Itt az újabb Ajax-csoda: a Juventust is kiütötték a BL-ből a hollandok

Az Ajaxnak már sikerült csodát tennie Madridban, ezúttal Torinóban varázsolt. Eközben a Manchester Unitedet egy óra alatt elintézte a Barcelona hazai pályán (3-0).
Kapcsolódó cikkek

Az Ajax Amszterdam egyszer már csodát tett a nyolcaddöntőben, amikor a Real Madrid elleni párharcot fantasztikus focival fordította meg. A Juventus elleni 1-1 után is hasonlóra készült, még akkor is, ha ez eleinte nem tűnt reálisnak.

A mérkőzés kezdetén nem volt folyamatos a játék, sok szabálytalanság tördelte a játékot, főleg a hollandok részéről, mivel beszorultak a saját kapujuk elé. A Juve nyomott, de helyzetig sokáig nem jutott el. A 28. percben aztán megtört a jég, Miralem Pjanic szabadrúgására tökéletesen robbant be Cristiano Ronaldo és higgadtan a bal alsóba fejelt.

Ettől taktikát váltott az Ajax, támadóbb felfogásban kezdett játszani és hat perc alatt kiegyenlített. Hakim Ziyech lövése akadt el Donny van de Beekben, aki pont a leshatáron helyezkedett. A labda a hollandnál maradt, aki kapura fordult és okosan a bal alsó sarokba lőtt.

Ezután felpörögtek a csapatok, de nagy helyzetig már nem jutottak el a felek, pedig öt percet is hosszabbított Clément Turpin játékvezető.

Térfélcsere után az Ajax bekezdett alaposan, öt perc alatt helyzetbe került, sőt két alkalommal csak Wojciech Szczesny védései tartották meccsben a Juventust. A vendégek nyomását nem is bírták végül az olaszok, Matthijs de Ligt a 67. percben fejelte a Zebrák kapujának jobb oldalába a labdát.

A hazaiaknak támadniuk kellett, a hollandok pedig lubickoltak az ellentámadások adta lehetőségekben. Szétesett a Juve fejben, miközben a vendégek magabiztosan tartották az eredményt. Sőt, az Ajax további gólokat is szerezhetett volna. Erőtlenül játszott a Juventus, a második félidőben sokkolta őket a hollandok zseniális futballja.

Eközben az FC Barcelona hazai pályán folytathatja, amit Manchesterben elkezdett, hiszen 1-0-s előnyből kezdte meg a visszavágót. A katalánok már az első húsz percben két gólt lőttek Lionel Messinek hála, majd a második félidőben Philippe Coutinho bombagólja adta meg a kegyelemdöfést a Vörös Ördögöknek.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 2. mérkőzés

Juventus – Ajax Amszterdam 1-2 (1-1)
Gólszerző:
Ronaldo (28.) illetve de Beek (34.), De Ligt (67.)
Továbbjutott az Ajax 3-2-es összesítéssel

FC Barcelona – Manchester United 3-0 (2-0)
Gólszerző:
Messi (16., 20.), Coutinho (61.)
Továbbjutott a Barcelona 4-0-s összesítéssel

Nyitókép: Isabella BONOTTO / AFP