NB I

„Találgatnánk, Böde hogyan cselezi ki Ramost”

Dénes Ferenc szerint a 2024-es budapesti olimpiarendezés nem lenne közvetlen hatással a magyar futballra; ellentétben a kijutásunkkal a jövő évi Európa-bajnokságra...

Kapcsolódó cikkek

Hivatalossá vált, hogy Budapest pályázik a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. A vetélytársak: Los Angeles, Párizs, Hamburg és Róma. A magyar közvélemény vegyesen gondolkozik az olimpiarendezésről, abban azonban többé-kevésbé mindenki egyetért, hogy a magyar sport következő éveire nagy hatással lesz a döntés.

De mi a helyzet a futballal, amely az olimpiákon rendre marginális szerepet játszik? Lehet-e a magyar focinak is némi haszna abból, ha a világ legnagyobb sporteseményét Magyarország rendezi? A Rangadó.hu által már több ízben megkérdezett sportközgazdász, Dénes Ferenc azt mondja, a labdarúgás a sporton, a szórakoztatóiparon belül egy külön univerzum, így az olimpia nem befolyásolná közvetlenül.

– Közvetett hatása lehet a futballunkra, ha megkapjuk az olimpiát. Olyan típusú láz alakulhatna ki a sport és a sportszórakoztatás irányába, ami picit húzná magával a focit is. Direkt hatása azonban nem lesz, a futball az futball: önmagában játszik. Ez már régen így van – fogalmaz Dénes Ferenc.

– Sárközi Tamás professzor mesélte sokszor, hogy ők még sporteseményekre jártak: kinyitották a sportlapot a hétvége előtt, megnézték, hol milyen verseny van, és oda mentek. Ez egy nemzedéki érzet volt. Mentek vívásra, jégkorongra, futballra. Szerintem ez mára megszűnt. Vannak kereszthatások, például a kézilabda és a futball vagy a hoki és a futball között, de a labdarúgást egyértelműen csak a labdarúgás tudja még feljebb vinni – értékeli a sportág helyét a szakember.

Aki maga sem titkolja, az olimpiánál sokkal jobban lázba hozza a magyar válogatott kijutási esélye a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokságra, ahol harminc év után először rendezhetnek nagy tornát a mi részvételünkkel.

– Az Európa-bajnokságra történő kijutásunk az olimpiarendezéssel ellentétben egyértelműen előrébb lökné a sportágat – szögezi le Dénes Ferenc. És szerinte ezen az sem változtatna, ha a magyar csapat nem szerepelne jól a tornán. Sőt, még a rossz szereplés sem faktum szerinte:

– Attól nem kell tartani, hogy ha a gyenge csoportból ezzel a halvány játékkal kijutnánk, akkor az Európa-bajnokságon laposra vernek minket – nagyon ritka ma már egy csoportkörben a nagy különbség. A jobb csapatok visszafogják magukat, hiszen arra gondolnak, lesz még négy-öt meccsük. Ráadásul olyan szerencsés sorozatban van most a magyar válogatott – hála istennek, teszem hozzá, harminc évenként nekünk is összejöhetnek a dolgok –, hogy még ott is kifoghatunk egy gyengébb csoportot.

A futball-láz, amit kiváltana egy kijutás, megváltoztathatná a hozzáállást a futballhoz, kézzel fogható élményt jelentene az országnak, teszi hozzá Dénes.

– Gondoljunk bele: mondjuk, októberben kijutunk az Európa-bajnokságra legjobb csoport-harmadikként, egy évig ebből fog élni minden újságíró, helyesen. Latolgathatjuk, hogy Ramost hogyan cselezi ki Böde. Felfokozott állapot jön létre, állandóan csak erről lesz szó a médiában, minden erről fog szólni a sportban. És ez olyan, mint amikor csak Coca-Colát mutogatnak az embernek: azt fogja inni. Ehhez képest az a kérdés, hogy lesz-e olimpia Budapesten, másodlagos. Ne feledjük, előtte, 2020-ban nálunk is rendeznek Európa-bajnoki csoportmeccseket. Az is mindent felülír majd.

– Az olimpiára visszatérve: kérdéses, milyenek lesznek az előkészületek, általában az utolsó három évben jönnek elő a legnagyobb problémák, hogy finoman fogalmazzak. Mire idáig eljutunk, a futball sorsa többé-kevésbé eldől Magyarországon. Az olimpiának annyi áttételes hatása lehet, hogy a sport fontossá válhat valamennyire az életünkben, de ismétlem: a futballt csak a futball tudja felemelni – zárja véleményét a sportközgazdász.

Olvasói sztorik