Nemzetközi foci bajnokok ligája

A magyar BL-mérleg: 24-ből kettő

A Videoton szerdai kiesése tovább rontotta a statisztikánkat a legrangosabb európai kupasorozatban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Videoton szerdai kiesésével eldőlt, hogy idén sem lesz magyar résztvevője a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájának.

Az Európai Labdarúgó Szövetség 1992-ben indította útjára a Bajnokok Ligáját a BEK utódjaként, idén tehát immár a 24. sorozatnak veselkedtek neki a kontinens élklubjai. Mi, magyarok persze ezúttal is csak kívülről nézhetjük majd az elitliga küzdelmeit, mert a bajnokcsapatunk „természetesen” ezúttal is elvesztette az esélyét a főtáblára jutásra. Ahogy eddig szinte mindig.

A BL majdnem negyedszázados története során mindössze kétszer fordult elő, hogy magyar csapat is tagja volt az elittársaságnak. 1995-ben a Ferencváros a belga Anderlechtet múlta felül 2-1-es összesítéssel a selejtezőben, amely akkoriban csak egykörös volt. Bármilyen furcsa, de vasárnap már húsz esztendeje lesz az emlékezetes brüsszeli első meccsnek, amelyet Zoran Kuntics góljával 1-0-ra nyert meg a Fradi.

2009 augusztusában a Debrecen a svéd Kalmar FF, az észt Levadia Tallinn és a bolgár Levszki Szófia testén keresztül jutott el a főtáblára, de ugye már ennek is hat éve. Az eddigi 24 próbálkozásból egyébként 12 alkalommal verekedte el magát a magyar bajnok a selejtezősorozat utolsó köréig, de mint azt a fenti ábra mutatja, csak két próbálkozás volt eddig sikeres.

A magyar csapatok közül legtöbbször – hét alkalommal – eddig a Debrecen kísérletezhetett a főtáblára kerüléssel (egy siker), a Ferencváros ötből ugyancsak egyszer vette sikerrel az akadályt, míg az MTK négy, a Videoton óta kettő, a Dunaferr, a Győr, a Honvéd, az Újpest, a Vác és a ZTE egy alkalommal vághatott neki a BL-nek – mindeddig főtáblára jutás nélkül. A magyar csapatok eddig 38 párharcot vívhattak a selejtezők során, a mérleg 16 továbbjutás mellett 22 búcsú.

A leggyakoribb ellenfelek a horvát Hajduk Split (két továbbjutás mellett egy kiesés), az angol Manchester United (0-3) és immár a fehérorosz BATE Boriszov (0-3). Jövő nyáron újra lehet próbálkozni…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik