Nemzetközi foci bajnokok ligája

A Fradi kicsinálásával megmutatta a 21 éves játékos, miért akarja őt mindenki

Dani Olmo érdekes pályaívet jár be: a Barcelona akadémiáját hagyta maga mögött, hogy Horvátországban felépítse magát. A húzása olyannyira bejött, hogy most Európa topcsapatai állnak érte sorban, a Dinamo pedig biztosan óriásit szakít majd az eladásán.

A zágrábi 1-1 után jó volt egy hétig abban a hiszemben lenni, hogy a magyar bajnok számára karnyújtásnyira került a Bajnokok Ligája-selejtező playoffköre, ám a Dinamo a budapesti visszavágón percek alatt zúzta porrá a Ferencváros továbbjutási reményeit. A horvátok 5-1-es összesítéssel léptek tovább, két hét múlva a norvég Rosenborg ellen folytatják, a Fradi pedig várhat egy kicsit az Európa Liga-rájátszásos ellenfelére, amely vagy az izraeli Maccabi lesz, vagy a litván Suduva.

Történelmi vereséggel esett ki a Fradi a BL-ből
Az első félidő után még élt a remény, de térfélcsere után összecsuklott a Fradi.

Az FTC-Dinamo párharcban két dolog vált egyértelművé:

  • szépen mutat az idegenbeli iksz, de a két mérkőzés összképe alapján osztálykülönbség volt a két csapat között,
  • és nem véletlen, hogy a zágrábi középpályás, Dani Olmo a topcsapatok egyik legkeresettebb célpontja.

A 21-et nemrég betöltő játékos különös pályaívet jár be, az sem kizárt, hogy követendő példa lesz. Mert ki hallott már olyanról, hogy valaki a legendás barcelonai akadémiáról, a La Masiáról Kelet-Európa felé veszi az irányt, hogy itt építse fel magát? Olmo pont így tett és egyelőre nagyon úgy fest, igaza volt.

Ferencváros – Dinamo 0-4

2014-ben volt egy üzlet a Dinamo és a Barcelona között, amire az egész világ felkapta a fejét: a katalánok ekkor igazolták le a szupertehetségnek tartott Alen Halilovicot a sztárok sorát – például Luka Modrić, Robert Prosinečki és Zvonomir Boban – kinevelő zágrábi klubtól. Az akkor 17 éves Halilovic aztán, ha nem is tűnt el a süllyesztőben, de messze nem hozta azt, amit vártak tőle, a Barca első csapatában egy meccs jutott csak neki. Már rég nincs a klubnál, most épp az AC Milan adta kölcsön a belga Standard Liége-nek – másfél évre, kivásárlási opcióval.

Mindeközben jóval kisebb feltűnést keltett, igazából csak egy pársoros hír volt, hogy egy 16 éves játékos elhagyta a katalán akadémiát. A spanyol Olmo Haliloviccsal ellentétes utat járt be, ő inkább elment a Dinamóhoz. Persze az utánpótlásban általában nagy a jövés-menés, a középpályás azonban sokakkal ellentétben

nem azért hagyta ott a Barcát, mert nem ütötte volna meg a szintet, hanem úgy érezte, a szintlépéshez rendszeres játéklehetőségre van szüksége, és lehetőleg minél előbb a felnőttek között.

Hogy miért épp a Dinamo?

„Nincs még egy olyan klub, mint a Dinamo, ahol ennyi idősen ilyen sok játéklehetőséget kapok. Gyorsabban fejlődöm, mint bárhol máshol, ideértve a La Masiát is. A korábbi barcelonai csapattársaimat sokkolta a döntésem, de aztán belátták, hogy ez volt a helyes lépés, mert amíg én már a felnőttek között játszom, addig nekik három-négy évet is várniuk kell erre” – mondta még 2015-ben a Jutarnji Listnek.

Kétes üzletek és az okos játékospolitika tette naggyá a magyar csapatok kivégzőjét
A Dinamo Zagreb már hatszor szerepelt a BL főtábláján, és az idén nyáron Angliába és a Serie A-ba adott el játékost. A Fradinak óriási különbséget kellene a pályán eltüntetnie.

Az elmúlt szezonok egyértelműen őt igazolták. Olmo úgy érkezett, hogy angolul és horvátul sem beszélt, mégis be tudott illeszkedni, fél évvel később, még mindig csak 16 évesen debütált a Dinamo első csapatában, azóta pedig már 106 felnőtt mérkőzésnél jár. Különösen az előző szezonja volt kiemelkedő, amikor 12 góllal és 9 gólpasszal zárt – összesen 30 találata és 24 asszisztja volt eddig.

