NB I

58 éve nem volt jobb kapitányunk Dárdainál

Mezey György is hasonló győzelmi hatékonysággal dolgozott, mint a most távozó edző.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Dárdai Pált már játékos-pályafutása időszakában is szinte mindenki kedvelte, hiszen intelligens, szerény, jó futballista volt, akire büszkék lehettünk, hiszen klublegendává vált a német Bundesligában szereplő Hertha BSC-nél, a válogatottban pedig rendre megbízható, átlagon felüli teljesítményt nyújtott.

Később is drukkoltunk neki, amikor a berliniek utánpótlásában már edzőként tevékenykedett. Ekkor is megőrizte közvetlenségét, reális világlátását. Tátott szájjal lehetett hallgatni a történeteit, nyilatkozatait egy pohár sör mellett Balatonszéplak-Alsón, a szabadstrand büféjében négyszemközt, illetve az MLSZ székházában, több tucat újságíró jelenlétében egyaránt.

A magyar válogatott szövetségi kapitányi kinevezés éppen olyan hirtelen jött számára, mint a Hertha BSC vezetőedzői posztja, de a számok nem hazudnak, és azt mutatják, hogy mindkét tisztségben sikeres (volt). A berlinieket benntartotta a Bundesligában, a nemzeti csapat élén pedig olyan hatékonysági mutatót produkált, amilyenre évtizedek óta egyetlen elődje sem volt képes.

Hét mérkőzés jutott Dárdainak szövetségi kapitányként, ebből négyet megnyertek a mieink, és két döntetlen mellett csak az Oroszország elleni edzőmeccset vesztették el, ez 57.1 százalékos győzelmi mutatót jelent.

Nézzük, korábban kik és mikor voltak képesek ennél jobb, vagy legalább ehhez hasonló teljesítményre?!

A magyar foci hőskoráig, az 1900-as évek elejéig visszalapoztunk a történelemkönyvben, és csak azoknak az edzőknek az eredményeit vettük figyelembe, akik legalább annyi (7) mérkőzésen irányították a válogatottat, mint Dárdai.

Ez alapján Minder Frigyes (aki négy különböző időszakban is tevékenykedett kapitányként), Herczog Ede, Gallowich Tibor, az Aranycsapatot irányító Sebes Gusztáv, valamint Bukovi Márton ért el jobb eredményeket a 39 éves trénernél. Bukovi 1957-ben távozott a posztról, utána Baróti Lajos volt még igazán sikerek magyar kapitány (117 mérkőzés, 53%), majd a nyolcvanas években Mezey György következett, aki 35 meccsen pontosan olyan hatékonysági mutatót hozott össze, mint most Dárdai Pál.

Vagyis röviden összefoglalva: az ötvenes években Bukovi, a hatvanas-hetvenes években Baróti, a nyolcvanas években Mezey, 2014-2015-ben pedig Dárdai… Vajon ki lesz a következő, és főleg mikor?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik