Nemzetközi foci

UEFA-rangsor: nagy bajban lehet a magyar bajnokság

Sutba dobtuk a felzárkózási esélyt, örülhetünk, ha tartjuk az eddigi szintet.

Kapcsolódó cikkek

Kiknél szerzünk több koefficiens-pontot idén?

Matematikailag biztosan az alábbi nemzeteknél teljesítettünk jobban 2016-17-ben: Gibraltár, Örményország, Wales, Izland, Moldova, Montenegró, Luxemburg, Bosznia-Hercegovina, Litvánia, Észak-Írország, Feröer-szigetek, Andorra, San Marino.
Hozzájuk csatlakozhat még a papírforma szerint Albánia, Macedónia, Lettország, Málta, Észtország, valamint Finnország. Az eredmények kedvező alakulása esetén nem kizárt, hogy szintén meg tudjuk előzni Norvégiát, Grúziát, Kazahsztánt, Szlovéniát és Írországot is.
A fentiek értelmében Magyarország az 54 tagállam közül minimum a 41., a papírforma szerint a 35., kedvező eredmények esetén reálisan a 30. legjobb teljesítményt nyújthatja a 2016-17-es kupaszezonban.

Az Európa Liga 2016-17-es kiírásának első selejtezőköre után még minden szépnek és jónak tűnt a magyar koefficiensekre nézve. A magyar csapatok mind talpon maradtak – ami az első körben résztvevő országoknál messze nem volt természetes –, ráadásul zömében győzelmeket arattak, így csak az egycsapatos Liechtenstein és a kétcsapatos Gibraltár szerzett több pontot hazánk fiainál. Nos, a második körre a helyzet alaposan megváltozott…

Ahogy azt a Rangadó.hu-n már többször olvashatták, a koefficiens-pontokat az országok nemcsak az elért (selejtező)körök, hanem a párharcokon belül szerzett döntetlenek és győzelmek alapján osztogatják. A négy kupaindulóból viszont a második párharcokban egyedül a Videoton tudott akár csak egyetlen mérkőzést is megnyerni, miközben az MTK és a Debrecen kettős vereséggel búcsúzott, a Ferencváros pedig nyeretlen maradt az albán Partizani Tirana ellen.

Bár a magyarok továbbra is a 12. legtöbb pontot szerezték 2016-17-ben azok közül az országok közül, amelynek csapatai már elkezdték a nemzetközi kupaszereplést, az világosnak látszik, hogy a jelenleginél jelentősen magasabb koefficiensre már nem érdemes számítani, hiszen már az egyedül talpon lévő fehérváriak sem indulnak neki esélyesként a dán Midtjylland elleni párharcnak.

És ha már Dánia: a második kör után most ők állnak a legjobban, már ami az idén szerzett koefficiens-pontszámot illeti: már 2,5-öt gyűjtöttek, ráadásul mind a négy érintett együttesük versenyben van még – a Köbenhavnnak pedig a Bajnokok Ligájából indulva minimum négy meccse lesz arra, hogy növelje a fenti értéket.

A magyarok egyelőre 1,75-ön állnak. Az elmúlt öt év teljesítményei alapján felállított, és a kupaszereplő csapatok számát, illetve bekapcsolódási időpontját meghatározó országranglistán nagy javulásra felesleges már számítani, de az előző cikkünkben vizionált moldáv-előzéséhez is kisebb bravúr kéne innentől. Hiába búcsúzott ugyanis egyaránt a Zimbru, a Sheriff, a Dacia és a Videoton által kiejtett Zaria, az előnyük összesítésben még mindig 0,125 pont. Ennyi koefficiens megszerzéséhez minimum annyit el kéne érnie a fehérváriaknak, hogy ne kettős vereséggel búcsúzzanak a harmadik körben – egy döntetlennel épp ennyi egységet tehetnének hozzá a mostanihoz. Ha ez sikerülne, a mieink a 33. helyre léphetnének elő az említett rangsorban.

Aggasztó, hogy az előttünk lévő másik 32 ország közül csak a bolgárok, a kazahok és a norvégok rendelkeznek már mindössze egyetlen versenyben maradóval, ráadásul mindháromnak a BL-ben van még érdekelt csapata – a szakadék köztünk és Európa között tovább nő, ráadásul jövőre az elmúlt öt évünk kiemelkedően legerősebb szereplése esik majd ki a számításokból.

Mennyit ér az 1,75 koefficiens?

Hogy érzékeltessük, ez az 1,75-ös szám milyen pocsék: az egyszem indulóval (Vaduz) felvértezett Liechtenstein jelenleg 2,5 ponton áll és többet ugyan már biztosan nem szereznek (a Videoton leendő ellenfele három góllal bizonyult jobbnak náluk), a piros-kékeknek még így is el kéne érnie a csoportkört ahhoz, hogy legalább ennyit összegyűjtsenek a magyarok számára.

Azt talán túlzás volna állítani, hogy a magyaroknak félnie kellene attól, hogy hátulról egy másik ország megelőz minket, de kétségtelen tény, hogy a papíron mögénk rangsorolt tagállamok közül még nyolcnak is van állva maradt csapata. A legközelebb – de azért tisztes távolságra – a finnek vannak, náluk a HJK Helsinki van versenyben, de Grúzia (Dinamo Tbiliszi, minimum négy meccs), Albánia (Partizani Tirana, minimum négy meccs), Lettország (Jelgava), Macedónia (Shkendija), Észtország (Nomme Kalju) és Málta (Birkirkara) is fel tud mutatni résztvevőt, az írek pedig még a Cork Citynek és a BL-es Dundalknek is szurkolhatnak a továbbiakban.

Előző cikkünkben említettük: San Marino, Feröer-szigetek és Andorra már a második körben sem érdekelt a küzdelmekben. Nos, ez a csoport mostanra tovább bővült. Csatlakozott hozzá Gibraltár, Wales, Litvánia, Észak-Írország, Luxemburg, Örményország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Izland, valamint a már említett Moldova-Liechtenstein kettős is.

A Videoton FC egyetlen állva maradt magyar gárdaként a kiemelt dán FC Midtjylland ellen próbálhatja majd megmenteni a magyarok „becsületét”. Az odavágóra július 28-án 20:30-tól kerül majd sor Felcsúton; a visszavágót augusztus 4-én 18 órakor rendezik.

Mi alapján járnak a koefficiens-pontok?

Az UEFA a bajnokságok sorrendjének felállításához szükséges koefficiens-pontokat elsősorban nem a nemzetközi kupákban megért selejtezőkörök, hanem az azokon belül szerzett eredmények alapján számítja – persze a csoportkör, majd a kieséses szakasz elérésekor bónuszpontokat is adnak.
A selejtezők során minden egyes győzelem 1 pontot ér, minden egyes döntetlen pedig 0,5 pontot (a Videoton tehát például 2,5 pontnál jár idén). Az így kapott pontokat összeadják, vagyis a 4 magyar induló eredményei együttesen számítanak, majd ezt elosztják az adott országból induló csapatok számával, azaz esetünkben 4-gyel, így jön ki az adott évi koefficiens-pontszám.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik