átigazolási hajrában érkezett a milánói Internazionaléhoz a Manchester Unitedtől Romelu Lukaku, aki két bajnokin két góllal tette le a névjegyét új klubjánál. A debütálás azonban nem volt felhőtlen: a Cagliari elleni, idegenbeli 2-1-es siker alkalmával – Lukaku a második Inter-gólt jegyezte – a hazai szurkolók huhogással „üdvözölték” a színesbőrű belga játékost, ráadásul a rasszista megnyilvánulást nem más, mint az Inter ultrái védték meg, miután az ellen szót emelt a labdarúgó.

Az ultrák levele

Nagyon sajnáljuk, hogy úgy gondolod, ami történt Cagliariban, az rasszizmus. Meg kell értened, hogy Olaszország nem olyan, mint az északi országok, ahol tényleg probléma a rasszizmus. Megértjük, ha rasszistának tűnt az eset, de nem volt az. Olaszországban jó néhány módon igyekszünk segíteni a csapatunkat, és próbáljuk bosszantani az ellenfelet, nem azért, mert rasszisták vagyunk, hanem hogy összezavarjuk.

 

Több etnikumot soraiban tudó szurkolók vagyunk, és mindig üdvözöltük az új játékosokat, akárhonnan is jöttek. Ugyanezen módon „üdvözöltük” az ellenfél játékosait is régebben is, és a jövőben is. Nem vagyunk rasszisták, és a Cagliari szurkolói sem azok. Meg kell értened, hogy az olasz stadionokban a saját csapatukat buzdítják a szurkolók, és ugyanígy a másik csapat ellen szurkolnak – nem rasszizmusból, csak azért, hogy segítség a sajátjaikat.

 

Kérünk téged, erre a viselkedésre tekints úgy, hogy tisztelnek téged, félnek tőled, a góloktól, amiket lősz a csapatuknak. Nem azért támadnak, mert utálnának vagy mert rasszisták.

Kiemelt kép: Giuseppe Cottini/NurPhoto/AFP

Olvasói sztorik