Nyert négy horvát bajnoki címet és három kupát, közben pedig nemzetközi szinten is gyűjtötte a tapasztalatot, a zágrábiak az előző idényben a legjobb tizenhatig mentek az Európa Ligában, Olmo tíz mérkőzésen 925 percet játszott, két gólja és négy gólpassza volt.

Egy összefoglaló az előző szezonjáról:

A Dinamo kulcsjátékosává nőtte ki magát, a Fradi ellen is láthattuk, hogy gyakorlatilag az összes támadás rajta ment keresztül, a társak szívesen keresték a labdával, ő pedig nem jött ettől zavarba. Még csak 21 éves, de már hihetetlenül gyorsan tudja lereagálni a játékszituációkat, kitűnően cselez, a kiugratásai pedig élményszámba mennek, a visszavágón is egy ilyenből szerzett vezetést a Dinamo, arra a gólra pedig nyugodtan mondhatjuk, hogy el is döntötte a párharcot.

Csapata összesen öt gólt szerzett a Ferencváros ellen, ebből háromban benne volt a spanyol, a már említett asszisztja mellett mindkét mérkőzésen betalált. De úgy eleve nagyon bekezdett a szezonban: négy mérkőzésen négy találata és három gólpassza van, 37 percenként így vagy úgy, de köze van egy gólhoz.

Csoda, ha ezek után sorban állnak érte az európai topcsapatok? A Barcelona érdeklődéséről évek óta hallani, nagyon visszavinnék már, de az elmúlt időszakban a Premier League sztárklubjai és német együttesek is kiemelten figyelik. A szerződése 2021 nyaráig szól, de biztosak lehetünk abban, hogy nem fogja kitölteni. A Dinamo érzi a lehetőséget és megkéri az árát, ami állítólag 40 millió euró – 10-20 milliós megkereséseket már visszadobtak –, de a labdarúgás jelenét elnézve biztosan lesz, aki kifizeti ezt a pénzt egy ilyen éretten futballozó és tapasztalt játékosért.

Gondoljunk csak bele, ha valamelyik topbajnokságban tűnik fel, és nem a horvát élvonalban, akkor olyan 100 millió körül mozogna a piaci értéke.

Fotó: Marjai János/24.hu

Kialakult miatta egy kis versenyfutás, a horvátok is magukénak érzik az ott töltött évek miatt. Többszörös spanyol utánpótlás-válogatott, ezen a nyáron Európa-bajnokságot nyert az U21-es csapattal, beválasztották a torna álomtizenegyébe és ő volt a döntő legjobbja. Csakhogy közben a vb-ezüstérmes szövetségi kapitánya, Zlatko Dalic azt mondta, mindent meg kell tenni a honosításáért.

Elbuktunk már egy olyan lehetőséget, mint Zlatan Ibrahimovic honosítása, Dani Olmónál nem követhetjük el ezt a hibát. Óriási tehetséget veszítenénk, úgyhogy én kész vagyok bármennyi lehetőséget megadni neki

mondta áprilisban Dalic.

Daniel Olmo mert szembemenni a megszokottal, kicsit lemenni a futballtérképről, hogy aztán kész játékosként tűnjön fel ismét. Egy olyan futballistaként, akit mindenki akar. Nem biztos, hogy látjuk valaha korábbi nevelőklubjában, a Barcelonában, de minden jel arra utal, neki nincs is szüksége a katalánokra ahhoz, hogy a jövőben még sokat halljunk róla. Merthogy fogunk még, az biztos.

Bajnokok Ligája-selejtező, 3. forduló, visszavágó

Ferencváros–Dinamo Zagreb 0-4 (0-1)
Budapest, Groupama Aréna, 22 000 néző.
v.: Ruddy Buquet (francia)

 

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Civic – Haratin, Sigér, Skvarka (Heister 71.) – Zubkov, Szihnyevics (Boli 84.), Tokmac (Varga R. 65.).
Vezetőedző: Szerhij Rebrov

Dinamo Zagreb: Livakovic – Stojanovic, Dilaver, Peric, Leovac – Moro, Ademi (Gojak 69.), Olmo (Situm 84.) – Hajrovic (Majer 77.), Petkovic, Orsic.
Vezetőedző: Nenad Bjelica

 

Gólszerző: Ademi (16.), Petkovic (47.), Olmo (55.)
Sárga lap: Civic (24., 68.) ill. Ademi (26.), Hajrovic (28.), Gojak (79.)
Kiállítva: Civic (68.)

5-1-es összesítéssel továbbjutott a Dinamo Zagreb.

A nyitóképen Dani Olmo Sigér Dáviddal csatázik. Fotó: Marjai János / 24.hu

Olvasói sztorik