Nemzetközi foci

Fényes közelmúlt, szerényebb jelen

A Debrecen csütörtök este a magyar csapatok ellen még veretlen norvég Rosenborgot fogadja az Európa Liga-selejtező harmadik fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Csütörtökön 20 órától rendezik a Debrecen és a Rosenborg BK első mérkőzését az Európa Liga-selejtező harmadik fordulójában.

Az 1917. május 19-én alapított Rosenborg Ballklub Norvégia legsikeresebb egyesületének számít. Az eddig megrendezett 69 bajnokságból a Troillongan („Trollgyerekek” – az egyesület beceneve) huszonkettőt zsebelt be, ami abszolút rekordnak számít az északi országban. A Norvég Kupát kilencszer nyerték meg, ezzel az örökranglista harmadik helyén állnak. Első bajnoki címüket 1967-ben szerezték, az igazi aranykor azonban 1992-ben kezdődött, 2004-ig ugyanis zsinórban 13 bajnoki címet nyertek. Legutóbbi négy kupagyőzelmük is erre az időszakra esett.

Az elmúlt évtizedben a riválisok utolérték-megelőzték az RBK-t, amely utolsó címeit (bajnokság, Szuperkupa) 2010-ben szerezte. Úgy tűnik azonban, idén sikerülhet visszaülni a trónra, a Debrecen riválisa ugyanis 17 fordulót követően hatpontos előnnyel vezeti a pontvadászatot, mindemellett az kupában is bejutott a legjobb nyolc közé.

A Rosenborg az 1965–1966-os szezonban vett részt először a nemzetközi kupák valamelyikében. A KEK első körében kettős győzelemmel (kétszer 3-1) jutott túl az izlandi KR együttesén, a legjobb tizenhat között viszont ugyanígy búcsúzott a Dinamo Kijev ellen (1-4, 0-2). Legnagyobb nemzetközi sikereit – a bajnoksághoz hasonlóan – az ezredforduló éveiben érte el, 1995 és 2002 között zsinórban nyolcszor (azóta pedig további három alkalommal) jutott be a Bajnokok Ligájába.

Az 1996–1997-es szezonban az AC Milan idegenbeli legyőzésével (2-1) beverekedték magukat a legjobb nyolc közé, míg 1997 őszén a későbbi győztes Real Madridot verték hazai pályán 2-0-ra. A sikerkorszak kulcsfigurája a korábban a norvég válogatottat is irányító Nils Arne Eggen vezetőedző volt. Az elmúlt szezonban az Európa Liga harmadik selejtezőkörében, idegenben lőtt kevesebb góljuk miatt búcsúztak a török Karabükspor ellen (0-0, 1-1).

Az EL idei kiírásában a fekete-fehérek eddig még gólt sem kaptak. Az első körben a feröeri Vikingur ellen az idegenbeli 2-0 után hazai pályán 0-0-t játszottak, míg a második körben az izlandi KR (az első európai kupaellenfél) ellen már kettős győzelemmel (1-0, 3-0) léptek tovább.

Az RBK keretének összértéke jelenleg 18,55 millió euro, amivel Norvégiában is ők számítanak a legdrágábbnak. Ezzel szemben a Loki kerete 8,95 millió euróval ennek kevesebb, mint a felét éri. A csapat legértékesebb játékosa az 1,8 millió eurót érő kétszeres dán válogatott középpályás, Mike Jensen. Rajta kívül még egy-egy izlandi, finn, svéd és szlovák légiósa van a csapatnak. A csapat edzője tavaly július óta a klub és a norvég válogatott egykori középpályása, Kare Ingebrigtsen.

A Rosenborg eddig meglehetősen sikeres a magyar klubok ellen: 1986-ban az Intertotó Kupában oda-vissza döntetlent játszott a Videotonnal (2-2, 1-1), aztán a sikerkorszak idején előbb az MTK (1997: 1-0, 3-1), majd a Dunaferr (2000: 2-2, 2-1) legyőzésével jutott fel a BL főtáblájára. A norvégok ugyan nem képviselnek akkora játékerőt, mint tizenöt-húsz éve, de a DVSC-nek így is nagyon nehéz dolga lesz, ha meg akarja törni a trondheimiek magyar csapatok elleni veretlenségét. Ehhez legalább úgy kellene teljesíteni a Nagyerdei Stadionban, mint a Skonto Riga ellen…

Olvasói sztorik