Élő Nemzetközi foci

Őrült meccsen EL-győztes a Chelsea

A Chelsea 4-1-re legyőzte az Arsenalt a labdarúgó Európa Liga bakui döntőjében, így 2013 után másodszor nyert a második számú kupasorozatban.

A mérkőzés elején az Arsenal ragadta magához kezdeményezést, volt is néhány lövése, de komoly bravúrt nem kellett bemutatnia Arrizabalagának, akinek egy ízben viszont szerencséje volt, ugyanis Xhaka távoli bombája súrolta a keresztlécet.

Az első félidő utolsó tíz percében az addig jobbára a védekezésre koncentráló Chelsea kerülhetett volna előnybe, de egykori kapusa, az utolsó találkozóján szereplő Cech előbb Emerson, majd Giroud próbálkozását hárította bravúrral, így a játékosok gól nélküli döntetlennel vonulhattak az öltözőbe.

Ahogy az Arsenalnál Cech, úgy a Chelsea-nél is megvillant a másik csapat ex-játékosa, ugyanis a második játékrész elején Giroud egy szép csukafejessel szerzett vezetést, de a fontos találatát visszafogottan ünnepelte. Az Arsenal nem tudott újítani, a Chelsea pedig következő helyzetét is gólra váltotta Pedro pontos lövésével, sőt nem sokkal később a nyáron valószínűleg a Real Madridhoz távozó Eden Hazard büntetőjével már három góllal vezetett a Chelsea.

Unai Emery, az Arsenal edzője kettős cserével próbált életet lehelni csapatába, egyik húzása be is jött, mivel Iwobi szépségdíjas lövéssel szépített, csakhogy az egyaránt elemében lévő Hazard és Giroud újabb összjátéka hamar lehűtötte az Arsenalt. Bár a piros-fehérek küzdöttek becsülettel a hátralévő időben is, de reális esélyük nem volt az egyenlítésre, végül a felzárkózás sem jött össze a remekül összpontosító Chelsea-védelemnek köszönhetően.

Eredmény, Európa Liga-döntő:

Chelsea (angol)-Arsenal (angol) 4-1 (0-0)
Baku, v.: Rocchi (olasz)

Chelsea: Arrizabalaga – Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Emerson Palmieri – Kanté, Jorginho, Kovacic (Barkley, 76.) – Pedro (Willian, 71.), Giroud, Hazard (Zappacosta, 89.)

Arsenal: Cech – Papasztatopulosz, Koscielny, Monreal (Guendouzi, 66.) – Maitland-Niles, Torreira (Iwobi, 66.), Özil (Willock, 77.), Xhaka, Kolasinac – Lacazette, Aubameyang

gólszerzők: Giroud (49.), Pedro (60.), Hazard (65., 72., az elsőt 11-esből), illetve Iwobi (69.)
sárga lap: Pedro (55.), Christensen (68.)

Kiemelt fotó: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

A Chelsea kiütötte az Arsenalt az Európa Liga döntőjében

Szörnyű első félidő után őrült második játékrészt hozott a Chelsea-Arsenal Európa Liga-döntő, Bakuban. A csapatok és a szurkolók nagyon halványan kezdtek a foghíjas azeri stadionban, a szünetre szorványos füttyszóra mehettek pihenni a játékosok.

A második 45 perc viszont valami egészen elképesztő fordulatot hozott. Felocsúdni sem volt idő, annyi gól született olyan rövid időn belül, az addig semmit sem mutató Chelsea 20 perc alatt eldöntötte a mérkőzést.

A 68. percben, 0-3-nál még ugyan szépített az Arsenal Iwobi góljával, ám három perc múlva a valószínűleg távozó Eden Hazard második gólja végleg megpecsételte a sorsukat.

A Chelsea ezzel a második Európa Liga-trófeáját nyerte, míg az Arsenal a vereséggel a 2019-2020-as idényt is csak az EL-ben kezdheti.

10 perc van hátra

Most már egy picit csendesebb a meccs, a Chelsea már lassítja a játékot, viszont a kinyíló Arsenal miatt mindkét kapu előtt vannak még lehetőségek. Brutális ez a második félidő, a csapatok bőven kárpótolnak minket a szörnyű első félidőért.

Hihetetlen: Hazard és Pedro összehozta a második Chelsea-gólt

Picit élénkebb lett a mérkőzés, az eddig is relatíve jó fordulatszámon pörgő Arsenal felkapcsolt, de egyenlítés helyett újra a Chelsea lőtt gólt: Eden Hazard adott középre laposan, ahol Pedro érkezett, aki eltekerte a labdát a hosszúba. 2-0, eldőlt?

