Élő Nemzetközi foci

A Liverpool nyerte a Bajnokok Ligáját

Az FC Liverpool nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2018-19-es szezonját azt követően, hogy a sorozat madridi fináléjában 2-0-ra legyőzte a Tottenham Hotspurt.

Mindössze 25 másodperc telt el a mérkőzésből, amikor Skomina büntetőt ítélt, amiért Sissoko kézzel ért bele Sadio Mané beadásába. A 11-est a tavaly a Real Madriddal szemben elveszített finálé első félidejében megsérült Mo Szalah értékesítette. A gyors gól ellenére mindkét gárda rendkívül defenzív stílusban futballozott a folytatásban, a Liverpool átengedte a kezdeményezést riválisának, a Tottenham viszont nem tudott irányítani, leginkább felívelésekkel próbálkozott.

A Liverpool ebben a szezonban 28 alkalommal vezetett a szünetben, és ezeken a meccseken kivétel nélkül győzött.

A fordulást követően ugyan a tempó kicsit emelkedett, de helyzetek nem alakultak ki. A 69. percben a csereként pályára lépő James Milner lövése kerülte el kicsivel a kaput. A hajrában a Tottenham nem tudott mit kezdeni mezőnyfölényével, ugyanakkor a 87. percben a Barcelona elleni elődöntős párharc visszavágójának hőse, Divock Origi betalált, eldöntve ezzel a mérkőzést.

A Liverpool története során hatodik alkalommal hódította el a legrangosabb európai trófeát.

Eredmény, Bajnokok Ligája-döntő:

FC Liverpool (angol)-Tottenham Hotspur (angol) 2-0 (1-0)
Madrid, Wanda Metropolitano Stadion, 67 ezer néző, v.: Damir Skomina (szlovén)

FC Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Wijnaldum (Milner, 62.) – Mané (Gomez, 90.), Szalah, Firmino (Origi, 58.)

Tottenham Hotspur: Lloris – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Sissoko (Dier, 74.), Winks (Moura, 66.) – Alli (Llorente, 81.), Eriksen, Szon – Kane

gólszerzők: Szalah (2., 11-esből), Origi (87.)

Kiemelt kép: Matthias Hangst/Getty Images

Története során hatodszor a világ tetején a Liverpool

Akkor még nem tudtuk, de már a második percben eldőlt a 2019-es Bajnokok Ligája-döntő, amikor Mo Szalah bevágta a Mané által kiharcolt tizenegyest. Szalah ezzel a BL-döntők történetének második leggyorsabb gólját szerezte.

Akkor úgy tűnt, hogy ez a találat felrázza majd a meccset, ám épp ellenkezőleg: a Tottenham csak erőlködött, a Liverpool viszont megelégedett az egygólos előnnyel, és tartotta is azt 90 percen keresztül. Nagyon nehéz lenne bármit is kiemelni Szalah gólján kívül, helyzetek és izgalmas pillanatok is alig-alig akadtak. Még a 87. percben Divock Origi is betalált, amivel megpecsételte a Spurs sorsát.

A Liverpool ezzel története hatodik BL-serlegét nyerte, a Tottenham pedig első döntőjét veszítette el.

Nyom a Spurs

De hiába, mint ahogy egész este, az utolsó pillanatban valami megállítja Kane-éket. Lesz csoda?

Vágjuk már a centit, 10 perc

Két helyzete is volt a Spursnek, de nem történt áttörés. Helyette Dele Ali megy pihenni, és jön Fernando Llorente. Halottnak a csók?

Megy az óra

Az internetet még mindig az foglalkoztatja, hogy ki volt az a bikinis nő, aki befutott a pályára. (Amúgy egy híres orosz vlogger barátnője.) Nem csodálkozunk, ez a BL-döntő nagyon lapos.

Majdnem eldőlt, de csak majdnem

Egy egész szép támadás végén James Milner vágta kapura 15 méterről, és nagyon habár közel volt a második liverpooli gól, Lloris mozdulni sem tudott, maradt az 1-0. Húsz perc van hátra, valamit most már mutatnia kellen a Spursnek.

Mar megint a liverpooliak

Amig a Spurs-drukkerek visszaadnak minden kilőtt labdát, addig liverpooli oldalon ezek a szépen eltűnnek. Az imént egy biztonsági őr már kimászott az első sorba, és kitépte a labdát az egyik Pool-szurkoló kezeből.

Csak mondani kellett

Érkezik Lucas Moura, Harry Winks mehet pihenni. Na, lesz megint akkora hős a brazil, mint az Ajax ellen volt?

Újabb liverpooli csere

James Milner érkezik Wijnaldum helyett. Érdekes, hogy a Tottenhamnél semmi jele Llorentének vagy Lucas Mourának egyelőre.

Megy az erőlködés

Hát nem elkiabáltuk? Hát de. Minden ott folytatódik, ahol a szünet előtt befejeztük – jó, a Spurs egy fokkal jobban játszik. A Liverpool közben meghúzta az első cserét, Firmino helyett Origi érkezett.

Fun Fact:

Vicces infó 1: a 16 csapatból, amely a BL története során egy döntőben a félidőben előnnyel mehetett pihenni, tizenegy végül megnyerte a trófeát.

Ne kiabáljuk el,

de a Spurs nagyobb sebességgel, nagyobb iramban jött ki az öltözőből. De mondom, ne kiabáljuk el.

Ennél csak jobb lesz

A Liverpool a második percben megszerezte a vezetést, és egy-egy veszélyesebb kontrán kívül nem igazán csinált semmit a maradék 43 percben. A Spurs küzd, hajt, de nagyon sok a hiba, és ahogy írtuk néhány bejegyzéssel hamarabb, Harry Kane észrevehetetlen a pályán. Mikor jön vajon Lucas Moura?

7-7 talán már nem lesz

Péntek este, a belvárosi buli során többen is megtippelték az eredményt, a leghajmeresztőbb talán a 7-7-es volt – hogy 90 perc alatt, vagy hosszabbítással együtt, az nem derült ki.

 

Ez eddig nagyon vékony

Alig-alig tudunk valamit írni a pályán látottakról, mert alig-alig történik valami. Hiába támad többet és akar többet a Tottenham, az utolsó passzokba rendre hiba csúszik. A Liverpool köszöni szépen ezt az egy gólt, ők jól ellesznek a következő 50 percben. Mindegy, a hétközi EL-döntő első félidője is szörnyű volt, aztán a szünet után felpörögtek a csapatok és öt gól született.

Türelemjáték

Érezhetően többet van a labda a Tottenhamnél, viszont türelmesen passzolgatnak Eriksenék, a megfelelő pillanatot, a rést keresik a védelmen. A Liverpool nem kockáztat, nekik nem sietős. A sérülésből felépült Harry Kane-nek, amúgy, eddig nem volt momentuma.

Olvasói sztorik