Nemzetközi foci bajnokok ligája

Kétes üzletek és az okos játékospolitika tette naggyá a magyar csapatok kivégzőjét

Az elmúlt évek statisztikái alapján meglehetősen kiszámíthatatlannak tűnik a Ferencváros következő BL-ellenfele, a Dinamo Zagreb.

Rebrov: Most megmutathatjuk, milyen erősek vagyunk
A Ferencváros vezetőedzője a Valletta ellen jobban aggódott, mint most a Dinamo Zagreb elleni meccs előtt.

A horvátok kirakatcsapata egy évvel ezelőtt a BL playoffkörében kiesett a svájci Young Boys ellen, az Európa Ligában viszont sikerült vigasztalódnia, mivel veretlenül lett csoportelső a Fenerbahcét, a Spartak Trnavát és az Anderlechtet megelőzve, aztán az egyenes kieséses szakaszban a cseh Viktoria Plzent is eltakarította az útból, de a legjobb 16 között a Benfica már nagy falatnak bizonyult. Igaz, a portugálok csak hosszabbításban harcolták ki a továbbjutást a visszavágón.

Egy idénnyel korábban az EL-ben szerepelt a Dinamo, ahol a norvég Oddson még túljutott, de a főtáblára jutásért elvérzett az albán Skenderbeu ellen, ami komoly blamaként éltek meg.

A 2016-2017-es és a 2015-2016-os szezonban viszont egyaránt bejutott a BL 32 legjobb csapata közé, és olyan ellenfeleket fogadhatott, mint a Juventus, az Arsenal, a Bayern München vagy a Sevilla.

A Transfermarkt majdnem 73 millió euróra becsüli a keret aktuális értékét, a Fradié nagyjából 20,6 millió eurót ér, ami tökéletesen megmutatja a magyar bajnokra váló feladat nagyságát. De ezeknél a számoknál is jobban visszaadja a két csapat közti különbséget, hogy a Dinamo Ivan Sunjicot az angol másodosztályban szereplő Birminghamnek, a belső védő Amir Rrahmanit pedig az olasz élvonalba visszajutó Hellas Veronának adta el, és kettőjükön 10 millió eurót keresett ezen a nyáron. Ezzel szemben a Fradi egyedül az uruguayi középpályást, Fernando Gorriaránt tudta pénzzé tenni, akit Mexikóba passzolt el 2,5 millió euróért.

Tavaly nyáron a mostaninál is nagyobb kiárusítást rendezett az akadémiáján évről évre tehetségeket kinevelő Dinamo, akkor a Leicesternek, az AS Romának, a Stuttgartnak, a Nottinghamnek, a Genknek értékesítettek játékost, na meg a Fehérvárnak, amely a Transfermarkt szerint 2,4 millió eurót fizetett a bosnyák Armin Hodzicért, aki a mostani bajnokságban a Kaposvár elleni duplával kezdett, de az előző idényben többnyire csereként lépett pályára és negyven meccsen mindössze hat gólt szerzett.

Spanyol és francia fiatalnak is jó ajánlólevél Dinamo játékosnak lenni

A Bayern Münchent utálók gyakran fújnak a bajor klubra, amiért rendre lefölözi a Bundesligát, és ha valamelyik másik német klubnál feltűnik egy ígéretes játékos, akkor azt a gazdasági fölényét kihasználva meg is szerzi. Horvátországban valami hasonlót mondhattak az elmúlt években a Dinamo ellendrukkerei is.

Tavaly 6 millió eurónál is többet fizettek ki három, a horvát élvonalból már megismert játékosért, idén viszont a Premier League újoncától, a Norwichtól és a Ligue 1-ben szereplő Toulouse-tól igazoltak, igaz, egyikükért sem kellett fizetni, de Francois Moubandje esetében nem rossz ajánlólevél, hogy 22 bajnokin pályára lépett a francia csapatban.

A kameruni születésű, de svájci állampolgársággal bíró Moubandje a Dinamo legutóbbi bajnokiján mutatkozott be, és a 24 Sata nevű horvát oldal szerint remek teljesítményt nyújtott a védelem bal oldalán, ezzel igazolva, hogy nagy erőssége lehet a csapatnak.

A keret legértékesebb játékosa a maga 15 millió euróra becsült értékével magasan a spanyol U21-es válogatottal idén nyáron Eb-címet nyerő Dani Olmo, aki a németek elleni döntőben lőtt egy szemtelen gólt, amúgy pedig a Barcelona akadémiáján nevelkedett. Olmo két mérkőzést játszott az idényben, és mindkettőn góllal, illetve gólpasszal zárt, az ő kikapcsolása kulcsfeladat lesz a magyar csapat számára.

Ott találjuk a keretben a korábbi Fradi-játékos, Emir Dilaver nevét is, de ő várhatóan kihagyja a meccset, mert a Gorica elleni bajnokin negyedóra után le kellett cserélni sérülés miatt.

Maffiamódszerek, adócsalás

Ha a Dinamo az elmúlt években szóba került a nemzetközi futballban, nem csak a Magyarországról követendő példának tűnő játékospolitikájával adott témát, hanem a kétes hírű korábbi elnöke, Zdravko Mamic miatt is.

Mamic sokáig a horvát futball egyik legbefolyásosabb alakjának számított, a Dinamo elnöki posztja mellett a szövetség alelnökeként és a végrehajtó bizottság első embereként folyamatosan ott lehetett a tűz közelében.

