Nemzetközi foci bajnokok ligája

Hosszú sorozatot törhet meg a Fradi

Legutóbb 1994-ben nyert magyar csapat holland rivális ellen a nemzetközi porondon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hétfőn tartották az európai kupák első selejtezőkörének sorsolását. Mint ismert, négy magyar csapat is érdekelt volt az UEFA-sorozatok párosításaiban: a bajnok Videoton a Bajnokok Ligája-kvalifikáció második fordulójában kapcsolódik be a küzdelmekbe, míg a Ferencváros, az MTK és a Debrecen már az Európa Liga első körében pályára lép.

Utóbbi trió számára július elején kezdődnek a küzdelmek, hiszen másodikán rendezik az első forduló első meccseit. A Debrecen és az MTK hazai pályán kezd: előbbi a montenegrói FK Szutjeszkával találkozik, utóbbi pedig a szerb FK Vojvodina ellen harcolhat a továbbjutásért. A Fradi a holland Go Ahead Eagles ellen meccsel, először idegenben, majd zárt kapuk mögött hazai pályán.

Jó és rossz emlékek a montenegróiak ellen

A montenegrói csapatokról vegyes emlékeink lehetnek. Eddig csupán 2013 nyarán találkozott magyar csapat a nemzetközi kupákban a helyi élcsapatokkal, akkor viszont kettő is: a Honvéd emlékezetes, 13-1-es összesítéssel lépett túl a Cselik Niksicsen az EL első körében – a 9-0-s hazai visszavágó után a vendégek kapusát még bundázással is megvádolták –, ugyanakkor a Videoton a 2-1-re megnyert hazai meccs után alulmaradt a Mladoszt Podgorica ellen – 1-0-ra nyert a rivális a visszavágón, így idegenben lőtt góllal ment tovább.

A Vojvodina nagy falat volt a Honvédnak

Jóval nagyobb múltra tekint vissza a szerb–magyar párharc a nemzetközi porondon. Az MTK ellen készülő újvidéki Vojvodina szintén 2013-ban a Honvédot ütötte el a továbbjutástól. A második selejtezőkörben gyakorlatilag esélye sem volt a magyar csapatnak: idegenben 2-0-ra, hazai pályán 3-1-re kapott ki. Összesen 68 tétmeccset játszottak a magyar klubok a szerbek ellen: 35 magyar győzelem mellett 25 szerb sikert jegyezhettünk fel, míg nyolc alkalommal döntetlen született.

A hollandok ellen nehéz dolgunk volt

Közel sem ilyen jó a mérleg a holland csapatok ellen. A Fradira váró Go Ahead Eagles most találkozik először magyar ellenféllel a nemzetközi porondon (hiszen ez még csak a második szereplése, ötven év után), de korábban több holland együttes megizzasztotta a mieinket. Legutóbb a PSV Eindhoven volt magyar csapat ellenfele: a Debrecen az Európa Liga csoportkörében fogadta a DVSC-nevelésű Dzsudzsák Balázzsal felálló hollandokat – a Puskás-stadionban 2-1-re, idegenben 3-0-ra kapott ki. Legutóbb magyar együttes 1994-ben aratott sikert holland klub ellen: az UEFA Kupa első körében a Kispest Honvéd 4-1-re nyert a Twente vendégeként, így a visszavágón még az is belefért, hogy 3-1-re kikapjon, és így jusson tovább. A magyarok mérlege ezzel együtt negatív: 13 győzelem és tíz döntetlen mellett 17-szer kaptak ki.

A Videotonnak követnie kell a sormintát

A Videoton az első selejtezőkörben is érdekelt csapaton juthat túl a Bajnokok Ligájában. Az NB I aranyérmese a B36 Tórshavn – The New Saints feröeri-walesi párharc győztesével találkozik. Az előjelek kiválóak: a hazai klubok eddig nyolc alkalommal találkoztak feröeri riválissal, és mindössze egyszer nem a magyar fél örülhetett: az Újpest 13 évvel ezelőtt 2-2-t játszott a Klaksvikar ellen.

A walesi csapatok ellen is egyetlen kakukktojás szerénykedik a sikerek mellett: 1996-ban a BVSC a Barry Town vendégeként szenvedett 3-1-es vereséget az UEFA Kupa selejtezőkörében. Az első meccsen is 3-1-es hazai siker született, így hosszabbítás majd tizenegyesek következtek, amelyben a walesi csapat bizonyult jobbnak. Ami a többi párharcot illeti: a Békéscsaba az Intertotó Kupában fektette két vállra a CPD Ton Pentrét (4-0), míg a Fradi a hetvenes évek középén a Cardiff City ellen nyert összesítésben 6-1-re a KEK-ben.

Olvasói sztorik