Élő Nemzetközi foci

Tizenegyeseken úszott el Frank Lampard edzői pályájának első trófeája

Angol házidöntő jött össze az Európai Szuperkupában, ugyanis a Bajnokok Ligáját a Liverpool, míg az Európa Ligát a Chelsea nyerte májusban. Kiélezett csatát hozott a meccs, végül 2-2-es döntetlen után tizenegyesekkel nyert a Liverpool.

Lüktető első tíz percet produkáltak a csapatok, helyzetek adódtak mindkét oldalon, de komoly feladat elé Kepa Arrizabalaga került előbb Fabinho, majd Mohamed Szalah lövésénél. Apránként azonban egyre feszültebb és idegesebb lett a Liverpool, miközben a Chelsea apránként átvette a játék irányítását. Végül a vezetést is megszerezték a Kékek, a 36. percben a nagyon lelkesen focizó Christian Pulisic indult meg N’Golo Kante passza után, a komplett liverpooli védelemre fittyet hányva keresztpasszal szolgálta ki Olivier Giroud-t, a francia csatár pedig higgadtan a bal alsó sarokba gurított.

Megzavarodott Jürgen Klopp csapata, kisvártatva még egy gólt kapott, de szerencséjére Pulisic lesről indult a támadásnál, így utólag érvénytelenné vált a második Chelsea-gól. Térfélcsere után beállt Roberto Firmino és varázsütésre életveszélyesen kezdett focizni a Pool. Percek alatt jött is az egyenlítés, a csereember kotorta a labdát Sadio Mané elé, miután szerencsésen a Chelsea védelme mögé került a labda.

Ezután is szorongatott a Liverpool, de a második gól csak nem jött össze, így 10-15 perc után visszavett a tempóból Jürgen Klopp csapata, kicsit jobban kibontakozott Frank Lampard együttese. Jött is néhány akció, de jobb lehetőség adódott a Liverpool előtt, Szalah lövését és Virgil van Dijk közeli ismétlését is védeni tudta Kepa. Túloldalon a csereként beálló Mason Mount hiába lőtt magabiztosan a bal alsóba, a gólpasszt adó Jorginho lesről indult. Manénak volt még egy helyzete, de hosszabbításra volt szükség a döntéshez.

Meghúzták a hosszabbítást is a csapatok, először a Liverpool szerzett gólt a 95. percben, miután Firmino visszatett labdáját Sadio Mané a léc alá lőtte, majd Adrián védett nagyot, de pár percre rá összehozott egy tizenegyest, amit Jorginho rém pimaszul értékesített. A hosszabbítás második félidejében a Chelsea volt aktívabb, de a távoli lövéseket védte Adrián, így maradtak a tizenegyesek.

Az első négy páros nem hibázott, majd az ötödik körben Mohamed Szalah bevágta a maga tizenegyesét, míg Tammy Abraham kísérletét lábbal védte Adrián, így a Liverpool örülhetett a trófeának. Frank Lampardnak még várnia kell edzői pályafutása első serlegére.

Európai Szuperkupa

Liverpool–Chelsea 2-2 (0-1, 1-1, 2-2) – tizengyesekkel 5-4
Isztambul, Besiktas Park
v.: Stéphanie Frappart (francia)
Liverpool: Adrian – J. Gomez, Matip, Van Dijk, Robertson (Alexander-Arnold 91.) – Fabinho, Henderson, Milner (Wijnaldum 64.) – Oxlade-Chamberlain (Firmino 46.), Szalah, Mané (Origi 103.).
Vezetőedző: Jürgen Klopp
Chelsea: Kepa – Azpilicueta, Christensen (Tomori 85.), Zouma, Emerson Palmieri – Jorginho, Kanté, Kovacic (Barkley 101.) – Pedro, Giroud (Abraham 73.), Pulisic (Mount 73.).
Vezetőedző: Frank Lampard
Gólszerzők: Mané (48., 95.) ill. Giroud (36.), Jorginho (100. – tizenegyes)
Sárga lap: Henderson (85.), Alexander-Arnold (107.) ill. Azpilicueta (79.)
Piros lap:

Kiemelt kép: Michael Regan/Getty Images

Kepa eszelősen nagyot védett kétszer is

Egy szöglet után Mohamed Szalah lőtt kapura, de a bal alsó sarokból kipaskolta a labdát Kepa. A Chelsea kapusa még szinte feküdt, amikor jött Van Dijk ismétlése, még annyira meg tudott emelkedni a kapus, hogy a fölső lécre tolja a közvetlen közelről érkező labdát. Maradt az 1-1!

Újra cserél a Liverpool

A fáradhatatlan, de ezen a meccsen nem túl jó napot kifogó Milnert Wijnaldum váltotta.

Átvészelte a bajt a Chelsea

Az első félidőhöz hasonlóan a második játékrész elejét is inkább a BL-győztes nyomta meg, a gól után viszont rendre rossz utolsó megoldások jöttek, 45 percen át pedig nem lehet nyomni. Kicsit levette a gázt a pedálról a Pool, a Chelsea is fellélegezhet.

