Nemzetközi foci

Dzsudzsák Balázs TOP10-es játékos a törököknél

A magyar szélső a tizedik legértékesebb játékos a SüperLigben; előrelépés lehet a török kaland.

Kapcsolódó cikkek

Hétfő óta hivatalos, hogy Dzsudzsák Balázs a Bursasporban folytatja pályafutását. A válogatott szélső az orosz Dinamo Moszkvától igazolt a török együtteshez. Bár közelebb került Európához, kérdés, vajon a török élvonalból vezet-e út a topbajnokságok felé, vagy innen már nem lesz lehetősége egy nagy csapat közelébe kerülni?

A Rangadó.hu megnézte, mit tudtak felmutatni a törökök az elmúlt években a nemzetközi porondon, illetve, kik azok a sztárok, akik ellen a magyar szélső bizonyíthat hétről-hétre.

A török bajnok Galatasaray biztos résztvevője az idei Bajnokok Ligája csoportkörének, a másik BL-induló, a korábban bekapcsolódó Fenerbahce azonban a harmadik selejtezőkörben rúgott gól nélkül búcsúzott az ukrán Sahtar Donyeck ellen (0-3). Utóbbi együttes így a főtábláért játszhat az Európa Ligában – a görög Atromitosz lesz az ellenfele. A második számú európai sorozatban török részről a Besiktas lesz a csoportkör biztos indulója, míg a Basaksehir, Trabzonspor duó már elbúcsúzott a selejtezőktől – előbbinél a holland AZ Alkmaar bizonyult jobbnak 4-1-es összesítéssel, míg a Trabzont a macedón Rabotnicski ejtette ki.

Egy-egy főtáblás szereplés

Tavaly is egy csapat – szintén a Galatasaray – szerzett indulási jogot a török csapatok közül a BL-főtáblán, amihez kellett az is, hogy a bajnok Fenerbahcét eltiltsa az UEFA. A Galata menetelése hagyott kívánnivalót maga után: a Borussia Dortmund, a selejtezőben a Besiktast kiejtő Arsenal és az Anderlecht mögött egyetlen ponttal, 4-19-es gólkülönbséggel búcsúzott a további küzdelmektől. Az EL-ben a Besiktas veretlenül vette a csoportkört, és a másik főtáblára jutott csapat, a Trabzonspor is továbblépett a 32 közé. Utóbbinak ez a kör jelentette a végállomást, míg a Besiktas a Liverpool legyőzése után a legjobb 16 között az FC Bruges ellen búcsúzott.

A 2013–2014-es szezonban is a Galata indulhatott a BL-főtáblán, és a Real Madrid mögött, a Juventust és a dán FCK-t megelőzve tovább is jutott, a legjobb 16 között azonban a Chelsea-vel már nem bírt. Az EL-ben csak a Trabzonspor jutott el a csoportkörig, és első helyen tovább is lépett, de a Juventusszal szemben alulmaradt az egyenes kieséses szakasz első körében. Egy évvel korábban is egy-egy csapat jutott el a főtáblákig: a BL-ben a Galata, az EL-ben pedig a Fenerbahce jutott onnan is tovább. Előbbinek a Real Madrid elleni negyeddöntő jelentette a végállomást, míg a Fener az 1-0-ra megnyert első meccs után idegenben (1-3) bukta el az elődöntőt a Benfica ellen.

Utóbbi esztendő nem sokkal maradt el a legnagyobb sikereket hozó évek eredményeitől: a BL-ben – egész pontosan elődjében, a BEK-ben – a Galatasaray 1988–1989-es szezonban játszott elődöntője számít a legjobb eredménynek, míg az Európa Liga elődjében, az UEFA Kupában szintén a Galata (1999–2000) egy aranyérmet is fel tud mutatni.

Dzsudzsák a TOP10-ben

Bár a komolyabb sikerek elkerülték a török csapatokat az elmúlt években, főként a helyi adózási szabályok, illetve a jelentős támogatások miatt nagyon vonzó a bajnokság a nevesebb külföldi labdarúgók számára (is) – ráadásul a légiós-szabályon is enyhített a szövetség, bár utóbbit épp a minőségi török játékosok érdekében tette.

Nagy nevekből így nincs hiány: a Fenerbahce nemrég jelentette be Robin van Persie és Nani szerződtetését, míg a Galatasarayban Wesley Sneijder és Lukas Podolski neve lehet ismerős. Ricardo Quaresma, illetve a kölcsönben szerződtetett Mario Gómez a Besiktas játékosa, a transfermarkt.de adatbázisa alapján a tízmillió eurót érő német válogatott támadó azonban már csak a 11. legdrágább játékos a sorban – őt közvetlenül Dzsudzsák Balázs előzi meg 11 milliós becsült értékével. A liga legértékesebb labdarúgójának a Galata kapusa, az uruguayi Fernando Muslera számít: a van Persie, Sneijder, Nani triót megelőzve 17 millió eurós értékkel áll a lista élén.

Van „kiút”

Bár sokak véleménye szerint ezzel az átigazolással messzebb került a topbajnokságoktól a magyar válogatott csapatkapitánya, a transzfereket böngészve látható, hogy a nagy klubok a török élvonal játékosaira is ki-kivetik hálóikat, így ebből a szempontból nem mondható visszalépésnek a váltás.

Nemrég például pont a Bursaspor fiataljára, Enes Ünalra csapott le az angol Manchester City: a 18 éves csatárért a hírek szerint mintegy kétmillió fontot fizetett, de nem sokkal később kölcsön is adta a belga KRC Genknek. További példákat is találhatunk a korábbi évekből: Salih Ucanhoz ragaszkodott klubja, a Fenerbahce, így csak kölcsönbe került az AS Romához, míg Arda Turan anno a Galatasarayból került az Atlético Madridhoz, majd nemrég már a Barcelonához írt alá.

Olvasói sztorik