Nemzetközi foci

Pár éve érettségije sem volt a román focicsodát felépítő edzőnek

Az U21-es Európa-bajnokságnak a mezőny második legalacsonyabb összértékű keretével vágott neki Románia, mégis a csoportját megnyerve, veretlenül jutott elődöntőbe. A bravúr hátterében néhány izgalmas játékos mellett egy olyan fiatal edző áll, akit egy barátnak hitt tulajdonos megalázott és próbált elnyomni.

A román labdarúgó-válogatott valóságos csodát tett az U21-es Európa-bajnokságon: nemcsak bejutott egy elképesztően szigorú lebonyolítású torna elődöntőjébe, hanem papíron sokkal erősebb csapatok ellen maradt veretlen. Csak a tisztánlátás kedvéért, az Eb-n három négycsapatos csoport van, az elődöntőbe csak a csoportgyőztesek és a legjobb második jut be.

A 61 millió euróra becsült összértékű román válogatott úgy került a legjobb négybe, hogy legyőzte a 78 milliós horvátokat és a 305 milliós angolokat, emellett döntetlenre kényszerítette a 368 milliós értékű Franciaországot.

Románia a második leggyengébb kerettel vágott neki a tornának. Egy ilyen elképesztő menetelésre mindenki felkapta a fejét, mi is megnéztük, mi áll a kimagasló eredmények hátterében, a válasz pedig meghökkentő: egy megalázott futballista, aki dacból fantasztikus edző lett.

Egy váratlan helyi hős

A mostani U21-es válogatott alapjait még Daniel Isaila rakta le, aki úgy döntött, nem fog kesztyűs kézzel bánni a fiatal focistákkal. Rögtön az első kerethirdetés első napján hazaküldött például négy játékost, amiért alkoholt vittek magukkal Spanyolországba. Isaila számára a válogatott és annak szabályzata mindenek felett áll, aki megszegi ezt, nem képviselheti a hazáját. A négy renitens közül végül Ionuț Nedelcearu megbocsátást nyert, a többiek nem kerültek többé tűz közelébe még a román ligában sem.

A rend és fegyelem mellé eredmények is társultak, ám Isailát egy borsos szerződéssel Szaúd-Arábiába csábították. A román szövetségnek új trénerre volt szüksége, végül a Steaua Bukarest korábbi közönségkedvencére, Mirel Radoira esett a választás. Érdemes tudnunk a szakemberről, hogy

  • a hírhedten öntörvényű politikus, a klub tulajdonosa, George Becali az ortodox vallási szabályok szerint keresztfiául fogadta Radoit, akivel nagyon egy hullámhosszon volt, míg a játékosa volt;
  • amikor 2015-ben leült a Steaua kispadjára, éppen befejezte aktív pályafutását, semmilyen tapasztalata nem volt még az edzősködésben;
  • és a közös munka során rendszeresen került egymással szembe a két erős személyiség, ahol az edző húzta a rövidebbet: komoly megaláztatások érték, többek között pénzbírságot kapott, ha túl sokat beszélt játékosaihoz a meccsek alatt, emiatt sokszor inkább csak csendben ült a kispadon.
Radoi a Steaua vezetőedzőjeként. Fotó: NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Végül Radoinak elege lett és lemondott. A csapat összeállításába és igazolásaiba mindig beleszóló Becali nyilatkozatháborút indított, többször is keresztfia szemére vetve, hogy nem csak edzői papírjai nincsenek, hanem még a gimnáziumot sem végezte el. Több sem kellett a leköszönő edzőnek, előbb a leérettségizett, majd a különböző edzői fokozatokat is sorban gyűjtögette – mindet kimagasló értékeléssel.

Még most is a Pro licences tanfolyamot végzi Moldovában.

A szövetségnek tetszett az ambíció és a munkamorál, amit Radoi mutatott, ezért úgy döntöttek, a tanfolyamokról érkező sok pozitív visszajelzés után bizalmat szavaznak az edzőpalántának. A 38 éves bukaresti szakember pedig folytatta az Isaila által megkezdett munkát és kisvártatva meg lett a gyümölcse.

