Nemzetközi foci bajnokok ligája

Nemanja Nikolics ejtette ki a Videotont

Gyengén játszott és esélye sem volt a magyar bajnoknak a BATE ellen; nem lesz magyar csapat a BL-ben.
Bajnokok Ligája-selejtező, 3. forduló, visszavágó
BATE Boriszov (fehérorosz) – Videoton FC 1-0 (0-0)

Boriszov, 13 ezer néző. Játékvezető: Hansen (dán)
Videoton: Danilovics – Szolnoki, Lang, Vinícius, Maréval (Fejes, 50.) – Luijckx – Gyurcsó (Pátkai, 60.), Trebotics, Kovács I. (Soumah, 74.), Oliveira – Ivanovszki. Edző: Bernard Casoni
Gólszerző: Nikolics (82.)
Kiállítva: Luijckx (60.)
Továbbjutott: BATE (2-1)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Teltház, 13 ezer néző várta a magyar bajnokot a gyönyörűen festő boriszovi arénában – meg egy önbizalommal teli ellenfél. A BATE a hazai mezőnyben egyeduralkodó, a fehérvári meccsen kedvező eredményt ért el (1-1), minden oka megvolt a magabiztosságra. Bernard Casoni hét légióst nevezett a Vidi kezdőcsapatába, A sérült Juhász Roland hiányát leszámítva nagyjából a legerősebb összeállításban kezdett a magyar csapat.

És gólkényszerben, ami azért volt „necces”, mert a Videoton a szezon eddigi meccsein egyszer sem tudott hamar gólt szerezni – már ha egyáltalán tudott. A fehéroroszoknak viszont semmi nem volt sürgős, így visszafogott játékkal kezdődött a mérkőzés. Gyurcsó beadása és Luijckx fejese volt az első esemény, amire veszélyes boriszovi támadás végén Gordejcsuk válaszolt. Mindkét próbálkozás fölé ment.

A 16. percben Mladenovics már kaput talált, de kapust is: szabadrúgását Danilovics magabiztosan fogta. Sokkal nagyobbat védett a Vidi kapusa egy perccel később: Karnickij öt méterről lőhetett ziccerben, Danilovics lábbal hárított. Nagyon könnyen vezetést szerezhetett volna a BATE Boriszov.

Nem nagyon találta a ritmust a Videoton, veszélyesebben futballozott a hazai csapat. Danilovicsnak újabb szép védést kellett bemutatnia Rogyionov fejesénél. Aztán Rogyionov épphogy lemaradt a kapu torkában Mladenovics beadásáról. Szavunk se lehetett volna, ha két góllal vezet a BATE… Kívülről úgy tűnt, az eredetileg biztonságra játszó hazaiak felmérték, semmitől sem kell tartaniuk és elkezdték lejátszani a Vidit.

Az első negyedórát leszámítva Gyurcsóhoz vagy Ivanovszkihoz jóformán egyetlen labda sem jutott el, nem is láttunk magyar lövést. Gordejcsuk szólója és lövése, Danilovics védése zárta az első félidőt. A Vidi reményeit úgy tűnt, csak az táplálhatja, hogy nem kapott gólt…

Gyurcsó középre tett szabadrúgásáról Ivanovszki maradt le kevéssel a második félidő elején, ennél bosszantóbb volt, hogy Maréval azonnal megsérült és le kellett cserélni, Fejes érkezett. Picit aktívabb volt a Videoton, Kovács még a kaput is eltalálta, igaz, a gyenge lövés nem okozott gondot Cserniknek.

Gordejcsuk vett át vállal egy labdát a védők mögé lépve, aztán átfejelte Danilovics és a kapu fölött is. A hatvanadik percben tovább apadtak a fehérvári remények: Luijckx Karnickij buktatásáért megkapta második sárga lapját. A holland szűrő addigi halvány teljesítményét koronázta meg a kiállítással. Bernard Casoni reagálásképp Pátkait küldte a pályára, Gyurcsó helyett.

