Nemzetközi foci

Nikolics: „Remélem, büszkék vagytok rám!”

A varsói Legia csatára magyarul üzent a szurkolóknak lengyel klubja Facebook-oldalán.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Videóüzenetet küldött a magyar szurkolóknak a varsói Legia Facebook-oldalán a lengyelek új csatára, Nikolics Nemanja. A válogatott játékos három bajnoki meccsen ötször, illetve hét tétmérkőzésen hétszer volt eredményes az új szezonban, ezért nem csoda, hogy új klubjában is rendkívüli népszerűségnek örvend.

„Meg akarom köszönni minden magyar szurkolónak, aki a Legia Facebook-oldalára írt rólam, ez nagyon sokat számít, és motivál, hogy a továbbiakban is ilyen jó legyek, és ilyen sok gólt szerezzek. Remélem, büszkék vagytok rám! Megpróbálok hétről-hétre ilyen jó teljesítményt nyújtani” – mondta Nikolics Nemanja.

A csatár legközelebb csütörtökön lehet eredményes az albán Kukesi elleni Európa Liga-selejtező visszavágóján. Az első meccsen 2-1-re vezettek a lengyelek (az egyik találatot éppen ő szerezte), amikor a játékvezető lelátói rendbontás miatt félbeszakította a találkozót, az UEFA pedig úgy döntött, hogy 3-0-s lengyel előnyről folytatódhat a párharc. Vasárnap a szintén remek formában lévő Guzmics Richárd együttese, a krakkói Wisla látogat Varsóba.

A Legia honlapja egyébként hosszú interjút közölt Nikolics menedzserével, Szabó Tiborral, aki elmondta: a csatár azért választotta a varsóiakat, mert nyomás alatt akart játszani, ugyanis ez motiválja őt.

– Elégedett Nikolics szezonkezdésével?
– Mit mondhatnék? Ez egy nehéz kérdés (nevet). Nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen jól kezdte a szezont. Mindig is hittem benne, és biztos voltam a képességeiben. Tudtuk, hogy képes nagyon sok örömet szerezni a szurkolóknak, de igazság szerint a játékosoknak általában kell egy kis idő, hogy beilleszkedjenek az új csapatukba. Nem tagadom, kissé meglepett, hogy ez neki ilyen gyorsan ment – kezdte Szabó Tibor.

– Ritkán fordul elő, hogy egy új játékos ennyi gólt rúgjon ilyen rövid idő alatt.
– A klubváltás után egy játékos számára minden új: a stadion, a csapat, az otthon. Logikus tehát, hogy senki sem számít tűzijátékra tőlük az első perctől kezdve. Számos kérdés adódik ilyenkor: hogyan sikerül az akklimatizáció? Hogyan érzik magukat az új környezetben? Niko azonban legyőzött minden akadályt. Meg voltunk győződve arról, hogy ez így lesz, de nem számítottam rá, hogy ilyen hamar.

– Mi a sikere titka?
– Ez egy genetikus adottság lehet, ami el van rejtve valamelyik DNS-ében. A másik kérdés a mentalitása. Mint kiderült, nem volt szüksége akklimatizációra. Ezen kívül szereti a nyomást, azért igazolt a Legiához, mert ez motiválja őt. Ez a nagy különbség egy jó játékos, és egy nagyon jó között. A nyomás nem hátráltatja, hanem segíti. Amikor tárgyaltunk a klubbal, azt mondta nekem: „Több ezer rajongó előtt szeretnék játszani, és hallani az éljenzésüket, a riválisok stadionjában viszont utáljanak.” Niko sok gólt lő, de ez nem jelenti azt, hogy önző. Ő olyan játékos, aki a csapatért dolgozik, a védekezésből, a középpályás-játékból és egyéb játékelemekből is kiveszi a részét. A gólokat megérdemli, ez a jutalma az elvégzett kemény munkájáért.

– Véleményem szerint az a tény is segít neki, hogy teljesen normális srác.
– Igazad van. Nagyon kiegyensúlyozott az élete, van családja, felesége, két gyereke. A pályán nagyon elkötelezett, a szurkolókkal viszont nagyon barátságos. Ő egy átlagos fiú, akinek példamutató a magánélete. A pályán azonban ez a felismerhetetlenségig megváltozik, mert ott a végsőkig harcol, sohasem bocsát meg, és a csapatért tűzbe megy. Szeretek vele együtt dolgozni, mert vele minden könnyen megy. Ez volt a helyzet a varsói átigazolásánál is, hiszen gyorsan megegyeztünk. Két lehetőség volt: vagy elmegy egy jobb bajnokságba, vagy pedig keletre, hogy minél több pénzt keressen, de ő úgy döntött, hogy a Legiát választja, mert – mint mondta – a legmagasabb célokért és a gólkirályi címért akar harcolni.