Radu és Pascanu ünnepli az Eb-re jutást. Fotó: Alex Nicodim/NurPhoto via Getty Images)

Pazar évjárat

Minden edzői zsenialitás hiábavaló lenne azonban, ha nem jött volna össze egy kiváló generáció Romániában. A jó alapanyagnak két oka van: egyrészt a csapat gerincét külföldön játszó futballisták alkotják, másrészt a román élvonalban bevezették, hogy minden klubnál pályán kell lennie legalább egy U21-es korú játékosnak a komoly közvetítési pénzekért. Ezzel a technikával az Európa-bajnokságra kiküldött válogatott tagjai is komoly tapasztalattal rendelkeztek, a sikeren felbuzdulva pedig jövőre már két U21-es futballista lesz a követelmény.

A csapat egyik, ha nem a legnagyobb értéke Ianis Hagi.

Édesapja az ország legendás játékosa, Gheorghe Hagi, akit mindenki „a Kárpátok Maradonájának” ismer. A még mindig csak 20 éves fiú már a Serie A-ban is bemutatkozott, de jelenleg hazájában, a Viitorul Constanțában szerepel. Természetesen Ianis is a viszonylag új, 2009-ben alapított Hagi Akadémia növendéke, mindent eltanult édesapjától, amit mentalitásban el lehet, miközben a válogatott egyik alapembere, vezére és gólvágója lett. Már a selejtezőkben is brillírozott, de az Eb-n is góllal vette ki a részét a horvátok és angolok elleni sikerből. Nem csoda, hogy sok európai csapat kinézte magának, többek között spanyol élvonalbeli csapatok is csábítják.

Spanyol élcsapat vinné a román Xavit
Cosmin Contra azt tanácsolja Ianis Haginak, hogy válassza a Sevillát.

A külföldön pallérozódó játékosok közül a kapus, Ionut Radu is erős személyiség. Az U21-es román válogatott csapatkapitánya 2013 telén került az olasz Pergolettesébe, majd később az Internazionale, az Avellino és a Milan csapataiba, mígnem kikötött a Genoában. Huszonkétéves kora ellenére már 34 Serie A-s mérkőzése van és rendkívül érett. Ennek azonban egy családi dráma áll a hátterében: Radu nővére, Ema, mindössze 14 éves korában elhunyt.

Halálnak körülményeiről nem tudni sokat, az viszont biztos, hogy a válogatott kapusa még gyerekkorában megígérte neki, elviszi majd profi focistaként a világ legnagyobb stadionjaiba. Ezt az ígéretét a maga módján, de igyekszik betartani, az angolok elleni siker során például a testvére képét ábrázoló pólót viselt azzal a felirattal, hogy „mindent neked köszönhetek, szeretlek EMA”.

A csapat harmadik kulcsjátékosa, George Puscas is hamar Milánóban találta magát, 17 éves korában 600 ezer eurót adott érte az Inter. A sztárcsapatnál nem számoltak vele végül, de így is feltalálta magát Olaszországban: a ma már 23 éves csatár 85 Serie B-meccsen 26 találatig jutott. Válogatottbeli mérlege sokkal imponálóbb, az U21-es csapatban 23 meccsen 16 gól a mérlege, a felnőttek között 8/4 ugyanez az arány.

A kirakós utolsó darabja nyugodtan mondhatjuk, a vak szerencse műve. 

Alexandru Pascanu Bogdăneştiben született ugyan, de szüleivel hamar Leicesterbe emigrált, már kilencéves korában kiszúrta egy játékosmegfigyelő és kisvártatva a Rókák akadémistája lett. A helyi futballkultúrát magába szívta, de egyébként is nagyon jó véleménnyel voltak róla az angolok – a Claudio Ranierivel csodálatos módon angol bajnokságot nyerő Leicester első csapatával rendszeresen edzhetett.

Alexandru Pascanu a Leicester City U23-as csapatában. Fotó: Sport/NurPhoto via Getty Images)

Összefoglalva az a titok, hogy nincs titok: a szokásosnál rutinosabb játékosok mellé párosult egy ragyogó vezéregyéniség, az edző Radoi, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy minden csapatrészbe jutott egy kimagasló képességű labdarúgó. A románok már most ünneplik a csapatot, amiért elődöntőbe jutott az Eb-n, ilyen magasságokban még sosem jártak az U21-eseik. Bele sem merünk gondolni, mekkora népünnepély lesz, ha a bombaerős németeket is meg tudják tréfálni.

U21-es Európa-bajnokság, elődöntők

Június 27.: Románia-Németország (18:00)

Június 27.: Spanyolország-Franciaország (21:00)

Kiemelt kép: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Olvasói sztorik