NB I

Európa elitjében a magyar kupacsapatok

Csak Liechtenstein kezdett jobban a mieinknél, és: hol van még a vége?!

1. Liechtenstein, 2. Magyarország, 3. Gibraltár.

Vajon milyen sorrend lehet ez? Hát a 2016-17-es szezonban szerzett koefficiens-pontok ranglistája.

Azok közül az országok közül, amelyeknek csapatai már részt vettek az Európa Liga vagy a Bajnokok Ligája idei küzdelmeiben, egyelőre csak az FC Vaduz által képviselt miniállam szerzett több koefficiens-pontot. Ráadásul az első helyünk sem múlt sokon, hiszen a Vaduz az odavágó 3-1-es sikere után idegenben egészen a 89. percig vesztésre állt a macedón Sileks ellenében és csak egy tizenegyesgóllal sikerült egalizálniuk, majd a 94. percben szerezték a győztes találatot – ha ez nincs, mi vezetnénk.

Az első selejtezőkörben nem kevesebb mint 39 tagszövetség csapatai vettek részt legalább egy indulóval. A magyarok papíron csak a 19. legjobbak ebből a 39-ből, de mégis: előttünk számos országnak számolnia kell már veszteségekkel, míg tőlünk egyelőre mindenki áll.

Koefficiensek tekintetében például előttünk van Moldova, de egyik képviselőjüket, a Zaria Baltit például – ha nehezen is – a Videoton búcsúztatta, de szintén elvesztették a Dacia Chisinaut. Még náluk is előrébb rangsoroltak a szlovákok, akik a Spartak Myjava kiesésén (Admira Wacker, 3-4) szomorkodhatnak. A szlovénoktól a Gorica (Maccabi Tel-Aviv, 0-4), a bolgároktól a Szlavia Szófia (Zaglebie Lubin, 1-3), míg a kazahoktól az MTK által búcsúztatott Aktobe és a Vidi leendő ellenfele, a Csukaricski kezei által elhulló Ordabaszi (3-6) is kiesett – a felsoroltak mind jóval előkelőbb helyen rangsoroltak az NB I-nél, de még nincs vége.

Az 54 tagállamból 20. és 22. Norvégia és Lengyelország is veszített ugyanis indulót. Előbbieknél óriási megdöbbenésre a walesi 4. Connah’s Quay ellen esett ki a Stabaek, utóbbiak a Cracovia pocsék teljesítményét bánhatják, ők a Shkendijától zúgtak ki kettős vereséggel.

Ami a mögöttünk lévőket illeti, egyes-egyedül meglepetésre a gibraltáriak maradtak talpon száz százalékban, hiszen a BL-ben a Lincoln Red Imps az észt Florát, az EL-ben a College Europa az örmény Pjunikot verte. A miniállambeliek ezzel a koefficiens-listán annak ellenére is megelőzik majd Andorrát és San Marinót, hogy mindössze három éve vesznek részt a BL- és EL-küzdelmekben.

Július hetedikére egyébként már három tagország kiszállt az európai kupaküzdelmekből: san marinoi, andorrai és feröeri együttesekkel már nem kell számolni az elkövetkezendőkben. Az EL-ben litván, grúz, luxemburgi és bosnyák csapat sem érdekelt a továbbiakban, őket a még be sem mutatkozó BL-csapatuk tartja nemzetközi színtéren.

Az eddigi eredmények egyébként remek táptalajt adhatnak arra, hogy a magyar bajnokság feljebb kapaszkodhasson a ranglistán, de nem lesz könnyű dolgunk, hiszen 2011-12-vel egy viszonylag erős évünk esik ki a számításba veendő öt szezonból. Az mindenesetre valószínűnek látszik, hogy amennyiben a magyar csapatok a papírformát érvényesítik, legalább Moldovát sikerül majd megelőznünk. De ki tudja: Szlovákia, Liechtenstein, de még Szlovénia is bőven lőtávolon belül van, hogy csak néhányat említsünk.

A nemzetközi kupaküzdelmek második körében a Ferencváros a Bajnokok Ligájában az albán Partizani Tiranával; a Videoton az Európa Ligában a szerb Csukaricskivel; a Debrecen ugyanitt a fehérorosz Torpedo Zsodinóval; míg az MTK szintén az EL-ben az azerbajdzsáni Gabalával mérkőzik majd.

A címlapkép a vidi.hu-ról származik.

Mi alapján járnak a koefficiens-pontok?

Az UEFA a bajnokságok sorrendjének felállításához szükséges koefficiens-pontokat elsősorban nem a nemzetközi kupákban megért selejtezőkörök, hanem az azokon belül szerzett eredmények alapján számítja – persze a csoportkör, majd a kieséses szakasz elérésekor bónuszpontokat is adnak.
A selejtezők során minden egyes győzelem 1 pontot ér, minden egyes döntetlen pedig 0,5 pontot (az MTK tehát például 1,5 pontnál jár idén). Az így kapott pontokat összeadják, vagyis a négy magyar induló eredményei együttesen számítanak, majd ezt elosztják az adott országból induló csapatok számával, azaz esetünkben 4-gyel, így jön ki az adott évi koefficiens-pontszám.