– Tudja, hogy nevezik őt Lengyelországban?
– Igen, láttam. Elolvastam az összes újságcikkek az interneten. Tudom, hogy „NiGOLic” a beceneve. Be kell vallanom, hogy a lengyel újságírók kreatívabbak, mint Magyarországon. Ott sok éven keresztül termelte a gólokat, de senkinek nem jutott eszébe ez a becenév. Pedig volt elég alkalmuk rá!

– Elmondhatjuk, hogy a Legia most tökéletes hely Nikolicsnak?
– Határozottan. Jól mennek a dolgai, gyorsan beilleszkedett a csapatba, és nagyon szeret Varsóban lakni. Igazság szerint az átigazolás szentesítése előtt is hittem ebben. Sok ajánlata volt, mégis a Legia mellett döntött, és most már tudjuk, hogy helyes döntést hozott. A családjára is gondolt, hiszen a felesége és a gyerekek is nagyon jól érzik itt magukat.

– Gyakran beszélnek?
– Naponta. Niko nem a fellegekben, hanem két lábbal a földön jár. Ezért mindig motivált, és soha nem elégszik meg. Folyamatosan jobb akar lenni.

– Lengyelországban nagyon népszerű téma, hogy a Lech Poznań is szerette volna szerződtetni, de a klub megfigyelői jelezték, hogy túlságosan egoista, ezért lemondtak róla…
– Lehet, hogy egy másik Nemanja Nikolicsról beszéltek (nevet)! Tudom, hogy sok éven át figyelték őt a Lech részéről, de ő egy normális, szerény, nyitott fiú. Nem emlékszem, mikor kapott legutóbb sárga lapot azért, mert valami hülyeséget mondott vagy tett volna. Csak nagyon pozitív dolgokat tudok róla mondani. Az első alkalommal hallom ezeket az információkat. Bárki, aki vele munkakapcsolatban áll vagy állt a múltban, ezzel teljesen ellentétesen nyilatkozik.

– Ez csak megerősíti azt a tényt, hogy továbbra sem hajlandó hősként, sztárként tekinteni saját magára.
– Igen, ahogy mondtam, két lábbal a földön jár. A futballban minden lehetséges, a helyzet egy szempillantás alatt változhat, és senki sem tudja, mi fog történni holnap. Nikolics filozófiája szerint csak a következő feladat számít, arra kell összpontosítani minden figyelmét. Mindig a következő lépést kell megtenni. Hároméves szerződése van, de nem zárható ki, hogy ezt nem tölti ki. Senki sem tudja megjósolni a jövőt, ezért most száz százalékig a Legiára koncentrál.

– A szurkolók hozzászólásaiból kiderül, hogy kíváncsiak, vajon meddig képes ilyen jó formában futballozni?
– Ez nem tervezhető. A Legia a tárgyalások során fantasztikus jövőképet vázolt azzal kapcsolatban, milyen szerepe lesz Nikónak a klubban, de ami számít, az jelenleg csak a csapat. Ha a rajongók megnézik az eddigi karrierjét, akkor láthatják, hogy ő nem olyan játékos, aki gyakran váltogatja a klubjait. Varsóban szeretne játszani, trófeákat nyerni, és szórakoztatni a közönséget.

https://www.youtube.com/watch?v=i5ylt7XNCCc

– Akkor talán éppen olyan fontos játékossá válhat a szurkolók számára, mint a legutóbbi időkig Miroslav Radovic?
– Reméljük, és hiszem is, hogy ez meg fog történni! Radovic kivételes volt, Nikolics egyedülálló. Ez minden bizonnyal nagy sikert hoz neki.

– A szerb származása hasznos lehet?
– Igen. A szerb karakter mindig segít a sportban. Niko ezt már Magyarországon is bizonyította, most pedig megmutatja Lengyelországban. Erre utaltam, amikor az mondtam, hogy szeret nyomás alatt játszani. Számukra ez egy plusz, nem mínusz. A szerbiai játékosok ezt jól viselik.

– Vajon hány góllal fog zárni a szezon végén?
– Túl sokat kér tőlem, ezt nem lehet megjósolni. Biztos vagyok benne, hogy megpróbálja a maximumot kihozni magából. Be kell vallanom, hogy a lengyel bajnokság kiegyensúlyozottabb, és magasabb szinten áll, mint a magyar, különösen taktikában és védekezésben. Ennek ellenére szerintem megtalálja a módját, hogy rendszeresen eredményes legyen, ahogy egész eddigi pályafutása során is – mondta végül Szabó Tibor.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik