Nemzetközi foci

Magasabban jegyzik a román keretet

A 24 fős román csapat többet ér, mint a 25 magyar játékos, de a mieink többet voltak eddig játékban.

Kapcsolódó cikkek

Pénteken este a Groupama Arénában fogadja a román válogatottat a magyar csapat Európa-bajnoki selejtezőn. A mieinkre veretlen ellenfél vár: soros riválisunk négy győzelemmel és két döntetlennel vezeti az F-csoportot.

A magyar válogatott a harmadik helyről vág neki a találkozónak: az immár Bernd Storck vezette együttes hat találkozójából csak az elsőt veszítette el – még Pintér Attilával a kispadon –, majd Dárdai Pál vezetésével öt találkozón három győzelmet és két döntetlent könyvelhetett el, így 11 ponttal áll a 13 pontos Észak-Írország és a már említett listavezető mögött.

Mindkét kapitány keretet hirdetett: Storck 25, Anghel Iordanescu 24 fős csapattal készül a következő meccsekre – a románok a görögökkel, mi pedig az északírekkel játsszunk jövő héten.

A két keret értékében jelentősen különbözik: a román húzóemberek szinte kivétel nélkül magasabban jegyzett bajnokságokban edződnek, ennek köszönhetően a német transfermarkt.de által becsült keretértékekben is jelentős a különbség a javukra. A 24 játékos összértéke mintegy 57.5 millió eurót tesz ki, míg a magyar 25-ös keret kicsivel 33 millió alatt áll jelenleg (32.77 millió euró).

Az biztos, hogy a pénteki meccsen Dzsudzsák Balázs lesz a legértékesebb játékos a mezőnyben: 11 milliós vételárával egyedüliként lépte át becsült átigazolási értéke a tízmillió eurót. A posztokat tekintve a védelemben és a középpályán van a legnagyobb különbség: a román védősor értéke átlépi a 16 millió eurót (16.4), míg a többségében a hazai mezőnyben szereplő magyar bekkek az ötmilliót sem érik el (4.82). A középpályán ugyanezt az összehasonlítást 20.2 – 3.8 arányban nyerte meg soros ellenfelünk.

Ami a játékperceket illeti, jobban állunk, mint a románok, igaz, ehhez kell az is, hogy például az Egyesült Államokban légióskodó Németh Krisztián, valamint a kerethez Kínából csatlakozó Elek Ákos tavasz-ősz rendszerű bajnokságban jut szóhoz hétről-hétre – míg például a Fiorentina kapusának, Ciprian Tatarusanunak most kezdődött az új idény. Légiósainknak eddig kicsivel több mint hétezer játékperc jutott a bajnokságokban, míg az NB I-ből csatlakozó kerettagok kis híján 4500 perccel a lábukban várják a mérkőzést. Ugyanezek a számok román oldalon 3100 és 3600 körül alakultak a válogatott szünetig.

Olvasói sztorik