Nemzetközi foci

Légiósokkal jobban állnak a finnek

A hazai bajnokságot tekintve a magyar előrébb áll az UEFA rangsorában a soros ellenfél pontvadászatánál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Finnország ellen játssza következő Európa-bajnoki selejtezőjét a magyar válogatott. Szombaton Helsinkiben bizonyíthat a Dárdai-csapat, amely egy győzelemmel akár biztossá is teheti a csoportból való továbbjutását. A mieink a harmadik, pótselejtezőt érő pozíciót foglalják el a csoportban – az első kettő egyenes ágon jut tovább –, míg a finnek a negyedikek, négy ponttal lemaradva.

Megközelítőleg hasonló játékerőt képviselő csapatok találkoznak a következő fordulóban, ezt az alábbi összeállításunk is alátámasztja.

Az NB I veri a Veikkausliigát

Mind a finn, mind a magyar bajnokságból négy csapat képviselheti hazáját a nemzetközi porondon az UEFA rangsora alapján. A magyar és a finn bajnok is a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében áll rajthoz – a Videoton és a HJK is kiemeltként várja a sorsolást. Hasonló a helyzet az Európa Ligában is: három-három klub indulhat a két pontvadászatból; míg a magyar mezőnyből a Debrecen kiemelt lesz az első selejtezőkörben, addig a Ferencváros és az MTK nem, csakúgy, mint a finnek részéről az SJK, az FC Lahti és a VPS sem.

Ha az úgynevezett UEFA-koefficienseket hasonlítjuk össze, akkor a magyar bajnokság előrébb sorolandó, mint az északiak pontvadászata. A bajnoki együtthatókat tekintve az NB I 11625 ponttal áll, míg a finn 7175-tel, és bár a finn bajnok Helsinki (11140 ponttal) kiemelkedik az említett csapatok közül, őt a sorban kivétel nélkül a magyarok követik – Videoton (7950), DVSC (7700), Ferencváros (3200), MTK (2450), Vaasa (1890), Seinajoki (1640), Lahti (1640).

Az összecsapásra készülő keretek azonban korántsem lennének teljesek a légiósok nélkül. Ebben a finnek állnak jobban, jelentősen több külföldről behívott játékossal vágnak neki a találkozónak. A nemzetközi rangsort tekintve is feléjük billen a mérleg nyelve, néhány játékos jóval magasabban jegyzett csapatban bizonyít, mint az átlag.

Magasabban jegyzett légiósaik vannak

Niklas Moisander a holland Ajax labdarúgója, amely pillanatnyilag 66195 ponttal az európai rangsor 26. helyén áll. Szintén jelentős erőt képvisel a nemzetközi porondon elért eredményei alapján az orosz CSZKA Moszkva (34. hely, 55599 pont), amelynek keretében Roman Eremenko is helyet kapott. Kereken a századik helyet foglalja el a Robin Lodot is foglalkoztató görög Panathinaikosz, míg a lengyel bajnok Lech Poznanban (112. hely) Paulus Arajuuri és Kasper Hämäläinen bizonyíthattak.

Magyar részről az orosz Dinamo Moszkva légiósa, Dzsudzsák Balázs a legmagasabban jegyzett labdarúgó a fenti lista alapján. Csapata a 77. helyen áll 27599 pontjával. Király Gábor nyártól már a Haladás játékosa lesz, de az elmúlt szezont az UEFA pontozása alapján Európa 93. legjobb csapatában, az angol Fulhamben töltötte, míg a már említett Lech Poznant a Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás, Holman Dávid trió erősítette az elmúlt bajnokságban – közülük Kádár lesz ott a magyar csapatban.

Olvasói sztorik