Nemzetközi foci

Románia nem védekezni jön

Jenei Imre szerint Iordanescu kapitánynak nehéz összeraknia egy jó román kezdőcsapatot.

Kapcsolódó cikkek

A pénteki Európa-bajnoki selejtező kapcsán a magyar és a román labdarúgás legérdekesebb közös szereplői közül Miriuta László a múlt hét végén már megszólalt, kedden pedig Jenei Imre nyilatkozott. A 78 éves edző korábban mindkét ország válogatottját irányította szövetségi kapitányként, 1986-ban pedig BEK-et nyert a bukaresti Steaua csapatával.

A Digi Sport televízió reggeli műsorában elmondta, milyen várakozásokkal tekint a találkozó elé.

– Az őszi, bukaresti döntetlennek Dárdai Pál felkészültsége volt az oka?
– Természetesen Dárdai is sokat számított, de a román játékosok voltak gyengék azon a meccsen. Most is van baj, mert a légiósok nem játszanak a klubjaikban. A kapitánynak nagyon nehéz dolga van, hogy egy jó kezdőcsapatot össze tudjon rakni – kezdte Jenei Imre.

– A legutóbbi, románok ellni mérkőzés óta javult a véleménye a magyar válogatott erejéről?
– A finnek elleni meccset láttam, és azon jól játszott a magyar válogatott. Látszik változás a csapaton, pszichológiailag felkészítették a játékosokat, akik igazi akarattal lépnek pályára, hogy magyarok vagyunk és győzni akarunk.

– Sorsdöntő meccsről beszél mindenki, a magyaroknak vagy a románoknak fontosabb a pénteki mérkőzés?
– Mindkét csapatnak fontos, a románok három nappal később a gyengén szereplő görögöket fogadják Bukarestben, és szerintem ez a meccs fogja eldönteni, hogy melyik válogatott jut ki direktben az Európa-bajnokságra. A magyarok számára is ott az esély, hiszen csak néhány ponttal vannak lemaradva.

– Románia is kapitányváltás után van. Milyen állapotban van a mostani válogatott?
– A szövetségi kapitány taktikailag nagyon felkészült szakember, akinek a kellő tapasztalata is megvan. Viszont nehéz dolga van, mert nehéz összeraknia egy jó keretet, és abból egy jó kezdőt. Több játékos is arab klubokban szerepel, és ott azért nem érik el az európai nívót. A média elég sokszor leírta őket, és ismerve őket, van bennük annyi dac és akarat, hogy ha ezt a két meccset megnyerik, akkor kijutnak az Európa-bajnokságra, ami nyilván jót tenne a karrierjüknek.

– Miriuta László szerint döntetlen lesz a pénteki mérkőzés. Ez kinek lenne jó?
– A románoknak jó lenne, mert idegenben játszanak, és az egy pont nagy dolog lenne. Három nappal később a görögökkel játszanak, és bízom benne, hogy őket megverik, és akkor már előnye van a román válogatottnak.

– Akkor döntetlenre törekedő játékot is várhatunk a románoktól?
– Nem hinném. Iordanescuval dolgoztam együtt, és szerintem nem fog beállni védekezni. Szeretném, hogy ebből a meccsből nyerjen valamit a labdarúgás mindkét csapatnál és országnál.

Olvasói sztorik