Nemzetközi foci

Storck lesz a legjobb külföldi kapitányunk?

Ha igen, akkor kijutunk az Európa-bajnokságra; többet kell mutatnia, mint Matthäusnak vagy Koemannak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hétfőn valósággal sokkolta a magyar szurkolókat a szövetség bejelentése, miszerint a hátralevő négy Európa-bajnoki selejtezőn már nem Dárdai Pál irányítja a válogatottat. A Hertha BSC vezetőedzőjét nem engedte el az őszi folytatásra a német klubja, így az eddig az U20-válogatottat irányító, illetve sportigazgató Bernd Storckot nevezte ki az MLSZ szövetségi kapitánynak.

A német szakembernek a Románia és a Feröer elleni hazai, illetve az északírek és a görögök elleni idegenbeli meccseken kell dirigálnia az együttest szeptemberben és októberben. A magyar csapat a selejtezősorozat F-csoportjának harmadik helyén áll, három ponttal az éllovas románok, két ponttal a második északírek mögött, öt egységgel megelőzve a negyedik feröerieket.

Storck lett a harmadik külföldi kapitány a válogatott élén a szintén német Lothar Matthäus és a holland Erwin Koeman után (Jenei Imrét román állampolgársága ellenére nem tekintjük külföldinek). Elődeinek ezidáig nem termett sok babér: Matthäusszal a megszerezhető pontok – beleértve a barátságos meccseket is – 43 százalékát gyűjtöttük be, és Koeman is hasonló eredményességre volt képes (42%).

Negyven százalék

Matthäus 2004 februárjában debütált a csapat élén, az örmények legyőzésével. Több ideje volt a felkészülésre, mint honfitársának: augusztusig összesen kilenc edzőmeccset játszott a csapat a vezetésével, és a világbajnoki selejtezőkre hangolódva a többi között a német (2-0), illetve a skót (3-0) válogatottat is legyőzte. A tétmeccsek azonban nem alakultak túl rózsásan: a horvátoktól és a svédektől is 3-0-ra kaptunk ki ősszel, majd 2005-ben a bolgárok ellen is csak egy pontra voltunk képesek a két találkozón, és a svéd, horvát duó elleni újabb rangadókon is egyetlen pontot szereztünk. Közben még játszottunk edzőmeccset Franciaországgal és Argentínával is – mindkettő 2-1-re győzött le bennünket –, így összességében 11 győzelem, három döntetlen és 14 vereség lett az első külföldi kapitány mérlege.

Koeman mutatói sem túl meggyőzőek: hét siker mellett négy döntetlent és kilenc vereséget számlálhatott az általa irányított válogatott. Ellentétben Matthäusszal, nála az edzőmeccsek inkább rontanak az összképen: a görögöket és az északíreket sikerült csak elverni, a többi fellépésen két döntetlent és öt vereséget jegyezhettünk fel. A vébé-selejtezők sem sikerültek túl fényesre, negyedikek lettünk a dán, portugál, svéd trió mögött.

„Csak a románokat oda-vissza”

Mindkét kapitánynak adatott olyan mérkőzés, amely a szurkolók számára kiemelt jelentőségű, igaz, ellentétben Storck helyzetével, Matthäus és Koeman csak barátságos meccsen csaphatott össze a legnagyobb riválisokkal. Matthäus csapata 3-0-ra kapott ki a románok elleni barátságos meccsen, majd Szlovákiával szemben 1-0-ra maradt alul. Koeman válogatottja is találkozott a románokkal, de ő is pont nélkül maradt a legnagyobb rivális ellen: szintén barátságos mérkőzésen 1-0 lett oda.

Ennél több kell

Alighanem három-négy megszerzett ponttal már biztosan odaérhetünk a harmadik, pótselejtezőt érő helyre – a legjobb harmadik automatikusan továbbjut –, ahhoz viszont, hogy biztosan egyenes ágon jussunk ki a kontinenstornára, több kell. A fenti negyven százalék körüli eredményeket ebből adódóan felül kell múlnia Storcknak, ha biztos helyen akarja továbbjuttatni a csapatot. Azzal mindenki egyetért, hogy a veretlen románok legyőzése óriási lökés lenne a folytatásra, majd Észak-Írországból is ponttal, pontokkal kellene távozni. Ha ez megvan, és idehaza hozzuk a kötelezőt Feröer ellen, akkor egyrészt Storck mondhatná magát a legsikeresebb külföldi kapitánynak a magyar kispadon, másrészt jó eséllyel ott lehetünk a következő kontinenstornán.

Olvasói sztorik