Élő Nemzetközi foci

A Liverpool nyerte a Bajnokok Ligáját

Az FC Liverpool nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2018-19-es szezonját azt követően, hogy a sorozat madridi fináléjában 2-0-ra legyőzte a Tottenham Hotspurt.

Mindössze 25 másodperc telt el a mérkőzésből, amikor Skomina büntetőt ítélt, amiért Sissoko kézzel ért bele Sadio Mané beadásába. A 11-est a tavaly a Real Madriddal szemben elveszített finálé első félidejében megsérült Mo Szalah értékesítette. A gyors gól ellenére mindkét gárda rendkívül defenzív stílusban futballozott a folytatásban, a Liverpool átengedte a kezdeményezést riválisának, a Tottenham viszont nem tudott irányítani, leginkább felívelésekkel próbálkozott.

A Liverpool ebben a szezonban 28 alkalommal vezetett a szünetben, és ezeken a meccseken kivétel nélkül győzött.

A fordulást követően ugyan a tempó kicsit emelkedett, de helyzetek nem alakultak ki. A 69. percben a csereként pályára lépő James Milner lövése kerülte el kicsivel a kaput. A hajrában a Tottenham nem tudott mit kezdeni mezőnyfölényével, ugyanakkor a 87. percben a Barcelona elleni elődöntős párharc visszavágójának hőse, Divock Origi betalált, eldöntve ezzel a mérkőzést.

A Liverpool története során hatodik alkalommal hódította el a legrangosabb európai trófeát.

Eredmény, Bajnokok Ligája-döntő:

FC Liverpool (angol)-Tottenham Hotspur (angol) 2-0 (1-0)
Madrid, Wanda Metropolitano Stadion, 67 ezer néző, v.: Damir Skomina (szlovén)

FC Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Wijnaldum (Milner, 62.) – Mané (Gomez, 90.), Szalah, Firmino (Origi, 58.)

Tottenham Hotspur: Lloris – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Sissoko (Dier, 74.), Winks (Moura, 66.) – Alli (Llorente, 81.), Eriksen, Szon – Kane

gólszerzők: Szalah (2., 11-esből), Origi (87.)

Kiemelt kép: Matthias Hangst/Getty Images

A Liverpool a kontrákra épít

Őrült veszélyes játékot játszik a Tottenham: folyamatosan támadnak, uralják a középpályát, ám a feltolt védősor kockázatokat rejt. Úgy tűnik, mintha a villámgyors liverpooli támadók csak egyetlen kihagyásra, hibára várnának. Jó a tempó, jó a meccs.

Mintha mindenki a Poolnak szurkolna

Kicsit az az érzése az embernek a stadionban ülve, mintha a Liverpool lenne hazai pályán. Egy felszabadítást is üdvrivalgás fogad az ő oldalukon, a Spurs-drukkerek pedig többnyire csendben ücsörögnek. Ha énekelnek is neha, akkor is kifütyülik őket.

Minden idők második leggyorsabb BL-döntős gólja

Hogy ki lőtt Szalahnál gyorsabban gólt egy BL-döntő alkalmával? Hát, persze hogy Paolo Maldini még 2005-ben, amikor összvissz 50 másodperc kellett a legendás olasz védőnek – más kérdés, hogy a végén az AC Milan elbukta azt a finálét.

Na, talán felállt a padlóról a Spurs

A kezdeti sokknak talán már vége, a Tottenham rendezte a sorait. Kezdeményező a londoni csapat, de hát ez nyilvánvaló, rohanniuk kell az eredmény után.

Kezdünk

A Spurs tehát fehér mezben, a Liverpool pirosban. A Bajnokok Ligája-döntő előtt az éppen ma autóbalesetben elhunyt José Antonio Reyesre emlékeznek a csapatok és a szurkolók. (Vastaps közepette.)

Autóbalesetben meghalt José Antonio Reyes
A Real Madrid és az Arsenal korábbi sztárja 35 éves volt.

