Nemzetközi foci

A magyar futball tartósan beteg

Honfitársaink közül csak Dzsudzsák Balázs került be a visegrádi négyek képzeletbeli válogatottjába.

Kapcsolódó cikkek

A szlovák SME című lap elkészítette a Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot magában foglaló Visegrádi Együttműködés képzeletbeli labdarúgó-válogatottjának keretét. A szerző arra volt kíváncsi, vajon ez a csapat sikerrel venné-e az Európa-bajnoki selejtezőket?

A kis nemzetek és etnikai csoportok a közelmúltban egyre inkább vágyakoznak a függetlenségre, nem csak Európában, hanem az egész világon, ezért az elmúlt évtizedekben néhány erős nemzeti csapat széthullott. A Szovjetunió például geopolitikailag, illetve a sport terén is nagyhatalomnak számított, de Jugoszlávia és Csehszlovákia válogatottjai is mindig erősek voltak.

Éppen ez adta az ötletet a visegrádi országok közös, képzeletbeli csapatának összeállítására. Mind a négy ország fel tud mutatni eredményes időszakokat saját focitörténelméből. Csehszlovákia a belgrádi Európa-bajnoki címére (1976), Magyarország két világbajnoki ezüstre és három olimpiai aranyra (1952, 1964, 1968) lehet büszke. A lengyelek az olimpián kétszer is másodikok lettek (1976, 1992), az önálló cseh csapat pedig aranygóllal vesztette el az 1996-os Európa-bajnokság döntőjét Angliában.

Az összeállítás a jelenleg legdrágább játékosok névsorát jelenti, tehát a becsült piaci érték alapján rangsoroltak, ezért nem meglepő, hogy a lengyelek túlsúlyban vannak. „A magyar futball tartósan beteg, ezért tőlük mindössze egy játékost találunk, nevezetesen a török Bursaspor középpályását, Dzsudzsák Balázs, aki egyben a magyar válogatott csapatkapitánya is” – írja a szerző, aki honfitársunkat a kezdőcsapatba rakta.

A képzeletbeli V4-válogatott:

Cech (Arsenal, cseh) – Piszczek (Dortmund, lengyel), Skrtel (Liverpool, szlovák), Glik (Torino, lengyel), Hubocan (Dinamo Moszkva, szlovák) – Blaszczykowski (Dortmund, lengyel), Krychowiak (Sevilla, lengyel), Hamsík (Napoli, szlovák), Dzszdzsák (Bursaspor, magyar) – Lewandowski (Bayern, lengyel), Milik (Ajax, lengyel)

Cserék: Szczesny (AS Roma, lengyel), Suchy (Basel, cseh), Polanski (Hoffenheim, lengyel), Kucka (Genoa, szlovák), Darida (Hertha, cseh), Stoch (Bursaspor, szlovák), Vydra (Watford, cseh)

Olvasói sztorik