A semmiből szerzett vezetést a Chelsea

Sokk: Olivier Giroud Emerson Palmieri beadását fejelte a kapuba a semmiből, így a francia csatár már egyedül vezeti az Európa Liga góllövőlistáját 11 góllal.

Ez nagyon vékonyka volt

Az egy dolog, hogy a szurkolókat nem érdekli annyira a történet, de a Chelsea játékosai sem mutattak sokat az első 45 percben. Az Arsenal próbálkozott becsülettel, de az utolsó pillanatban mindig becsúszott egy-egy hiba és/vagy mentés a másik oldalról. Most elmegyünk pihenni, 15 perc múlva ugyanitt.

A meccs védése

Olivier Giroud lőtt kapura egy kontra végén 17 méterről, ám Petr Cech visszaért, és kitolta a labdát oldalra. Öreg róka, nem vén róka, igaz?

10 perc van a félidőből

A Chelsea nagyon halvány ebben a félidőben, az Arsenal viszont a tétnek megfelelően rohamoz folyamatosan. A meccs amúgy nem túl izgalmas, nincs sok történés, de a lelátón uralkodó temetői hangulat mindenen túltesz – vagy pont fordítva.

Ki gondolta volna, de az Arsenal uralja a meccset

Sokkal jobban játszik az előzetesen esélytelenebbnek tartott az Arsenal, a két szélen rendre verik a Chelsea védőit, van dolga bőven Kepának. Most, igaz középről, Granit Xhaka veszélyeztett egy 22-23 méteres lökettel, óriási szerencséje volt a Chelsea-nek, a lövés a lécet is érintette.

Na, ki az ott középütt?

Persze, a Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics is a helyszínen izgul – jó azért az túlzás, hogy izgul, de na, ott van.

Fotó: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

Tizenegyes!!! - kiáltott fel a kommentátor hiába

Alexandre Lacazette tolta meg a labdát, majd esett hatalmasat Kepa mellett, de a játékvezető kirúgást ítélt. A VAR sem jelzett, hiába magyarázza a Sport 1 kommentátora, hogy hozzáért a spanyol kapus a támadóhoz.

Jó helyről kap szabadrúgást a Chelsea

Eddig nagyon csendes a meccs, nem csak a lelátón érezhető némi fásulás. A 14. percben Sokratis megtaposta Olivier Giroud-t, ami első ránézésre jó esélyt adhatott volna a Chelsea-nek. A szabadrúgás viszont elég rosszul sikerült, középen a támadók szabálytalankodnak, szóval szabadrúgás kifelé. A pulzus azonnal helyre állt, 65-ről az eddigi 55-re.

Megvan az első helyzet

Kepa óriási hibája után Pierre-Emerick Aubameyang lőhetett kis túlzással üres kapura tizennégy méterről, de a gaboni eltörte a labdát. Figyelmeztetés a Chelsea-nek, hogy ideje felébredni.

Cesc Fábregas: Nem tudok dönteni

A Daily Expressnek az Arsenal és a Chelsea korábbi klasszisa, Cesc Fábregas elmondta, mindkét csapatért szorít, választani közülük képtelen lenne.

Három hónapja még a Chelsea-ben játszottam, nemrég még azokkal a játékosokkal fociztam. Az Arsenalban töltöttem talán karrierem legszebb napjait. Ha megkérnének, hogy válasszak, nem tudnék

– mondta a ma a Monacóban futballozó Cesc.

Ismerkednek a csapatok

A kezdeti vagdalkozás után a Chelsea tudta először hosszabb ideig megtartani a labdát, de nagyon előre még nem jutott vele. Hangulat nincsen nagyon, az a pár ezer angol szurkoló elveszik a foghíjas lelátókon.

Kezdünk

A mérkőzést a pirosmezes Arsenal kezdi a kékmezes Chelsea ellen.

Közel sincsen teltház

Mivel Azerbajdzsán a világ végén van Angliához képest (na jó, nem, de azért nagyon messze van), az angol szurkolóknak nem nagyon volt érkezésük megtenni ezt a pár ezer kilométeres utat, oda meg vissza. Az Arsenal-nál a hatezer szurkolói jegyből csak négyezret használtak fel, a Chelsea-nál viszont csupán kétezret. A 68 ezres stadion messze nincs megtöltve.

Olvasói sztorik