Őrület, ami Madridban van

A hangulatra nem lehet panasz, már órákkal a meccs előtt elkezdte megszállni a stadiont a ket szurkolótabor, és ahogy az elmúlt két napban, úgy most is a liverpooliak a hangosabbak. Voltak, akik órákat álltak a tűző napon azért, hogy bejussanak.

 

Egyébként nem csak angolok jöttek a Wandába, elcsíptünk rengeteg spanyolt – az atléticósok vannak fölényben -, valamint brazilokat és mexikóiakat is láttunk. Ők közösen énekeltek is.

Volt már olyan, hogy azonos nemzetből döntőztek csapatok? Volt!

Eddig 16-szor fordult elő, hogy valamelyik európai labdarúgó kupasorozat döntőjét azonos nemzetbeli csapatok vívták, a Bajnokok Ligája fináléjában lesz a 17. alkalom.

Arra viszont még nem volt példa, hogy mindkét kupadöntő négy együttese ugyanazon országot képviselje. Szintén újdonság volt az El-ben, hogy egy város két csapata jutott a döntőbe, melyben a Chelsea 4-1-re verte az Arsenalt.

A BL-ben hetedszer lesz házidöntő és másodszor vívják angol csapatok. A Liverpool még nem volt érintett ilyen fináléban, míg a Tottenham Hotspur 1972-ben a Wolverhampton Wandererst verte az UEFA Kupa döntőjében.

Az eddigi döntők, amikor azonos nemzetbeli csapatok találkoztak:

Bajnokok Ligája:
2000: Real Madrid-FC Valencia 3-0
2003: AC Milan-Juventus 0-0, 11-esekkel 3-2
2008: Manchester United-Chelsea 1-1, 11-esekkel 6-5
2013: Bayern München-Borussia Dortmund 2-1
2014: Real Madrid-Atletico Madrid 4-1, hosszabbítás után
2016: Real Madrid-Atletico Madrid 1-1, 11-esekkel 5-3
2019: Tottenham Hotspur-FC Liverpool
UEFA Kupa/Európa Liga:
1972: Tottenham Hotspur-Wolverhampton Wanderers 2-1, 1-1
1980: Eintracht Frankfurt-Borussia Mönchengladbach 2-3, 1-0
1990: Juventus-Fiorentina 3-1, 0-0
1991: Internazionale-AS Roma 2-0, 0-1
1995: AC Parma-Juventus 1-0, 1-1
1998: Internazionale-SS Lazio 3-0
2007: Sevilla-Espanyol 2-2, 11-esekkel 3-1
2011: FC Porto-Sporting Braga 1-0
2012: Atlético Madrid-Athletic Bilbao 3-0
2019: Chelsea-FC Arsenal 4-1

Ha valaki ellen, hát Mauricio Pochettino ellen nem fogadnánk

Mindenki Jürgen Kloppról beszél, pedig a másik oldalon egy legalább ugyanakkora elme keveri a kártyákat. Mauricio Pochettino óriásit robbantana, ha felérne a csúcsra.

Az edző, aki kutyául megdolgoztatja játékosait, mégis imádják
Mauricio Pochettino munkásságáról méltánytalanul kevés szó esik, pedig szinte nulla kiadás mellett Anglia legjobb csapatai közé emelte a Tottenhamet, szombaton pedig a klub történetének első BL-döntőjét játssza.

Út a döntőig - Tottenham

A Tottenham Hotspur is négy vereséggel jutott el a BL-döntőig. A két csapat menetelésében az is közös, hogy a csoportkörből egyaránt másodikként jutott tovább, ráadásul ugyanúgy jobb egymás elleni eredményének köszönhetően előzött meg egy-egy olasz riválist. Érdekesség, hogy a Spurs két vereséggel rajtolt, első győzelmüket pedig csak a negyedik mérkőzésükön aratta.

Összességében a tavaly is döntős Liverpool mérlege a jobb: a Pool hétszer nyert és egy döntetlent játszott, míg a Tottenham hat sikert aratott és kétszer végzett döntetlenre a négy kudarc mellett.