Ahogy feljebb is olvasható, a Dinamo remekül fenntartja magát a játékoseladásokból, csakhogy Mamic éppen két átigazolás miatt került bajba. A Tottenham 2008-ban 21 millió eurót fizetett a tavaly Aranylabdásnak választott Luka Modricért, két évvel később pedig az Olympique Lyon 8 millióért vette meg az idén a Liverpoollal BL-t nyerő Dejan Lovrent. 2015-ben adócsalás miatt Zdravko Mamicot, valamint a testvérét, a Dinamo korábbi edzőjét és sportigazgatóját, Zorant is letartóztatták, miután kiderült, hogy több átigazolás, így a Modric- és Lovren-transzfer után is benyelték a vételár felét. Ráadásul erről a játékosok is tudtak, mivel Mamicék úgy állapodtak meg velük, hogy a korábbi, megemelt juttatások fejében a játékosok a külföldre igazolás után visszautalják a vevőtől nekik átutalt részt.

A két Mamicot óvadék fejében gyorsan kiengedték, de az eljárás megindult ellenük, és az ügy könnyen bedarálhatta volna Modricot is. Akit hamis tanúzással vádoltak meg, mivel változtatott korábbi vallomásán.

Elsőre még azt mondta, Mamicék csak az Angliába igazolás után íratták vele alá azt a papírt, ami arról rendelkezett, hogy az érte kapott pénz felé vissza kell utalnia az elnöknek, később viszont már csak azt ismételgette, hogy nem emlékszik semmire.

Tavaly nyáron Zdravko Mamic 6 év 6 hónap, testvére 4 év 11 hónap, a horvát szövetség korábbi alelnöke, Damir Vrbanovic, aki 1996 és 2012 között vezérigazgatója volt a Dinamónak, 3 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Lesittelték az embert, aki eladta Luka Modricot
Zdravko Mamic neve csak a legelvakultabb futballszurkolóknak mondhat elsőre valamit, Horvátországban ismerik, mint a rossz pénzt.

Az ítélet azonban nem jogerős, így fordulhat elő, hogy jelenleg is Zoran Mamic a zágrábiak sportigazgatója. A komoly politikai kapcsolatokkal bíró bátyja Boszniába menekült, amelynek nincs kiadatási kötelezettsége Horvátországgal szemben. Az Igazságügyi Minisztériumban magas rangú támogatókkal bíró Mamicnak ellenségeket is sikerült szereznie, így fordulhatott elő, hogy két évvel ezelőtt rálőttek egy boszniai temetőben tartott megemlékezés során, de mázlija volt, mert csak a lábát találták el.

Meglőtték a Dinamo Zagreb korábbi elnökét
Kórházba került a horvát élcsapat korábbi elnöke és jelenlegi vezetője, miután lövöldözésbe került egy megemlékezés során.

A Dinamo híres-hírhedt ultracsoportjának, a Bad Boys Blue-nak egy része a korrupt vezetők miatt bojkottálja a csapat meccseit, és a népharag nem kerülte el a válogatottat sem, annak ellenére, hogy a tavalyi vébén elért ezüstérem az ország legnagyobb eredménye a sportágban.

Nem játékos a Dinamo csodafegyvere

A 24 Sata azt írja, a Fradi elleni párharc tétje 8 millió euró, illetve az, hogy melyik csapat jut közelebb a BL-be kerülésért kiutalt 15,2 millióhoz. A Dinamo csodafegyvere maga az edző, Nenad Bjelica lehet; amióta tavaly májusban leült a kispadra, 76,9 százalékos győzelmi mutatóval bír (65 meccsből 50 diadal). A lap kemény, veszélyes és sikeréhes ellenfélként ír a Fradiról, de gyorsan megemlíti, hogy a Dinamo nagyobb játékerőt képvisel, és remélhetőleg ezt már az első felvonás alkalmával, a Maksimir-stadionban is bebizonyítja.

A 24 Sata szerint a hetedik BL-részvételére hajtó Dinamo tízszeres túlerőben lesz a lelátón, a Fradit várhatóan 1500 szurkolója kíséri el, a 35 ezres Maksimirba pedig 15 ezer horvát látogathat ki az eddigi jegyeladások alapján.

A jugoszláv bajnokságot kilencszer, a horvátot huszonegyszer megnyerő Dinamo játszott már igazán fontos párharcot a Fradi ellen a nemzetközi porondon, 1963-ban a Vásárvárosok Kupája elődöntőjéből 3-1-es összesítéssel mentek tovább a zágrábiak, akik aztán a döntőben oda-vissza kikaptak a spanyol Valenciától.

A 90-es évek végén az MTK került szembe kétszer is a Dinamóval, 1998-ban az UEFA-kupa második körében 2-1-gyel, 2000-ben a BL főtábláért vívott párharcban 2-0-val ment tovább a horvát klub. 2003-ban az UEFA-kupa első körében a Dinamo 9-1-gyel söpörte el a Zalaegerszeget, egy évvel később az MTK-nak harmadszorra sem sikerült fogást találnia a horvátokon, ezúttal az UEFA-kupa első körében 3-1 lett a vége, és az utolsó magyarok elleni csatában, 2011-ben a zágrábiak 4-1-gyel abszolválták a Győr elleni EL-playoffot, ahol a csoportkörbe jutás volt a tét.

Vagyis a statisztika azt mutatja, hatból hat a magyarok elleni mérlege a Dinamónak. Itt az idő némileg kozmetikázni ezen a mérlegen.

Bajnokok Ligája, selejtező, 3. forduló:

Dinamo Zagreb (horvát) – FTC 20.00 (tv: M4 Sport)
v.:  Raczkowski (lengyel)

Kiemelt kép: Stipe Majic / ANADOLU AGENCY

Olvasói sztorik