Nemzetközi foci

Eddig kettőből semmi a Rosenborg elleni mérleg

A norvégok kétszer is a BL-főtábla kapujában állították meg az aktuális magyar bajnokot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Debrecen csütörtök este a norvég Rosenborg BK ellen lép pályára az Európa Liga-selejtező harmadik fordulójának első mérkőzésén.

Az első magyar-norvég párharcra 1962 szeptemberében került sor, a BEK első fordulójában. Akkor még egyértelmű volt, hogy ki az úr a háznál, a Vasas ugyanis az idegenbeli 4-1 után hazai pályán 7-0-ra verte a Fredrikstad FK csapatát.

Ezután bő két évtizedig nem találkoztunk az északiakkal, de a nyolcvanas évek közepén is csak az Intertotó Kupa keretein belül, amely akkor még nem tartozott az UEFA égisze alá (1985: Újpesti Dózsa – Valerenga 3-0, 0-2; MTK-VM – IK Start 3-0, 3-3; 1986: Videoton – Rosenborg 1-1, 2-2).

1988 augusztusában a Békéscsaba a KEK selejtezőjében mérkőzhetett a Bryne gárdájával. A hazai 3-0-t az idegenbeli 1-2 követte, szóval 4-2-es összesítéssel jutott főtáblára a magyar csapat. Aztán (a néhai Intertotó-meccsek után) megérkezett holnapi ellenfelünk, a Rosenborg. Az ezredforduló környékének norvég kirakatcsapata, az európai szinten is komoly játékerőt képviselő trondheimi alakulat 1997 augusztusában, a BL-főtáblára jutásért csapott össze az MTK-val.

Az első, hazai meccsen az MTK 3-2-re vezetett, amikor a 68. percben kihunytak a fények a stadionban. Mivel vissza sem tértek, másnap újrajátszották a mérkőzést, ott pedig a vendégek nyertek 1-0-ra. A visszavágó már formalitás volt, hazai pályán 3-1-re győzött a Rosenborg és a főtáblán folytathatta. Három évvel később újra a magyar bajnok életét keserítették a trondheimiek. Ezúttal a Dunaferr testén keresztül jutottak a BL legjobbjai közé, miután a győri 2-2-t követően hazai pályán 2-1-re verték Egervári Sándor csapatát.

2011 júliusában az EL második selejtezőkörében egyazon napokon két magyar-norvég párharcra is sor került. A Paks a hazai 1-1 után idegenben 3-0-ra verte az IL Tromsőt, ezzel kellemes meglepetésre továbbjutott, a Ferencváros viszont az itthoni 2-1-es győzelem után idegenben hosszabbítás után 3-1-re kikapott az Aalesundtól és kiesett. A legutóbbi közös találkára két évvel ezelőtt, az EL második selejtezőfordulójában került sor, ahol a Debrecen az idegenbeli 2-2 után Nyíregyházán 3-0-ra veszített a Kovács Péterrel felálló Strömsgodset ellen, így búcsúzott a további küzdelmektől. A drammeniek magyar csatára mindkét meccsen góllal keserítette a Lokit…

A csütörtöki ellenfél, a Rosenborg ellen tehát nem megy a magyar csapatoknak, mindkét eddigi kupacsatát elbuktuk ellenük. Az összesített mérleg is negatív a viking-utódok ellen, 14 mérkőzésen öt győzelem, három döntetlen és hat vereség, hét párharcból csak három továbbjutás. De a gólkülönbség legalább 28-21 a mi javunkra.

Olvasói sztorik