Tottenham Hotspur:

B csoport:
Internazionale (olasz)-Tottenham Hotspur (angol) 2-1
Tottenham Hotspur-FC Barcelona (spanyol) 2-4
PSV Eindhoven (holland)-Tottenham Hotspur 2-2
Tottenham Hotspur-PSV Eindhoven 2-1
Tottenham Hotspur-Internazionale 1-0
FC Barcelona-Tottenham Hotspur 1-1
A csoport végeredménye: 1. FC Barcelona 14 pont, 2. Tottenham Hotspur 8, 3. Internazionale 8, 4. PSV Eindhoven 2
nyolcaddöntő:
Tottenham Hotspur-Borussia Dortmund (német) 3-0
Borussia Dortmund-Tottenham Hotspur 0-1
negyeddöntő:
Tottenham Hotspur-Manchester City (angol) 1-0
Manchester City-Tottenham Hotspur 4-3
elődöntő:
Tottenham Hotspur-Ajax Amsterdam (holland) 0-1
Ajax Amsterdam-Tottenham Hotspur 2-3

Út a döntőig - Liverpool

Az FC Liverpool négy veresége ellenére jutott el a Bajnokok Ligája madridi fináléjáig. Külön ki kell hangsúlyozni az elődöntőket, ahol 0-3-as első meccs után hazai pályán 4-0-ra verte a Barcelonát.

Liverpool:

C csoport:
FC Liverpool (angol) – Paris Saint-Germain (francia) 3-2
SSC Napoli (olasz)-FC Liverpool 1-0
FC Liverpool-Crvena zvezda (szerb) 4-0
Crvena zvezda-FC Liverpool 2-0
Paris Saint-Germain – FC Liverpool 2-1
FC Liverpool-SSC Napoli 1-0
A csoport végeredménye: 1. Paris Saint-Germain 11 pont, 2. FC Liverpool 9, 3. SSC Napoli 9, 4. Crvena zvezda 4
nyolcaddöntő:
FC Liverpool-Bayern München (német) 0-0
Bayern München-FC Liverpool 1-3
negyeddöntő:
FC Liverpool-FC Porto (portugál) 2-0
FC Porto-FC Liverpool 1-4
elődöntő:
FC Barcelona (spanyol)-FC Liverpool 3-0
FC Liverpool-FC Barcelona 4-0

Mi szól a Spurs mellett?

A Tottenham lehet a Bajnokcsapatok Európa Kupája/Bajnokok Ligája történetének 23. győztese, a hatodik angol, 2012 óta pedig az első új.

A Spurs 2008 óta az első debütáló a döntőben, akkor a Chelsea a Manchester Uniteddel szemben alulmaradt a moszkvai házidöntőben. A londoni csapat 1963-ban megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját, 1972-ben és 1984-ben pedig az UEFA Kupát, így a Juventus, az FC Barcelona, az Ajax Amsterdam, a Bayern München, a Chelsea és Manchester United után a hetedik klub lehet, amelynek vitrinjébe mind a három európai trófea bekerülhet.

Mellette szól, hogy a mostani BL-menetelése során több meglepetést is produkált – emlékezzünk csak arra, amikor a Manchester Cityt kiejtette –, így erre a döntőben is képes lehet.

Így épült fel a Liverpool

Van egy walesi srác, aki eldugott szobákban analizál és segít Jürgen Kloppnak a lehető legtöbbet kihozni a liverpooli csapatból. Kis szürke eminenciás, de nélküle Klopp sem lenne már a klubnál és egy sor játékos sem lenne a csapatnál.

Hátsó szobákban építették fel a BL-győzelemre készülő Liverpoolt
A Liverpool Jürgen Kloppal visszakerült oda, ahova mindig is tartoznia kellett volna, Anglia és Európa legjobbjai közé. A siker mögött azonban nem csak a német edző és stábja áll.
Olvasói sztorik