Emberhátrányban kellett gól szereznie fél óra alatt a Videotonnak. Ehelyett majdnem kapott: Volodko nem érte el a labdát, három méterre a kaputól. Zaunercsik a 67. percben a jobbösszekötő helyéről tüzelt futtából, a jobb oldali kapufa tövére. Átfutott ellenfelén a BATE, úgy tűnt, a Vidi csak egy Koman-szintű hazai bakiban bízhat…

Danilovicson továbbra sem múlt semmi, a 73. percben újabb abszolút ziccert hárított, Vologyko közeli lövése jött ki róla. Kicsit kijjebb jött ezután a Videoton, de az utolsó tíz perc is úgy kezdődött, hogy nem láttunk magyar helyzetet. A BATE ellenben végül csak eljutott a gólig: Zaunercsik jobb oldali beadást – ki más – Nemanja Nikolics fejelte a kapuba, zavartalanul (1-0).

A Videoton innentől csak a csodában bízhatott, Soumah lőtt ugyan egy nagy gólt, de már jócskán sípszó után. Igaz, legalább az kiderült, a labda képes a fehérorosz kapura is menni, ha valaki hajlandó rárúgni… Összességében a magyar bajnok egy percig sem állt továbbjutásra a fehérorosz ellenféllel szemben, a BATE számára tényleg mi vagyunk az ideális ország. Továbbjutásuk megérdemelt, a Vidinél pedig nem jött be az átalakítás, ennyit megállapíthatunk.

A BATE a BL-selejtezőben, a Videoton az Európa Liga-selejtező negyedik fordulójában folytatja, ott a főtáblát még kiharcolhatja. Magyar klub idén sem lesz a Bajnokok Ligájában, amikor a lényeg elkezdődik.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya értékelte:

A két mérkőzés alapján a szerény képességű BATE Boriszov megérdemelten jutott tovább. Lehetett látni – amit mi a magyar bajnokság meccsein is látunk –, hogy a fehérváriak nincsenek formában. Van egy kialakult szerkezetük, amiben játszanak, de még nem érzik egymást a játékosok. Túlzottnak tartom a hét külföldit a kezdőcsapatban. Véleményem szerint vannak jobb magyar játékosok is azoknál a légiósoknál, akik a Videotonban játszanak. Hogy miért alakult így a keret, azt nem az én tisztem véleményezni, biztosan a lehető legjobb szándékkal alakították ki, de a csapat árnyéka korábbi önmagának.

A Videoton 4-2-3-1-es szerkezetben kezdett, a kiállítás után ebből 4-3-2-es játékrendszer lett. Az első felvonás elején még úgy éreztem, ebből akármi lehet, mert stabilnak tűnt a magyar csapat, ám a teljesítménye fokozatosan esett vissza. A szélről beadott fehérorosz labdák életveszélyesek voltak, nagy hiba volt a fehérváriak szélső védekezésében, rosszul szervezték meg, mert mindig mögéjük tudnak kerülni. A hazaiak védekezése lassú és körülményes volt, de masszívabb, lendületesebb támadójáték kellett volna a Vidi részéről. Mezőnyjátékban is jobbak voltak a beloruszok, tolódtunk, de rendre voltak olyan indításaik, passzaik, amelyekből gólhelyzetet tudtak kialakítani, még nagyobb különbséggel is nyerhettek volna.

A második félidőt is összeszedettebben kezdte a Videoton, ám nem tudtunk gólhelyzetet kidolgozni. Egy évvel ezelőtt a debreceni Selim Bouadla, most pedig Luijckx állíttatta ki magát a BATE ellen. A holland légiós egyébként is körülményes és lassú volt ma, ráadásul ennél az esetnél nagy hibát követett el. Az amúgy is formán kívül játszó magyar csapat sorsát megpecsételte a piros lap. A középpályán is sokkal jobb volt az ellenfél, a mieink lassúnak bizonyultak. A tavalyi Vidi szerintem simán verné ezt a szerény képességű fehérorosz együttest, amely azonban masszívabb és egységesebb volt. A Vidi pontrúgásai gyengék, a hazaiaké viszont életveszélyesek voltak ma este.

Mindig igyekszem figyelni a játékosok arcát: az első félidő elején Gyurcsó Ádám arcára volt írva a tehetetlenség, de ettől függetlenül is nagyon gyengén játszott ezen a meccsen. Sajnálom, hogy nincsenek formában a magyar csapatok, és ilyenkor kell kupameccseket játszaniuk. Három-négy-öt hét múlva a Fradi is továbbjutna a bosnyákok ellen, és a Videoton is a beloruszok ellen, hozzátéve, hogy a Zeljeznicar sokkal jobb csapat, mint a BATE.

https://www.youtube.com/watch?v=b_IXBHo9WaQ

Olvasói sztorik