Nemzetközi foci

Hajszán: Ki helyettesíti Gerát?

A Rába ETO egykori válogatott klasszisa nem tudja, ki fogja majd össze a magyarokat Románia ellen.

Kapcsolódó cikkek

A győriek közül nyilván mindenki boldog, hogy a hosszas tavaszi huzavona után rendeződtek az élvonalból licenchiány miatt kizárt csapat dolgai, és ETO FC Győr néven legalább az NB III-ban elindulhatott jelentősen megfiatalított társaság. A jó szereplés összhangban van az elvárásokkal, de a klub legendás játékosai számára bizonyára furcsa érzés az első osztály helyett a harmadik vonalban látni a csapatot.

A Rangadó.hu szakértőjét, Hajszán Gyulát, a Rába ETO egykori válogatott klasszisát először a győri foci jelenéről, és jövőbeni kilátásairól kérdeztük.

– Örvendetes, hogy a győri foci nem jutott a Pápa, a Pécs és a többiek sorsára. Egyelőre nyugalom van, a fiatalokra építenek, és visszahoztak három-négy embert a tapasztaltabbak közül – kezdte Hajszán Gyula. – Maga az ötlet szerintem jó, a cél pedig kimondottan az, hogy egy, illetve két éven belül vissza kell jutni előbb az NB II-ben, majd az élvonalba. Ez a fiatal társaság arra alkalmas, hogy az NB III-at megnyerje, és biztosan megállná a helyét a másodosztályban is, nem esne ki, de mivel rutintalan – és remélem, ezen nem sértődnek meg –, arra nem alkalmas, hogy mindjárt a következő évben feljusson az első osztályba. Viszont ha a vezérkar irányelvét követem, akkor most nem az NB II-es csapatot kellene építeniük, hanem azt, amelyik képes feljutni az NB II-ből, és benn is tud maradni az élvonalban. A győriek ezt várják el a vezetéstől. Ha éveket veszítenek a feljutással, akkor nagyon sok pénzt veszíthetnek. Jó lenne minél hamarabb látni azokat a szponzorokat, akik tényleg befektetnének, mert akkor nyugodtabb a háttér és jobban lehet építkezni. Nem tudom, mik a konkrét tervek. Az elgondolás jó, hogy egy éven belül a másodosztályba, majd újabb egy éven belül az élvonalba szeretnének kerülni, de ahogy most építik, ez ahhoz kevés. Amit eddig a pályán láttam az pozitív, persze van különbség, mert a harmadosztályban nyilvánvalóan sokkal lassabb a játék. Ebben a keretben most öt-hat-hét olyan fiatal van, aki – ha nem sérül meg, és komoly szerepet kap – később majd beérik. Ha melléjük hoznak olyan embereket, akiktől tanulni tudnak, akikre felnéznek, akkor egy nagyon jól összekovácsolható társaságot lehet összehozni.

Az egykori kiváló csatár 37 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, de Románia ellen nem játszhatott, hiszen a mieink 1981 és 1998 között egyszer sem találkoztak a románokkal. Természetesen ennek ellenére van véleménye a pénteki Európa-bajnoki selejtezőről, és naprakész a két csapatot érintő hírekkel kapcsolatban.

– Szerintem nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy három meghatározó ember kimaradt a románok keretéből, mert nagyon jó, feltörekvő játékosok szerepelnek helyettük a csapatban. Azt hallom, hogy az elmúlt két évben nem volt ennyire egységes a román válogatott, mint most. Itthon mindenki optimista, mondván: mikor verjük meg őket, ha nem most? Én egy kicsit tartok ettől, nehogy valaki kötelező győzelemnek vegye ezt a találkozót. Meg kell dögleni a pályán, akkor van egy iksz, és ha valaki hozzá tud tenni egy kis pozitívumot, akkor be lehet húzni a meccset, de nagyon nehéz lesz. A románok is nagyon komolyan veszik a mérkőzést, hiszen ez mindig presztízsmeccs volt, és az is marad, még száz év múlva is az lesz, szerintem. Bízom a magyar győzelemben, de nagyon oda kell figyelni.

Meglehetősen nehéz helyzetben van a mieink német szövetségi kapitánya, Bernd Storck, hiszen a kerettagok közül többen nincsenek játékban a klubcsapatukban. Hajszán szerint éppen ezért lesz fokozott szerepe és feladata az edzőnek.

– Ha képes úgy feltüzelni a játékosokat, ha képes úgy hitet adni nekik, ahogyan Dárdai Pál, tehát a játék akarással párosul, akkor nem lehet gond. A szurkolókkal biztosan nem lesz probléma, mert belehajtják a csapatot a sikerbe. A győzelemhez ezek közül mindennek össze kell állnia. Ha ezek összeállnak, akkor szenvedve, de nyerünk. Ha nem állnak össze, akkor baj van… Tudom, hogy Gera Zoltán ott van az edzőtáborban, de eltiltása miatt nem lesz ott a pályán, pedig ő nagyon jól össze tudja tartani a csapatot a pályán. Nem tudom, ki fogja tudni helyettesíteni. Nem látok a kapitány fejében, ezért egyelőre azt sem tudom, kiket fog játszatni, de akiket magyar klubcsapatból hívott be, azoknak sem valami jó a formájuk mostanság. Ráadásul ez nyilván az önbizalmat is visszaveti, de bízzunk benne, hogy ez egy más közeg, más csapat, ami más mentalitást igényel, és vannak annyira profik, hogy képesek kezelni a kötelező győzelem elvárását, hiszen ha más eredmény születik, azt nehéz lesz megmagyarázni – mondta végül Hajszán Gyula.

Olvasói sztorik