Klopp rendet tett a fejekben

Ég és föld az első félidei Liverpool és a szünet utáni. Előbb Fabinho lövése kerülte el centikkel a kaput, majd Henderson megpattanó lövését védte Kepa. Nagyon beszorult a Chelsea, az elmúlt percekben minden a vörösökről szólt.

Bejött Klopp cseréje

Fabinho középre lőtt passza felpattant egy Chelsea-játékoson, de pont így pörgött át a labda a londoniak védelme fölött, Firmino beszaladt és elpöckölte a labdát a kapus mellett. Manénak csak az üres kapuba kellett betuszkolnia az egyenlítő gólt.

Egy gól dönt?

Azt szokták mondani, ikszes meccseken egyetlen gól is elég. Hát, ennél jobban nem lehet döntetlen szaga egy meccsnek: 51-49 százalék a labdabirtoklás a Poolnak, miközben kilenc kapura lövés mellett a Chelsea hétszer próbálkozott. Nincs nagy különbség.

Vége a félidőnek

A Liverpool örülhet jobban, hogy vége az első 45 percnek, mert teljesen szét van esve a BL-győztes. A Chelsea-t viszont látványosan feldobta Giroud gólja, így a második félidőben is jó esély van egy izgalmas félidőre.

Majdnem jött a második is!

Pulisic kapott a bal szélen, becsapta Gomezt és Matipot is, majd okosan visszalőtte a rövid alsóba, ám ezután rögtön jelezte a játékvezető, les miatt nem adja meg a gólt. A VAR is megnézte, ha kicsivel is, de tényleg lesről indult az amerikai.

Megvan a Lampard-féle Chelsea első gólja

Kante adott jó átadást Pulisicnek, aki lendületből rávezette a felállt liverpooli védelemre, de annyit totojáztak a vörösök, hogy így is helyzetbe tudta hozni Olivier Giroud-t, aki a kilépő Adrian mellett a kapu bal alsó sarkába gurított. Vezet a Chelsea!

Na, most Adrian védett hatalmasat!

Kovacic nagyon okosan ugratta ki csapattársát, de a Liverpool kapusa résen volt és tökéletes ütemben kivetődve elpaskolta a labdát. Szép jelenet volt, jó kis meccs!

Kapufa!

Most a Chelsea játszott jobban az elmúlt percekben, szép összjáték után úgy tűnt, hogy Joel Matip felszabadít majd, de csak átcsorgott a labda Pedróhoz, aki kicsit kisodródva tüzelt, lövése a felső lécen nagyot csattant, majd messzire kipattant.

Felébredt a Chelsea

Rögtön Szalah helyzete után Olivier Giroud is helyzetbe került, de csúnyán kapu mellé lőtt. Kis zűrzavar alakult ki a Liverpool védelmében, de a Chelsea nem tudott vele mit kezdeni, maradt a 0-0.

Hű, Kepa mekkorát védett!

Már megint egy labdavesztés után rohamozhatott a Liverpool, ezúttal Szalah tört be a tizenhatoson belülre és ütemtelenül ballal a jobb alsót célozta. Kepa viszont szép vetődéssel védte a próbálkozást.

Christiansen nagyot melózik

A dán bekk már sokadjára takarítja el a társak hibája után a labdát, ezúttal Henderson beadását kellett csukafejessel tisztázni, különben teljesen tisztán kapta volna Mané középen.

Már a Liverpool dominál

Nagyon nincs alárendelt szerepben a Chelsea, de a Liverpool jóval veszélyesebb támadásokat vezet és frissebb, magabiztosabb látszólag. Fabinho kiszorított helyzetből lőt kapura, ezt Kepa megfogta. Egy perccel később Szalah kavargatott a jobb szélen, de a lövését blokkolták a londoni védők.

Jó iramban kezdtek a caspatok

A Chelsea egy-egy indítással próbálkozott, de ezt első ízben megoldották a liverpooli védők, majd a negyedik percben már Mané ollózási kísérlete után reklamáltak tizenegyest a vörösök. Ehelyett szöglett jött, amiből Matip fejelt kapura. Igen, ez mind az első öt percben történt!

Adrian debütál a Liverpoolban

A BL-győztes rögtön pórul járt a szezonnyitón, mivel a brazil kapusa, Alisson több hétre kidőlt a sorból. Az új szerzemény, a West Hamtől igazolt Adrian véd majd a vörösöknél emiatt. Állítólag Kante és kisebb sérülést szenvedett a Manchester United ellen, de ő vállalta a játékot.

A helyiek a Liverpoolt támogatják

Isztambulban, vagyis semleges helyszínen tartják a döntőt, ennek ellenére a Goal.com újságírója szerint a közönség egyértelműen Jürgen Klopp együttesét támogatják. A londoniakat egyelőre inkább csak pfújolják.

Olvasói sztorik