Nemzetközi foci

Csak az MTK ellenfele mondható rutinosnak

A Debrecen montenegrói riválisa eddig mindössze egy meccset nyert a nemzetközi porondon – az Intertotó Kupában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook–on!

Csütörtökön megkezdik szereplésüket a nemzetközi kupákban induló magyar csapatok. A Debrecen és az MTK idehaza lép pályára az Európa Liga első selejtezőkörének első mérkőzésén, míg a Ferencváros idegenben vág neki a nemzetközi porondnak. A Videoton csak később rajtol: a Bajnokok Ligája második kvalifikációs köre július harmadik hetében kezdődik.

Mint ismert, a Debrecen ellenfele a nemzetközi rutinnal alig rendelkező FK Szutjeszka lesz. A montenegrói együttesnek a csütörtöki lesz a 11. UEFA-meccse. A legnívósabb európai sorozatban, a Bajnokok Ligájában eddig négy találkozón mutathatta meg magát – az elmúlt két szezonban, egyaránt a moldovai Sheriff ellen –, egy döntetlen mellett három vereség lett a vége, míg az Európa Ligában összesen két selejtezőmeccse volt, egy döntetlennel és egy vereséggel. Bízhatunk benne, hogy győzelmei számát nem a jóval nagyobb rutinnal rendelkező Loki ellen duplázza meg: a csapat eddigi egyetlen sikerét az Intertotó Kupában jegyezhette fel – 2003-ban az Union Luxemburgot verte 3-0-ra –, ahol további két döntetlent és egy vereséget is elkönyvelhetett.

Harminc évet böjtöltek az Eagles-szurkolók

Szintén komolyabb tapasztalat nélkül vág neki a nemzetközi porondnak a Ferencváros riválisa. Holland csapat lévén azonban nem szabad leírni a mindössze két KEK-találkozóval, illetve 26 Intertotó Kupa-meccsel rendelkező Go Ahead Eagles-t. Az együttes szurkolói nem véletlenül csüngnek fürtökben a jegyekért, a csapat ugyanis 1984 óta nem lépett ki a nemzetközi porondra. Akkor az Intertotó csoportkörében egy győzelemmel, két döntetlennel és három vereséggel zárt utolsóként, és előtte is csak 1967-ben sikerült továbblépnie a csoportból, amikor is a negyeddöntőben búcsúzott. A KEK-szereplés sem most volt: az 1965–1966-os idény első körében a skót Celtic kettős győzelemmel, 7-0-s összesítéssel búcsúztatta.

Az MTK riválisa évek óta az EL-ben kezdi a nyarat

A három Európa Liga-rivális közül egyértelműen az MTK ellen készülő szerb FK Vojvodina a legrutinosabb. Az ötvenes évek második felében még csak a Közép-európai Kupában (Mitropa Kupa, később Zentropa Kupa) mutathatta meg magát, majd 1966 őszén már a BEK-ben is pályára lépett, ahol az Admira Wacker és az Atlético Madrid ellen is sikerrel vette az akadályt, de a Celtic csapatán már nem jutott túl, így a negyeddöntőben búcsúzott. A hetvenes években az UEFA Kupában is indulhatott, de az első körön nem sikerült túljutnia, míg 1989 őszén éppen a Honvéd ellen búcsúzott a BEK első fordulójában.

Tíz évvel később az Intertotó Kupában döntőt játszott – a német Werder Brementől kapott ki –, azóta viszont a hangosabb sikerek elmaradtak: bár 2009 óta egy szezon kivételével rendre az Európa Ligában indulhatott, a 2013 őszi szereplés volt a legerősebb idénye, amikor a csoportkör előtti rájátszásig jutott. Emlékezhetünk, akkor a Bp. Honvédot oda-vissza verte a második körben, majd 5-2-es összesítéssel búcsúztatta a török Bursasport, de a moldovai Sheriff Tiraspol ellen elvérzett. Tavaly egy forduló jutott neki az EL-ben: a második selejtezőkör első meccsén 4-0-ra kapott ki az AS Trencíntől, így hiába nyert 3-0-ra a hazai visszavágón.

Olvasói sztorik