Nemzetközi foci

Draftrendszer az európai fociban?

Skóciában fontolóra veszik az NFL szisztémáját, de Dénes Ferenc sportközgazdász szerint sokat veszíthetnek rajta.

Kapcsolódó cikkek

Amikor egy-egy európai futballsztár hatalmas, elszállt fizetéséről, csillagászati átigazolási díjakról esik szó, netalántán egy Bajnokok Ligája-összecsapáson sokgólos különbség alakul ki a leggazdagabb és a kevésbé gazdag csapatok között, rendszeresen felvetődik, hogy a jóval kiegyensúlyozottabb amerikai major-ligákból bizonyos elemeket át lehetne emelni. Bár ilyenkor elsősorban a fizetési sapka intézményére szokás referálni, a skótok most kicsit másban gondolkodnak: a draft ötlete tetszett meg nekik.

A BBC cikke alapján a Skót Labdarúgó-szövetség a kapitány, Gordon Strachan támogatásával több más ötlet mellett azt is megvizsgálja, hogy az első osztályú U20-as labdarúgókat – csapatonként ötöt – egy “draft kalapba” tennék, közülük az alacsonyabb ligákban (egyelőre nincs konkrét elképzelés, hogy hol) az NFL-hez hasonlóan az előző évi helyezések fordított sorrendjében kiválaszthassák és aztán egy vagy több évig náluk szerepeljenek. A szövetség most egy testület felállítását tervezi, amely kidolgozná a részleteket és a nyilvánosság elé tárná.

Mint ismert, a skót liga hosszú évtizedek óta szenved attól, hogy a Celtic és a Rangers elképesztő dominanciáját nem tudják megtörni a kevésbé jó anyagi helyzetben lévő csapatok – amióta a Rangers csődbe ment és a negyedosztályba sorolták vissza, azóta ráadásul már csak egyesélyes a bajnokság, amelyet 1985 (!) óta csak említett két csapat nyerte meg (akkor az Aberdeennek sikerült diadalmaskodnia).

Ronny Della, a Celtic menedszere lelkesnek is tűnt az ötlet kapcsán:

– Alapvetően fontos, hogy a fiatal játékosok tapasztalatot és játéklehetőséget szerezhessenek. Éppen ezért adunk kölcsön rengeteg fiatal játékost, amikor mér edzettek az első csapattal, kinőtték az U20-as bajnokságot, de még kell egy lépcsőfok ahhoz, hogy a Celticben is pályára léphessenek. Mindig pozitív, amikor együttműködünk más klubokkal, ez előremozdíthatja a skót futballt is – mondta a Kelták menedzsere.

Egy másik skót csapat, az Inverness edzője, John Hughes már kevésbé volt lelkes, többek között azt mondta, hogy “nem tudja, honnan jött az ötlet, de teljes butaság”.

A témáról megkérdeztük Dénes Ferenc sportközgazdászt, aki jól ismeri az amerikai sportok rendszerét is.

– A draft a sportközgazdaságban az a sorozási rendszer, amelyet az amerikai ligák alkalmaznak. Célja, hogy biztosítsa a kimenet bizonytalanságát, összehúzza, azonos szintre hozza a termelőegységek (vagyis a sportban: csapatok) potenciáit. Ennek alkalmazásával Skóciában sem beszélhetnénk “amerikai típusú ligákról”, hiszen csak egyetlen fő kritériumnak felelnének meg ebből. Ahhoz zárt rendszerre lenne szükség, vagyis állandó, franchise jellegű csapatokra. Ennek tetejébe az USA-ban nem maguk a csapatok nevelik ki a játékosokat akadémiákon, hanem az iskolai rendszer szolgál erre az általános iskola, középiskola, egyetem, majd draft “vonulaton” keresztül. Európában a képzés hagyományosan egyesületekhez kapcsolódik.

– A fenti okok miatt nem is igazán van értelme a skótoknál felvetett újításnak. Az már csak hab a tortán, hogy a kisebb piacú országokban, mint Magyarország vagy akár Skócia, a nemzetközi szereplés akkora érték, ami jelentősen befolyásolja a csapatok anyagi lehetőségeit. Ha azt akarják megvalósítani, hogy a Celtic nagyjából azonos szinten álljon a St. Mirrennel, az talán izgalmasabb bajnokságot eredményez majd, de Európa térképéről teljesen el fog tűnni a skót futball – értékelte a tervezetet a tapasztalt sportszakember.

A címlapkép Zagyi Tibor (VS.hu) fotója.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik