Nemzetközi foci

Az edző, aki 200 millió fontot „áldozott föl” a sportszerűség oltárán

Marcelo Bielsa januárban még közellenségnek számított, amiért kémkedett aktuális ellenfelei után. Vasárnap óta ő a sportszerűség mintaszobra Angliában, mert utasította csapatát, hogy engedje gólt lőni az Aston Villa játékosát. A történet és öt hasonló példa a múltból.

A mindig izgalmas Championship, vagyis az angol másodosztály idei utolsó előtti fordulójában többen is az első két helyért, az azonnali feljutásért küzdöttek a hétvégén. Köztük a Leeds United is, amelyet egy hajszál választja el attól, hogy 15 év után újra feljusson a Premier League-be.

Az angol futball elitjébe jutásért folyó harcban a listavezető Norwich szombaton nyert a Blackburn ellen (2-1), így már biztos befutóként tekintett a vasárnapra, ahol viszont a Marcelo Bielsa vezette Leedsnek, minimális matematikai esélye maradt még befogni a második helyen álló Sheffield Unitedet.

Ilyen előzmények ismeretében a vasárnapi Aston Villa elleni derbi 72. percben aztán olyan események követték egymást, amilyenek ritkán, vagy egyáltalán nem fordultak még elő futballpályán, különösen nem ekkora tét mellett; Bielsa utasította játékosait, hogy a középkezdést követően engedjenek be egy gólt és a leedsiek meg is tették ezt a szívességet. Ezért:

A Leeds gólja:

És ahogy engedték, hogy egyenlítsenek:

Némi túlzással mondhatjuk, az argentin edző csaknem 200 millió fontot áldozott fel a sportszerűség oltárán. (Egy 2016-ban írt tanulmány szerint ugyanis nagyságrendileg ekkora a a feljutó klub azonnali bevételtöbblete.)

A némi túlzás kitétel azért kiemelendő, mert

  • ekkor már matematikai esélye is elszállt a második helyre a Leedsnek, a Sheffield United ugyanis már a forduló előtt tizeneggyel jobb gólkülönbséggel állt a tabellán (immár 13), vagyis a Leeds második helyéhez szinte lehetetlenül sok gólt kellett volna rúgjon két meccs alatt úgy, hogy a sheffieldiek ne szerezzenek pontot az utolsó bajnokijukon.
  • Bielsa tisztában volt azzal is, bármi a végeredménye az Aston Villa elleni meccsnek, csapata marad a harmadik, és az utolsó, 46. forduló eredményétől függetlenül biztosan tagja lesz a rájátszásban érdekelt négyesnek, azaz megmarad az esélye arra, hogy a bajnokság harmadik helyezettjeként, két további győztes párharc győzteseként mégis feljusson a Premier League-be, és a klub bezsebelje a 200 millió fontos bevételt.

Nem árt azt is tudni, ha kell, Bielsa nem megy a szomszédba egy kis rafinériáért;

  • januárban még az argentin edző fejét követelték Angliában, mivel kiderült, hogy kémeket küldött aktuális ellenfele edzéseire,
  • megint csak Bielsa volt az is, aki lebukása után állítólag drón segítségével próbálta feltérképezni csapata soros ellenfelét.
A focivilág egyik legfurcsább edzője kémet küldött a rivális edzésére
Marcelo Bielsának sikerült magára haragítani Frank Lampardot.

Szóval Bielsát nem szükséges szentként ünnepelni, de el kell ismerni, bárhogy is nézzük, amit a 63 éves menedzser tett, az a sportszerűség csúcsa. Az edző a találkozó után így nyilatkozott Sky Sportsnak:

Visszaadtuk a gólt, mindenki látta, mi történt. Az angol futballt a sportszerűségről ismerik, mi ezzel járultunk ehhez hozzá.

Ráadásul az Aston Villa és a Leeds United könnyen lehet, hogy hamarosan újra összecsap, mivel mindkét együttes részt vesz a rájátszásban. Rajtuk kívül a West Bromwich Albion is biztosan az első hatban végez. Az utolsó rájátszást érő hatodik helyért a Derby County és a Middlesbrough versenyez.

Öt remek példa a sportszerűségre

Ha sok példát nem is találtunk, néhányszor előfordult azért, hogy egy csapat szándékosan engedte ellenfelét gólt rúgni.

1, Az angol harmadosztályú League One 2015/16-os kiírásában például a Doncaster véletlenül talált be a Bury ellen. Mivel ápolás miatt állt meg a játék a hosszabbítás utolsó perceiben, a Doncaster vissza akarta adni a labdát az ellenfélnek. Az ívelés viszont a kapus fölött a kapuban landolt, ezért a hazai csapat edzője azonnal jelezte, hogy beengednek egy gólt cserébe.

2, Nagyon hasonló dolog történt 2014-ben Olaszországban is. Egy negyedosztályú bajnokin a Fersina visszaadott labdáját meglehetősen komikus bénázással bepotyázta a Dro kapusa. Ezután is egy kapuig vezetett támadást engedélyezett a szerencsével előnybe kerülő csapat, a meccs pedig 3-3-s döntetlennel zárult.

3, Gólt ugyan nem kapott szándékosan, de Paolo Di Canio megelőzte a Leeds-Aston Villán történteket 2000-ben a West Ham United játékosaként. Csapata az Everton vendégeként lépett pályára és 1-1-nél a hazaiak kapusa egy ütközés után a földön maradt. A londoni klub egyik futballistája ennek ellenére rárontott a szabad labdára és középre ívelt. Di Canio azonban ahelyett, hogy az üres kapuba lőtt volna, megfogta a beadást és mutatta, hogy ápolásra szorul az ellenfél. A meccs 1-1-re végződött, az olasz futballista pedig Fair Play-díjat kapott.

4, Egy másik kiugró eset 2003-ból, amikor Irán és Dánia meccselt egymással. A közönség soraiból valaki úgy sípolt, hogy egy iráni védő azt hitte, lefújták a félidőt. Megfogta hát a labdát és elindult a játékoskijáróba. Csakhogy a játékvezetőnek esze ágában sem volt véget vetni a félidőnek, ezért kezezés miatt büntetőt ítélt. A tizenegyes előtt Morten Wieghorst megbeszélte Morten Olsen vezetőedzővel, hogy szándékosan kapu mellé gurít majd.

5, Talán Miroslav Klose 2012-es esete a leghíresebb sportszerű jelenet a futballban. A német csatár ugyanis kézzel szerzett gólt a Lazio játékosaként egy bajnokin, ám ahelyett, hogy elsumákolta volna a dolgot, ünneplés helyett a Napoli játékosok sűrűjében a bíróhoz lépett és elmondta neki, hogy érvényteleníteni kéne a találatot. Klose még a Werder Bremen játékosaként nem volt hajlandó elvégezni egy igazságtalanul befújt büntetőt 2005-ben, ezért a német válogatott vb-gólrekorderét a legsportszerűbb játékosok között tartják számon a mai napig.

Kiemelt kép: George Wood/Getty Images

Olvasói sztorik